Hoppa till huvudinnehåll

Det finns många åsikter om Ekenäs IF:s säsong – men bara en om lagets tränarduo

En turbulent säsong division ett närmar sig sitt slut för Ekenäs IF. Gjorde klubben bort sig? Var säsongen en succé? Åsikterna är många men faktum kvarstår, EIF har gjort sin bästa säsong någonsin under modern tid!

I december klarnade det att Gabriel Garcia Xatart tar över Ekenäs IF:s herrlag i fotbollens division ett. Den 29-årige spanjoren var ett i det närmaste oskrivet kort.

Garcia hade varit tränare i hemlandet Spanien på lägre nivå visste EIF-ledningen. Spanjoren hade också fungerat som assisterande för FC Flora i den estniska ligan.

I EIF fick Garcia chansen som chefstränare

Katalanen Garcias bästa referens var kanske ändå Uefa Pro tränarlicensen och EIF litade på att den nya tränaren skulle hämta nya vindar.

Vårvintern kom att visa att Garcia var jackpotten som EIF letat efter. En semifinalplats i Finska Cupen överraskade hela Fotbollsfinland och med tio omgångar kvar av division ett låg en ligaplats i egna händer.

– Vi spelar bättre än något annat lag i serien, sade lagkaptenen Johan Estlander då. Om vi kan fortsätta med det så vinner vi serien. Det gäller för den här unga truppen att ha huvudet med resten av säsongen.

Turbulens uppstod efter incidenten i Kotka

Plötsligt hände det som inte skulle ha fått hända. Lagets målvakt Jonathan Jäntti erkände att han bränt propparna och verbalt gått åt KTP:s Jean Da Silva.

– Det är någonting jag verkligen ångrar men samtidigt är det någonting jag måste ta lärdom av, säger Jäntti.

Det var väldigt tungt då det kändes som om väldigt många dömde mig.― Jonathan Jäntti
.
Jonathan Jäntti duyker ned i en hörnet av målet.
Jonathan Jäntti hamnade i stormens öga. Jonathan Jäntti duyker ned i en hörnet av målet. Bild: Yle/Patric Westerlund IFK Mariehamn,fotboll,Ekenäs,Ekenäs IF,Raseborg,pokal,Finska cupen,målvakter,jonathan jäntti

EIF beslöt själv att stänga av Jäntti i tre matcher men när olyckan var framme och lagets andra målvakt Mehdi El Moutacim skadade sig, kallades Jäntti tillbaka efter bara en match avstängning.

– Jag var inte alls delaktig i lagets beslut. Varken beslutet att stänga av mig eller att låta mig spela igen. Jag var bara en Kimbleknapp i spelet.

Vad ledde till att EIF föll ur tätstriden?

Efter matchen mot KTP vann EIF ännu mot Haka men sedan var det stopp. Tre raka förluster av vilka två var mot huvudmotståndarna KPV och Helsingfors IFK följde. Sammanlagt blev det fem matcher utan seger och ligadrömmen var borta.

Var det uppståndelsen kring Jäntti-affären som ställde till det? Eller var det pressen som uppstod när laget insåg hur nära en ligaplats EIF var? Kunde nedförsbacken ha börjat då mittbacken Ulrich Meleke försvann till Israel?

Frågorna är många men är de relevanta

Givetvis kommer säsongen att analyseras för att ta lärdom för framtiden men vad om klockan kunde vridas tillbaka till tiden före Gabriel Garcia anlände. Då talade man till och med om att undvika degradering eftersom laget igen var i yngsta laget.

Porträttbild på Gabri Garcia Xatart.
Gabri Garcia har "bott" i klubbhuset Porträttbild på Gabri Garcia Xatart. Bild: Bubi Asplund / Yle fotboll,Fotbollstränare,Spanjor,katalaner,Ekenäs,Ekenäs IF,Raseborg,Västnyland,tränare,FC Barcelona,Ettan,Gabri Garcia Xatart

Med förhandsutsikterna i fokus måste ju den snart gångna säsongen klassas som en braksuccé. Alltså skall tankarna vara på att bevara det som har varit bra.

Tränarduon Garcia och Guillem Bonavents har gjort ett otroligt jobb – men får EIF dem att stanna?

Tränarna har bott på sitt lilla kansli dygnet runt för att planera varje träning och varje match. Tyngdpunkten och grundidén har varit att alla övningar skall göras med boll.

De unga spelarna och även lite äldre rävar har utvecklats enormt vilket har möjliggjort framgången.

Jag kan inte ännu svara på hur framtiden ser ut.― Gabriel Garcia Xatart

Nu återstår ännu en gigantisk fråga med tanke på Ekenäs IF:s fotbollsframtid. Hur skall klubben få det framgångsrika tränarteamet, dit också målvaktstränaren Oscar Forsström hör, att fortsätta?

– Jag vill först säkra tredje platsen i division ett och sedan är jag färdig att diskutera vad som är bäst för mig och vad som är bäst för klubben. Jag kan inte ännu svara på hur framtiden ser ut, säger Garcia.

EIF möter ännu seriejumbon Klubi 04 på lördag.

Se ett längre inslag om Ekenäs IF i Yle Fem på onsdag klockan 19.00 eller på Arenan redan nu.