Hoppa till huvudinnehåll

Häpnadsväckande medvind för fotbollslandslaget – hur långt kan det bära?

Markku Kanerva intill ett fotografi på Glen Kamara.
Markku Kanerva intill en bild på Glen Kamara, som spelade lysande i landslagets senaste landskamp. Markku Kanerva intill ett fotografi på Glen Kamara. Bild: Jarno Kuusinen / AOP Markku Kanerva,Glen Kamara,Finlands herrlandslag i fotboll

Undantagsvis på en tisdag bjuder Antti Koivukangas och Christian Vuojärvi in till en långdans i ljudform kring finländsk fotboll. Både det nystöpta succélandslaget och den inhemska seriefotbollen sätts under lupp i vad som är det 30:e avsnittet av Yle Sportens podd.

När två omgångar återstår av Uefa:s nya turneringsformat Nations League ligger Finland etta i sin grupp.

Under Markku Kanerva har laget vunnit fyra raka matcher utan att släppa in ett enda mål.

– Jag måste faktiskt gå till grunden för att inse att Ungern var seedningsetta och Grekland seedningsfemma i den finska C-divisionen. Estland och segrarna där hemma och borta var matcher Finland skulle vinna. Insatserna mot Ungern och Grekland sticker däremot ut, disciplinen och självförtroendet i laget har varit en glädje att skåda, säger Koivukangas.

UEFA Nations League var kanske den omstart Finlands spelare behövde.

– De fick något omstöpt, något helt eget att fokusera på utan historiens belastning vägande på axlarna. Mot den bakgrunden var det skönt att se laget leverera med en spelidé som ändå är ganska enkel, fortsätter han.

Finland besegrade Grekland med 2-0.
UEFA Nations League verkar passa det nya Finland. Finland besegrade Grekland med 2-0. Bild: Miikka Jääskeläinen / All Over Press Finlands herrlandslag i fotboll

Christian Vuojärvi beskriver Finland i popkulturella termer just nu som en korsning mellan en Steven Seagal-film och karaktären John McClane från Die Hard-filmerna.

– Finland är just nu både svårslagna och på sätt och vis ganska obehagliga att möta, vidareutvecklar han.

"Prestationen mot Grekland unik"

Vuojärvi åberopade historiska exempel på enskilda matcher där Finland gjort väl ifrån sig, men imponeras rejält av de finska insatserna under hösten med segern mot Europamästarna från 2004 som kronjuvel.

– Det som Finland presterade mot Grekland var unikt, man kunde faktiskt ha vunnit med större marginal. Finland spelar mycket kompakt, anfallsspelarna jobbar och sliter som vargar och täcker alla passningsytor tillsammans med Sparv och Kamara. Samtidigt spelar ytterbackarna väldigt smalt och tvingar ut motståndarna till kanterna, säger Vuojärvi.

Antti Koivukangas menar att en stor skillnad till tidigare tränare på chefstränarposten under 2000-talet ligger i den effekt han skapar. En klang av Roy Hodgson står att finna i det som hänt rent spelmässigt nu.

– Nyckeln till Kanervas framgång måste ändå vara att han får ut så mycket mer av materialet än vad hans föregångare gjort. Det bottnar säkert i hans gedigna kännedom av spelarna och deras egenskaper, menar Koivukangas.

Fördel Kanerva i fallet Eremenko

Finlands internationellt sett tyngsta namn, mittfältaren Roman Eremenko har inte ännu heller berättat något om sin landslagsframtid, men höstens Nations League-framgångar har skapat en ny dynamik i hela diskussionen, menar Koivukangas.

– Pendeln i frågan kring Roman Eremenkos vara eller inte vara har svängt, och nu är det förmån Kanerva. Han sitter med trumf på hand och har ett lyxigt läge där han kan resonera i banor av om Eremenko ens behövs i dagens landslag. Mittfältets konstellation och spelarnas insatser gör honom lite överflödig, menar han.

Roman Eremenko i Spartak Moskva.
Tar Roman Eremenko plats och vems plats tar han då? Roman Eremenko i Spartak Moskva. Bild: All Over Press Roman Eremenko

Vuojärvi kommer med en klar handlingsplan åt den finske chefstränaren.

– Kanerva borde utnyttja läget och säga till Eremenko inför novemberlandskamperna att det finns 23 platser i truppen. Inte lova vare sig en plats i elvan eller ens nödvändigtvis lova en enda minut speltid, men låta Eremenko komma till landslagslägret och träningarna och visa upp inställningen. Då kan dörren vara öppen och ifall Roman då säger nej är saken klar.

Diskussionen i podden kretsar också kring vem Eremenko eventuellt petar i en finländsk öppningselva och en hyllning till den spelare i landslaget som enligt Chriso Vuojärvi inte hyllats tillräckligt.

"Finns kapacitet för tre lag i huvudstadsregionen"

I den andra halvleken av Yle Sportens podd synar Koivukangas och Vuojärvi den inhemska fotbollen i tömmarna.

Ligavinnarna HJK, underpresterarna SJK och IFK Mariehamn och överpresterarna RoPS och FC Honka sattes alla under lupp samtidigt som även division ett granskas.

– Jag håller nog fast vid det jag sade i början av säsongen när också den tredje säsongen i följd slutar i uteblivet avancemang för FF Jaro. Laget etablerar sig således som ett division ett-lag igen och får börja tänka i nya banorna under Käcko och Jonas Portin, säger Koivukangas.

Division ett blev i år exakt så jämn som många hade tänkt sig, men Vuojärvi hade hoppats på ännu större dramatik.

– Det hade varit roligt med ytterligare några lag kvar på slutrakan även om det blev en festligt och dramatisk seriefinal mellan Helsingfors IFK och KPV nu senast, säger Vuojärvi.

– Jag tror verkligen att det finns kapacitet för ett tredje ligalag i huvudstadsregionen med tanke på det spelarunderlag som finns, avrundar han.

I den tredje halvleken avrundar programledarna med att diskutera skräckfilmer och ett eventuellt byte av förnamn.

Vad handlar det om?

Yle Sportens podd: Koivukangas & Vuojärvi produceras av redaktionen och det är främst Antti Koivukangas och Christian Vuojärvi som håller i snacket.

Varje vecka medverkar dessutom en gäst – antingen från redaktionens egna led eller från andra håll från idrottsvärlden.

Poddens utgivningsdag är måndag och den finns tillgänglig på Yle Arenan, iTunes och numera också på Spotify.

Tidigare avsnitt (1–62)