Hoppa till huvudinnehåll

Nya försök att lösa tvisten om uppsägningsskyddet - samtal förs bakom kulisserna

Arbetsminister Jari Lindström (Blå) i riksdagen den 16.10.2018 då regeringens meddelande om sysselsättningspolitiken och sänkt anställningströskel i små företag behandlades.
Arbetsminister Jari Lindström (Blå) i riksdagen den 16.10.2018 då regeringens meddelande om sysselsättningspolitiken och sänkt anställningströskel i små företag behandlades. Arbetsminister Jari Lindström (Blå) i riksdagen den 16.10.2018 då regeringens meddelande om sysselsättningspolitiken och sänkt anställningströskel i små företag behandlades. Bild: Lehtikuva / Heikki Saukkomaa Jari Lindström,Juha Sipilä,Petteri Orpo

Både regeringen och parterna på arbetsmarknaden rapporteras söka lösningar på tvisten om uppsägningsskyddet.

Samlingspartiet närstående Verkkouutiset rapporterade på måndagen att både arbetsgivarorganisationerna och facken planerar att lösa tvisten genom att göra det lättare att anställa personal på viss tid.

Verkkouutiset rapporterar att företag med färre än tio anställda ska få anställa en person på viss tid utan giltig orsak. Det här ska få göras bara en gång. Arbetsavtalet skulle kunna sägas upp i enlighet med normal uppsägningstid, det vill säga två veckor för både den anställda och arbetsgivaren.

I gengäld ska regeringen gå med på att dra bort förslaget till ny uppsägningslag.

Ingen överenskommelse än

Kommunarbetsgivarnas arbetsmarknadschef Markku Jalonen säger till Yle att parterna inte ännu har kommit överens om någonting.

Tjänstemannencentralen STTK:s ordförande Antti Palola säger att man varken kommit överens om eller nått ett avtal om saken.

Akademicentralens ordförande Sture Fjäder säger att man bara har fört förhandlingar.

Orpo: Kan fundera på genomförbara förslag

Den aktuella konflikten om lagförslaget om att göra det lättare att säga upp anställda vid små företag behandlas som bäst av rådet för bedömningen av lagstiftningen.

Finansminister Petteri Orpo (Saml) säger till Yle att regeringen kan överväga genomförbara förslag med motsvarande sysselsättande effekt som regeringens lagförslag anses ha.

- Det förs inga officiella förhandlingar, men det förs samtal, säger Orpo.

Regeringen samlas på måndag eftermiddag till sitt regelbundna strategimöte och dryftar då sannolikt situationen på arbetsmarknaden.

Artikeln är baserad på Yle Uutiset artikel om ämnet.

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes