Hoppa till huvudinnehåll

"Rösten är vårt visitkort" - sångpedagogens tips hur du tar hand om din röst

Emilia Skaag med en mikrofon i handen
Emilia Skaag gör avslappningsövningar för att slappna av både kroppen och rösten. Emilia Skaag med en mikrofon i handen Bild: Sofie Gammals / Yle sångpedagoger,Emilia Skaag

De flesta människor använder sin röst flitigt varje dag. Men hur viktigt är det att vi vårdar vår röst eller behöver vi alls göra det? Emilia Skaag är sångpedagog och berättar om rösten - kroppens eget instrument.

Rösten är ett instrument som vi bär med oss varje dag. Den kan vara viktig för vår identitet och med den ger vi ett intryck av oss själva.

Ibland tänker vi ändå inte ens på att den finns, tar den för givet.

- Rösten är en stor del av vår identitet och ska serva oss i vardagen. Rösten är vårt visitkort, säger Emilia.

Men så länge vi känner oss bekväma med vår röst så behöver vi inte göra någonting speciellt.

- Jag brukar inte ordinera någon röstvård åt alla människor ute på gatan, utan först när det blir problem, säger Emilia.

Rösten är en stor del av vår identitet och ska serva oss i vardagen

Om du känner att rösten inte uppfyller dina krav är det dags att ta tag i saken.

- Känner man att man inte kan lämna det visitkort man vill med sin röst, då behöver man fundera på att sköta om sin röst eller ändra på sin röstanvändning.

Har man dessutom problem på andra ställen i kroppen så kan det ta uttryck i rösten och då behöver man, förutom rösten, också vårda de andra delarna av kroppen.

En kvinna som yogar.
Ta hand om din kropp. Om du är spänd i rygg och axlar kan det påverka din röst. En kvinna som yogar. Bild: Pixabay Yoga,stretching,avslappning

Whiskeyröst - coolt eller störande?

Typiska varningstecken på att det är dags att sköta om sin röst är till exempel då det uppstår en heshet som man inte blir av med och som stör.

- Det finns ju de personer som tycker att det är coolt och häftigt och trivs med den hesa rösten, och då är det bra.

Men om man använder rösten fel under en lång tid så kan man också tappa den helt och hållet. Då kan man bli ordinerad att vara tyst en längre tid.

Emilia säger att det inte går att peka ut specifika saker som hjälper för att vårda sin röst eftersom det är så individuellt. För en del personer passar en sak medan det kanske inte fungerar för en annan. Hon har ändå knep för hur hon tar hand om sin egen röst.

maitovaahtoa kaadetaan cappuccinon päälle
Emilia dricker kaffe med mjölk för sin röst. maitovaahtoa kaadetaan cappuccinon päälle Bild: Unsplash / Tyler Nix kaffe

Emilias egna tips för att ta hand om rösten

1. Avslappning
Om du är spänd i kroppen kan också också rösten bli spänd. Därför är avslappningsövningar bra för att slappna av både kropp och röst.

2. Kaffe med mjölk
Medan någon kan tycka att kaffe torkar ut slemhinnorna så tycker Emilia att kaffe med mjölk är väldigt bra för hennes röst.

3. Vatten
Vatten fuktar rösten om halsen känns torr. På vintern är luften torrare och då kan rösten behöva extra mycket vatten.

4. Sköt om dig
Ta hand om dig och håll dig frisk. Då mår också rösten bra.

5. Gör det som passar dig
Mår din röst bra av honung, ät honung. Mår din röst bra av mjölk, drick mjölk. Mår din röst bra av motion, motionera. Gör det som känns bra för dig.

- Allt som fungerar för dig är bra, säger Emilia.

Hur tar du hand om din röst? Berätta i kommentarsfältet nedan.

Läs också