Hoppa till huvudinnehåll

Browder: Nordea i Finland missade 234 miljoner dollars penningtvätt

Danske Bank, Bill Browder och Nordea
Danske Bank, Bill Browder och Nordea Bill Browder,Nordea,Danske Bank

Den amerikanske finansmannen William Browder anklagar Nordea i Finland för omfattande brister i arbetet med att förhindra penningtvätt. Han har bett de finländska myndigheterna att utreda misstänkta transaktioner på 234 miljoner euro.

William Browder (ofta kallad Bill Browder) stödde på 90-talet president Putin. Hans företag Hermitage Capital Management var den största utländska placeraren i Ryssland.

Efter tio års verksamhet i Ryssland föll han i onåd och nekades 2005 inträde till Ryssland. Hans jurist Sergej Magnitskij som undersökte skattefiffel misstänks ha mördats i rysk fångenskap 2009.

Tidigare har han bett myndigheter i nordiska länder att utreda misstänkta transaktioner i Danske Bank och Nordea.

Enligt Hermitage Capital Managements beräkningar har Nordea i Sverige missat 175 miljoner dollars penningtvätt.

”Bristande arbete mot penningtvätt”

På måndagen skickade Hermitage Capital Management in en anmälan mot Nordea i Finland till både Centralkriminalpolisens chef Tero Kurenmaa och riksåklagaren Raija Toiviainen.

Hermitage Capital Management uppger sig ha identifierat betalningar med kopplingar till kriminell rysk verksamhet på totalt 234 miljoner dollar till totalt 527 bankkonton i Nordea i Finland.

Anklagelsen är att Nordea genom bristande granskning har bidragit till att ryska kriminella har tvättat de här pengarna i Finland.

Centralkriminalpolisen har bekräftat att den har mottagit anmälan, men vill inte kommentera fallet mera.

Så mycket är i alla fall klart att anmälan nu måste granskas så att Centralkriminalpolisen kan bedöma om det är värt att börja undersöka anklagelserna mot Nordea.

Finländska bolag utnyttjades i penningtvätten

Hermitage Capital Management pekar ut en stor mängd finländska bolag som delaktiga i penningtvätten. Det är ändå oklart om bolagen medvetet har deltagit i penningtvätten eller blivit utnyttjade av ryska kriminella.

Mönstret i de fall Hermitage Capital Management lyfter fram är att ett finländskt bolag säljer varor eller tjänster till ett företag eller en myndighet i Ryssland.

Efter det utnyttjar det ryska bolaget eller myndigheten köpet till att föra ut pengarna från Ryssland, ofta till ett skatteparadis.

Transaktionerna sker ofta via en lång rad banker och bolag för att dölja vem som egentligen ligger bakom dem.

Kriminalinspektör Pekka Vasara leder Centralkriminalpolisens enhet för penningtvätt. Han kommenterar penningtvätt i allmänhet:

- Om den ursprungliga räkningen är en miljon euro kan den egentliga transaktionen vara tio eller tjugo miljoner. På det sättet tar de kriminella ut mycket mer pengar än de behöver för att betala den egentliga räkningen.

Till slut betalas pengarna till det finländska bolaget från något alldeles annat bolag än det som i första hand köpte varan eller tjänsten.

En finländsk bank borde reagera på penningtvätt

Om det betalande bolaget verkar suspekt borde den finländska banken reagera på att det kan vara fråga om penningtvätt.

- Den måste inte bara känna igen det företag som säljer varorna eller tjänsterna utan också hålla reda på betalningar till det. Banken måste vara noggrann med varifrån pengarna kommer och orsaken till betalningen, säger Pekka Vasara.

Det är det här som Nordea enligt Hermitage Capital Management har misskött sig.

Det är ändå inte alltid lätt att se när en betalning är ett tecken på penningtvätt. I vissa fall låter bolag andra bolag sköta deras penningärenden helt lagligt.

Så är det till exempel i vissa afrikanska länder där bankväsendet inte fungerar ordentligt. Då kan afrikanska bolag utlokalisera sin penningtrafik till bolag i länder där bankverksamheten fungerar bättre.

Läs också