Hoppa till huvudinnehåll

Putin och Trump vill träffas i Paris – USA vidhåller brott mot INF som orsak till att dra sig ur

Trump och Putin berömde varandra i Da Nang men de höll aldrig något eget, regelrätt möte
Trump och Putin träffades senaste i Helsingfors i somras. Trump och Putin berömde varandra i Da Nang men de höll aldrig något eget, regelrätt möte Bild: KLIMENTYEV/SPUTNIK/KREMLIN Vladimir Putin,Donald Trump

Rysslands president Vladimir Putin är beredd att träffa USA:s president Donald Trump på nytt. Enligt nyhetsbyrån Reuters föreslog Putin till den amerikanske säkerhetsrådgivaren John Bolton att mötet kan ske i Paris i november.

Båda presidenter väntas delta i en ceremoni till minnet av första världskrigets slut i Paris den 11 november.

Bolton tror att president Trump gärna träffar Putin i Paris. Förberedelser inför ett möte i Paris är redan igång, sade Bolton vid ett presstillfälle i Moskva.

"Bilateralt avtal i multipolär värld"

John Bolton är som bäst på besök i Moskva, där han under tisdagen träffat president Putin med anledning av Trumps avsikter att dra USA ur nedrustningsavtalet INF gällande medeldistansrobotar.

Mötet med Putin varade i en och en halv timme, och enligt Bolton var samtalen ”produktiva”.

John Bolton, Vladimir Putin, Sergej Lavrov och medarbetare sitter vid ett runt, vitt bord.
John Bolton i mitten till vänster om bordet, Vladimir Putin och Sergej Lavrov till höger. John Bolton, Vladimir Putin, Sergej Lavrov och medarbetare sitter vid ett runt, vitt bord. Bild: EPA-EFE/MAXIM SHIPENKOV / POOL Vladimir Putin,John Bolton,Sergej Lavrov,Ryssland,USA

Bolton upprepade att orsaken är att Ryssland brutit mot avtalet. Ryssland avfärdar anklagelsen och hävdar att det är USA som stått för avtalsbrott.

Bolton kallade under presstillfället INF-avtalet för ett ”bilateralt avtal i en multipolär värld” som inte omfattar aktörer som Kina och Nordkorea.

USA har inte ännu formellt dragit sig ur.

Rysslands inblandning i valen skadar relationen med USA

Vladimir Putin och John Bolton skakar hand, ler och tittar in i kameran.
Vladimir Putin och John Bolton hade möte i en och en halv timme. Vladimir Putin och John Bolton skakar hand, ler och tittar in i kameran. Bild: EPA-EFE/MAXIM SHIPENKOV / POOL John Bolton,Vladimir Putin

Utöver INF-avtalet samtalade Bolton och Putin om konflikten i Syrien och Rysslands misstänkta försök att blanda sig i de amerikanska valen.

Enligt Bolton har Rysslands försök att blanda sig enbart drabbat Ryssland självt, och lärt dem läxan: ”Don’t mess with American elections”.

Bolton anser inte att det finns bevis för att Rysslands inblandning skulle ha påverkat resultatet i presidentvalet 2016, men påpekar att det i USA har skapat en misstro mot Ryssland.

Källor: Reuters, AFP, STT

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes