Hoppa till huvudinnehåll

HJK och FC Honka döms till böter efter skandalscenerna i säsongens sista ”Metroderby” – bråkstakarna kan få betala

Stökigt i Esbo den 29 september.
Stökigt i Esbo. Stökigt i Esbo den 29 september. Bild: Matti Raivio/All Over Press Fotbollsligan,FC Honka,Stadin derby,HJK Helsingfors

Matchen mellan FC Honka och HJK i slutet av september urartade då ett hundratal HJK-anhängare rusade in på plan och slogs med Honkasupportrar. Nu meddelar Bollförbundet att klubbarna för böta för incidenten.

HJK döms till böter på 4500 euro medan värdarna FC Honka får böta 1500 euro.

– Över ett hundra HJK-anhängare rusade in på plan och orsakade en allvarlig säkerhetsrisk, skriver Bollförbundet i sitt domslut.

Polisen tvingades ta till maktmedel för att få bort HJK-anhängarna. Ridande polisen fick också ingripa.

Enligt Bollförbundet förmildrades FC Honkas böter eftersom arrangörerna hade förberett sig för eventuellt strul med bortaanhängarna.

HJK fick i sin tur ett grövre straff eftersom klubbens anhängare upprepade gånger brutit mot ligans säkerhetsregler.

Helsingforsklubben, som redan då säkrat mästerskapet, meddelade snabbt att man identifierat huliganerna och att man portförbjudit dem från lagets matcher.

Åskådare förbinder sig till att betala ersättningar

Fotbollsligans Timo Marjamaa berättade i sin tur för Yle att HJK numer har möjligheten att tvinga bråkstakarna att stå för notan.

I de nya allmänna avtalsvillkoren för alla betalande åskådare skriver ligan nämligen att ”personen som bryter mot villkoren förbinder sig att ersätta matcharrangören och den gästande klubben för de ekonomiska skador som han eller hon har orsakat upp till 5000 euro”.

Marjamaa påpekade i samma andetag att ligan på allvar överväger att flytta alla kommande derbymatcher mellan HJK och FC Honka till vardagar för att minska på riskerna för bråk.

HJK och FC Honka kan överklaga domslutet. Klubbarna har inte kommenterat böterna.

Läs också

Nyligen publicerat - Sport