Hoppa till huvudinnehåll

Inga ledsna miner bland eleverna i Karleby trots utebliven skollunch

Flickor i Villa skola i Karleby
Idel glada miner bland de här eleverna i Villa skola i Karleby då det var egen matsäck på dagens meny. Flickor i Villa skola i Karleby Bild: Yle/Kjell Vikman Karleby,skolan (fenomen)

Under måndagen och tisdagen är det matsäck som gäller för skoleleverna i Karleby. Det på grund av den strejk som facket JHL utlyst bland sina medlemmar i protest mot regeringens planer på att försvaga uppsägningsskyddet.

Regeringens planer på att luckra upp anställningsskyddet i företag med färre än tio anställda har fått facket att reagera. På måndagen och tisdagen är JHL ansluten personal på många håll i strejk och luncher serveras inte i skolor och daghem.

Föräldrarna har försett barnen med matsäck. Åtminstone i Villa skola i Karleby fanns det inte sura miner bland barnen trots utebliven skollunch, det gick bra med egen matsäck.

Pojkar i åk 4 i Villa skola
De här pojkarna går i årskus fyra i Villa skola i Karleby. Pojkar i åk 4 i Villa skola Bild: Yle/Kjell Vikman Karleby,skolan (fenomen)

Rektorn har meddelat föräldrarna om läget

Tua Masar är rektor i Villa skola i Karleby och hon har meddelat föräldrarna om läget och att de bör förse barnen med egen matsäck på måndagen och tisdagen.

- Vad jag kunde se i morse när jag kontrollerade saken hade alla barn matsäck med, säger Tua Masar.

Det är inte bara lunchen som berörs av JHL:s strejk, städningen uteblir också under två dagar.

- Jag sade åt eleverna vid morgonsamlingen att nu är det vi själva som håller ordning eftersom det inte finns nån städpersonal, då får vi se hur det ser ut efter två dagar.

Rektor Tua Masar i Villa skola i Karleby
Rektor Tua Masar i Villa skola i Karleby Rektor Tua Masar i Villa skola i Karleby Bild: Yle/Kjell Vikman Karleby,skolan (fenomen),Rektor

Tua Masar vill också se strejken ur ett pedagogiskt perspektiv.

-Det är viktigt att eleverna ser att alla behövs för att det skall fungera i skolan.

Facket kontrollerar arbetsplatserna

Ari Viiliäinen är en av huvudförtroendemännen för JHL 44 i Karleby. De anställda som han representerar är inte direkt berörda av strejken men han har hjälpt sin kollega Päivi Koivisto och fungerat som strejkvakt under den första strejkdagen.

Hans arbete fortsätter under tisdagen. Det finns många arbetsplatser att besöka.

- Jag har hittat nio arbetsplatser där verksamheten varit igång i dag men jag vet inte om det handlar om fackansluten personal som jobbar, säger Ari Viiliäinen.

JHL:s utrymmen finns i det här huset i Karleby
JHL:s utrymmen finns i det här huset i Karleby. JHL:s utrymmen finns i det här huset i Karleby Bild: Yle/Kjell Vikman Karleby,Förbundet för den offentliga sektorn och välfärdsområdena (JHL),fackföreningsverksamhet

Frågan om övrig personal skall göra andra personalkategoriers jobb har också diskuterats på Villa skola.

- Vi funderade på skolan om vi skall göra andras arbete, jag tror inte att vi skall blanda oss i andras arbete, säger rektor Tua Masar.

Läs också

Nyligen publicerat - Österbotten