Hoppa till huvudinnehåll

Tvåmålsskytten Rantanen skrev klubbhistoria och tangerade poängligaettans saldo i NHL – också Aho förlängde sin svit

Poäng i säsongens nio första matcher. Både Mikko Rantanen och Sebastian Aho förlängde sina redan historiska poängsviter natten till tisdag finsk tid. För Rantanens del blev det två mål då Colorado slog Philadelphia medan Sebastian Aho noterades för en assist för Carolina.

Fakta: Två finländska spelare ligger bland de fem främsta i NHL:s poängliga. En av dem på lika många poäng som ettan.

Mikko Rantanen stod för två mål då hans Colorado Avalanche bortaslog Philadelphia Flyers med 4–1. Säsongens poäng nummer 15 och 16 – lika många som poängligaettan Auston Matthews. Toronto-center har gjort fler mål och leder därmed poängligan.

– Vår kedja spelar riktig bra hockey, som hela laget gör just nu. Det var en jobbig bortaturné, men vi presterade bra hela tiden. Vi får vara nöjda med resultaten, säger tvåmålsskytten Rantanen efter matchen.

Bästa säsongsinledningen i klubbens historia

Rantanens center Nathan MacKinnon noterades i sin tur för en assist i matchen. Duon har nu noterats för poäng i säsongens nio första matcher. Det är den första gången i både Colorados och föregångaren Quebec Nordiques historia som två spelare inlett säsongen lika bra.

Det tidigare rekordet av Joe Sakic och Anton Stastny, vars kollektiva säsongsinledande poängsvit stannade på åtta matcher, stod i 30 år. För en enskild spelare är rekordet 30 matcher (Mats Sundin, säsongen 1992-93).

Tränaren Jared Bednar var själv mest nöjd med att de andra kedjorna också levererade.

– MacKinnons kedja (med Rantanen och Gabriel Landeskog) spelade mindre än i tidigare matcher den här säsongen, vilket visar att resten av spelarna också visade framfötterna. Jag vet att vi kan lita på dem, men i dag behövde vi inte göra det lika mycket som vissa andra gånger, säger tränaren trots att kedjan stod för tre av lagets totalt fyra mål i matchen.

Aho poängligafemma – Laine utan poäng

Rantanen leder fortfarande assistligan i NHL med sina tolv målgivande passningar. Carolina Hurricanes Sebastian Aho steg igen upp till delad andraplats på den listan då han passade fram det matchvinnande målet av Micheal Ferland i Carolinas 3–1-seger över Detroit.

Aho steg samtidigt upp till femma i NHL:s poängliga med nu totalt 14 poäng (4+10).

Också Ahos poängsvit förlängdes samtidigt till nio matcher. Finländaren måste noteras för poäng i ytterligare två matcher för att tangera Ron Francis klubbrekord.

Hoppa över Twitterpostning

Patrik Laine noterades däremot inte för poäng då hans Winnipeg Jets vände och vann hemma mot St. Louis Blues. Matchen slutade 5–4 i förlängning.

Laine lyftes ändå upp till Winnipegs förstakedja, där han spelade tillsammans med Mark Scheifele och Blake Wheeler.

Resultat, NHL:

Philadelphia – Colorado 1–4
PHI Lehterä 0+0, +/- 0, 11:18
COL Rantanen 2+0, +2, 18:54

Detroit – Carolina 1–3
CAR Aho 0+1, +/- 0, 16:15
CAR Teräväinen 0+0, +/- 0, 15:02

Winnipeg – St. Louis 5–4 efter förlängning
WPG Laine 0+0, +1, 21:20

Vancouver – Washington 2–5
VAN Granlund 0+0, -1, 12:43

Videobilder från Viasat.

Artikeln uppdaterad kl. 7.33 klargjort att Rantanen har lika många poäng som poängligaettan Auston Matthews, men ligger ändå tvåa.

Läs också