Hoppa till huvudinnehåll

Djuren får engagerade och intresserade skötare – Brusabystuderande förstår inte kritiken om olämpliga studerande

En djurskötare håller den gulvita leopardgeckon Siri mellan sina fingrar.
Leopardgeckon Siri får bra vård på Brusabys djurhem. En djurskötare håller den gulvita leopardgeckon Siri mellan sina fingrar. Bild: Linus Hoffman / Yle Axxell,Leopardgecko,brusaby

Diskussionen om yrkesskolornas studerande har gått het efter helgen. I Helsingin Sanomats rapportering hette det att yrkesskolor haft problem med olämpliga studerande speciellt på närvårdar- och väktarlinjer.

Helsingin Sanomat skrev om lärare som hoppades att deras studerande inte skulle nå riktiga arbetsplatser.

På Axxell Brusaby i Kimito förstår studerande inte kritiken mot yrkesinstitutets utbildning. De flesta i Brusaby är mycket engagerade och intresserade.

Christina Ström, Cissi Bergström, Carina Lindroos, Hanna Lindberg och Jacob Österman.
Christina Ström, Cissi Bergström, Carina Lindroos, Hanna Lindberg och Jacob Österman. Christina Ström, Cissi Bergström, Carina Lindroos, Hanna Lindberg och Jacob Österman. Bild: Linus Hoffman / Yle Axxell,yrkesskolelever,Jacob Österman

"Alla på vår klass älskar djur"

Cissi Bergström, Carina Lindroos, Hanna Lindberg, Christina Ström och Jacob Österman studerar till djurskötare och till hästskötare. De litar fullt ut på sina studiekamrater.

– Om jag får välja vem jag skulle föra mina djur till så skulle det vara någon djurskötare som jag studerar med. Man ser att de är intresserade och vill sköta djuren, säger Bergström.

En svartvit hittekatt med en plaststrut och en blå lapp kring halsen.
Hittekatter sköts om på djurhemmet. En svartvit hittekatt med en plaststrut och en blå lapp kring halsen. Bild: Linus Hoffman / Yle Strut,katter (släkte),hemlösa katter,hittekatter,opererad katt

– Nog skulle jag jättegärna föra en häst hit, till alla studiekompisar, säger Lindroos.

– Man ser hur de jobbar och hurdan erfarenhet de har av hästskötsel, intygar Lindberg.

Två åsnor på grönbete i en hage.
Åsnor ingår i utbildningen. Två åsnor på grönbete i en hage. Bild: Linus Hoffman / Yle åsnor,Axxell,Kimito,Djurskötsel,djurskötare,axxell brusaby

– Man vet att de har valt en inriktning och en linje av en orsak, och man ser att allt blir gjort ordentligt och att det går bra, säger Ström.

– Alla på vår klass älskar djur och de vill hantera dem. Jag har märkt att alla är bra på det så jag skulle inte ha problem att lita på dem, säger Österman.

Bra att det är lite teori och mycket praktik

Det är klart att alla studerande inte orkar läsa väldigt mycket teori, så som man gör i gymnasiet. Men just därför anser studerandena att Axxell passar bättre.

– De som inte orkar kan kanske bara läsa något smått för att klara sig, men de har ändå valt något som de tycker om, säger Österman.

– Särskilt på hästskötarlinjen har vi mycket praktik, och det är bra. Jag skulle inte lära mig någonting av teori, säger Lindroos.

Enligt enhetschef Tomas Björkroth har Axxell dessutom sju heltidsanställda examenshandledare vars enda uppgift är att handleda studerande i arbetslivets färdigheter och hjälpa dem med studieteknik.

Tomas Björkroth i blå jacka och glasögon utanför Axxell Brusaby.
Tomas Björkroth. Tomas Björkroth i blå jacka och glasögon utanför Axxell Brusaby. Bild: Linus Hoffman / Yle Axxell,Tomas Björkroth

– Man kan se resultat redan på ett år genom att vi har ännu mindre frånvaro i Brusaby och ännu färre studerande med "nollor", det vill säga anteckningar om kurser som är ogjorda, säger Björkroth.

Examenshandledarna har hållit ett öga på studerandena och de har genast kunnat ge stöd då det behövts.

– Om man har uppgifter som inte är gjorda, så har man fått göra dem på fixartimmarna med en vuxen lärare. Det har fungerat bra, säger Lindberg.

En brunsvartspräcklig degu i en nätbur.
Deguer sköts likaså på djurhemmet i Brusaby. En brunsvartspräcklig degu i en nätbur. Bild: Linus Hoffman / Yle Axxell,Degu,axxell brusaby