Hoppa till huvudinnehåll

Räikkönens seger gör Hamilton lugn inför framtiden – väntar på inbjudan till 40-årsfesten

Räikkönen håller upp sin pokal, Hamilton applåderar.
Kimi Räikkönen tog karriärens 21:a seger i USA. Räikkönen håller upp sin pokal, Hamilton applåderar. Bild: xpbimages.com Formel 1,Kimi Räikkönen,Lewis Hamilton

Kimi Räikkönen blev på söndagskvällen den äldste föraren på 24 år att vinna ett GP. Räikkönen var 39 år och fyra dagar då han körde hem USA:s GP. Kimi ger mig mycket hopp, att jag kan fortsätta bli bättre, säger VM-ledaren Lewis Hamilton.

Många hade förväntat sig att Lewis Hamilton skulle stå i händelsernas centrum efter USA:s GP. Britten var snabbast i kvalet och kunde säkra sin femte VM-titel i karriären. Men firandet sköts upp med åtminstone en vecka.

Hamilton behövde ta åtta poäng mer än Vettel i Austin för att ta hem mästerskapet. Det blev bara tre då han slutade trea och Vettel fyra.

– Naturligtvis är jag besviken, jag startade först och gick i mål som trea, men ändå tacksam att jag placerade mig bättre än Vettel. Jag gick för segern men det var inte meningen att jag skulle vinna, säger Hamilton.

Kimi Räikkönen fick efter en paus på fem och ett halvt år kliva högst upp på prispallen. Efter tävlingen hade han inte koll på poängställningen och kampen om VM-titeln.

– Vann du mästerskapet eller inte?, frågade han Hamilton då förarna väntade på att få gå upp på prispallen.

– Nej, svarade Hamilton.

– Jag visste inte, säger Räikkönen.

Läget är ändå utmärkt för britten. Han leder VM-serien med 70 poäng före Vettel och nästa chans att säkra titeln får han i Mexiko på söndag.

– Jag har inte alltid haft de bästa resultaten i Mexiko men nu vill jag verkligen vinna, säger Hamilton.

Hamilton sprutar champagne på Räikkönen.
Hamilton sprutar champagne på Räikkönen. Bild: Copyright Rex Features Ltd 2012/All Over Press Formel 1,Kimi Räikkönen,Lewis Hamilton

Fest att vänta nästa år

Räikkönen som fyllde 39 år i onsdags blev den äldsta föraren sedan Nigel Mansell 1994 att vinna ett race. Och att Räikkönen i den åldern vinner gör den sex år yngre Hamilton lugn inför framtiden.

– Kimi ger mig mycket hopp, att jag kan fortsätta bli bättre. Han är 38? 39?, säger Hamilton på presskonferensen.

– 39. Nästa år blir jag 40 så jag bjuder in dig till festen, svarade Räikkönen.

– Jag hoppas på en inbjudan, kontrade Hamilton.

– Vi kan höras, svarade Räikkönen.

Räikkönen skrev nyligen på ett tvåårigt kontrakt med Sauber så han kommer åtminstone att tävla tills han fyller 41. Hamilton tycker inte att Räikkönen åldrats speciellt mycket under sina långa karriär.

– Jag kommer inte att tävla lika länge som Kimi. Men han ser likadan ut som tidigare, tycker ni inte det? Finskt blod är bra, säger Hamilton.

Källor: STT, F1

Läs mera:

Glad Räikkönen gav tvivlarna svar på tal: ”Fint att få höra Finlands nationalsång”

Kimi Räikkönen gjorde ett perfekt lopp i USA. Han tog starten och en felfri insats gav den första segern sedan Australien 2013. Mitt jobb går endast ut på att försöka vinna, säger han efter tävlingen.

Läs mera:

Räikkönen sköt upp Hamiltons titelfest – hjälpte Vettel med första segern sedan 2013

Kimi Räikkönen sköt upp Lewis Hamiltons segerfest. I ett riktigt F1-drama fick britten se sig slagen och titta på när säsongens första finländska triumf var ett faktum. Räikkönen gav sin stallkamrat en hjälpande hand och tog första GP-segern på fem och ett halvt år.

Läs också

Nyligen publicerat - Sport