Hoppa till huvudinnehåll

Kaskö hamn växer – "inte gått så här bra sen 2013"

Fraktfartyg lastas i hamnen i Kaskö.
Arkivbild från Kaskö hamn. Fraktfartyg lastas i hamnen i Kaskö. Bild: Yle/Joni Kyheröinen fartyg,fraktfartyg,hamnar,Kaskö,hamnen i kaskö

En stadig tillväxt med 20 procent, så kan man beskriva Kaskö hamns tredje kvartal i år jämfört med fjolåret. Så goda siffror har hamnen i Kaskö inte kunnat visa sedan 2013.

Det har gått neråt för Kaskö hamn sedan 2009. Undantaget i statistiken är 2013 då en stor del massaved importerades till fabriken i Kaskö via hamnen.

- Det ser riktigt bra ut. Nästa år ser också ut att bli ett tillväxtår i klass med årets, säger Patrik Hellman, vd på Kaskö hamn.

Patrik Hellman står med en gul väst på vid hamnen i Kaskö.
Patrik Hellman Patrik Hellman står med en gul väst på vid hamnen i Kaskö. Bild: Yle/Juho Karlsson Kaskö,Österbotten,kaskö hamn

Den totala årsvolymen i år ser ut att överstiga en miljon ton. I fjol nådde man knappa 900 000 ton. Målet är att fördubbla volymerna.

- Trots att sista kvartalet ser ut att bli aningen svagare är det en bra milstolpe, säger Hellman.

Hamnbolaget har det senaste året bland annat investerat i en ny kajplats och byggt ett nytt lagerområde. På det nya lagerområdet uppförs som bäst en hall för havreexport.

Skalet av en lagerbyggnad, byggnaden håller på och byggs.
En hall för havreexport byggs som bäst. Skalet av en lagerbyggnad, byggnaden håller på och byggs. Bild: Kaskö hamn Kaskö,byggplats

Havre och lut är två viktiga produkter för Kaskö hamn. Nya produkter är på gång men Hellman kan inte avslöja vilka de är ännu. Men så mycket kan han berätta att de satsar på sågindustrin.

- Två nya fartygslinjer för sågindustrins export kan bli verklighet under nästa år, säger Hellman.