Hoppa till huvudinnehåll

Nyrenoverade Kvinnokliniken ska renoveras igen på grund av fuktskador: "Duschvatten från badrummet rann ut i förlossningssalen"

Vatten rinner ut i förlossningssalen.
Vatten rinner ut i förlossningssalen. Vatten rinner ut i förlossningssalen. Bild: Marjaana Siivola Kvinnokliniken (HNS),fuktskador,vatten

Det finns fuktskador som kräver renovering på nyrenoverade Kvinnokliniken i Helsingfors. I flera våningar av L-flygeln finns det fukt i konstruktionen och under golvbeläggningen. Duschvattnet i badrummet rann åt fel håll till förlossningsavdelningen och ingenting har gjorts för att åtgärda det, säger en doula.

Vesa Vainiotalo, fastighetschef vid Helsingfors och Nylands sjukvårdsdistrikt (HUS), säger till Yle att det finns fuktskador i åtminstone tre våningar av L-flygeln.

Enligt HUS interna meddelande som Yle tagit del av talas det om fuktskador i fyra våningar i den nyrenoverade L-flygeln. De här skadorna kräver nya reparationer. De har ännu inte inletts.

Enligt det interna meddelandet har Arbetshälsoinstitutet i mätningar som gjordes mellan maj och augusti konstaterat att det finns fukt i konstruktionen och under golvbeläggningen. I tredje våningen påträffades en fuktskada som förorsakades av ett avloppsrör som läckte. Den har nu åtgärdats.

Den nyrenoverade Kvinnokliniken öppnade i mars 2017.

"Vattnet rann mot fel håll och in på förlossningsavdelningen"

Doulan Marjaana Siivolas vittnesmål berättar också om stora problem med den nyrenoverade Kvinnokliniken.

- Mamman var i duschen och vattnet började rinna mot dörren fastän hon stod vid avloppet. Vattnet rann mot fel håll och in på förlossningsavdelningen. Vi försökte med handdukar förhindra det men det lyckades inte riktigt, säger Siivola.

Hon är doula, det vill säga en person som hjälper och stöder gravida innan, under och efter förlossningen.

Siivola säger att en barnmorska sade att problemet med vattnet som rinner fel är känt men att inget har gjorts för att åtgärda det.

- Det här inte normalt och något borde göras. Enligt barnmorskorna har problemet varit känt i ett år.

EN dörr och en portgång och en skylt på en husvägg.
Kvinnokliniken är efter att Barnmorskeinstitutet stängdes på grund av mögel och mikrobskador det enda förlossningssjukhuset i Helsingfors. EN dörr och en portgång och en skylt på en husvägg. Bild: Yle Helsingfors och Nylands sjukvårdsdistrikt (HUS),kvinnokliniken

Enligt fastighetschefen finns inga fel

Fastighetschef Vesa Vainiotalo bestrider Siivolas uppfattning om att vattnet rinner fel men Vainiotalo erkänner att det här utrymmet är ett ställe där vattnet rinner utanför om vattenmängden är stor.

Vainiotalo har själv inte undersökt hur vattnet rinner i badrummet. Hans uppfattning kommer från ”användarnas erfarenhet”, det vill säga sjukhusets personal.

Yle har heller inte varit på plats där.

Enligt Marjaana Siivola har barnmorskor berättat för henne att det här inte är det enda badrummet där det finns liknande problem.

En barnmorska berättar för Yle att hen har gjort en felanmälan om badrummet. Enligt barnmorskan har det också gjorts andra anmälningar om samma sak.