Hoppa till huvudinnehåll

Kommentar: Ingen borde vara överraskad när Timo Soini kallar miljöskydd för "onödig hysteri"

Kommentar: Marianne Sundholm
Utrikesminister Timo Soini. Kommentar: Marianne Sundholm Timo Soini

Timo Soini och partiet Blå framtid behöver all uppmärksamhet de kan få, och Soini kan sin retorik. Vare sig det handlar om miljöfrågor eller abort följer Timo Soinis utspel samma invanda mönster som tidigare.

Att Finlands utrikesminister en dryg vecka efter FN:s klimatrapport så gott som skrattar bort oron för miljön är förstås värt att höja ett ögonbryn för. Men att det är just Timo Soini (Blå) som gör det förvånar knappast ens hans mest inbitna kritiker.

Soini är en erfaren politiker och kan sin retorik. Att göra sig lustig över folks och forskares och andra partiers klimatångest passar utmärkt in i det invanda mönstret av kritik mot elit, mot rödgröna feminister och mot cykelkommunister och vegetariska dagar han hittills kört med.

Soini har all orsak att föra låda just nu

Regeringssitsen och ministerposten lugnade ner Soinis utspel en stund, men nu närmar sig regeringsperioden sitt slut. Dessutom har Soini en färsk förtroendeomröstning i ryggen som signalerar att det är helt okej att han som utrikesminister uttalar sig tvärtemot Finlands officiella linje. Det viktiga är att regeringen håller ihop och ror i land vård- och landskapsreformen. (Vi får se hur det går med den saken i november men det är en annan historia.)

Soinis kommentarer om klimatrapporten skiljer sig inte avsevärt från vad andra politiker inom både Sannfinländarna och Blå framtid sagt. Viktigt att minnas i sammanhanget är ändå att Soini har all orsak att föra låda just nu, efter Sannfinländarnas splittring och dalande opinionssiffror för hans nya parti. Soinis utspel har ökat i samma takt som det blivit allt klarare att Blå framtid inte ser ut att ha så mycket av en framtid.

Oberoende har han inget att förlora

Ännu har Timo Soini inte meddelat om han ställer upp i något val i vår. Hittills har det sett osannolikt ut både på grund av hans hälsoproblem och för att han verkat signalera att han gjort sitt. Ställer han upp blir han nog invald, vare sig det är riksdagen eller Bryssel han siktar på. Ställer han inte upp kan det gå ännu sämre för Blå framtid än vad opinionsläget visar nu.

Oberoende har han inget att förlora på att högljutt kritisera klimatkämpar. All publicitet är god publicitet när det gäller ett parti med så försvinnande litet stöd.

Läs mera:

Det blåser vänstervindar enligt Yles senaste partimätning: SDP klar etta och Vänsterförbundets stöd fortsätter öka

Yles senaste partimätning är dyster läsning för regeringspartierna. Medan SDP och Vänsterförbundet sammanlagt nu uppnår ett stöd som är nästan 9 procentenheter högre än i senaste riksdagsval, ligger regeringens sammanlagda stöd på 37,6 procent. Stödet för De gröna fortsätter sjunka.