Hoppa till huvudinnehåll

Utrikesministeriets anställda beskyller ledningen för försummelser: Trakasserier utreds inte ordentligt

Utrikesministeriet byggnad på Skatudden i Helsingfors
Utrikesministeriet Utrikesministeriet byggnad på Skatudden i Helsingfors Bild: Jyrki Valkama / Yle utrikesministeriet

Utrikesministeriet beskylls för att trakasserier inom ministeriet och på ambassaderna inte har utretts i enlighet med ministeriets egna anvisningar.

Kritiken kommer från förhandlingsrådet Juko som representerar högt utbildade anställda bland annat inom staten och kommunerna.

Utrikesministeriet har nolltolerans gällande osakligt bemötande och sexuella trakasserier, men ministeriets egen enkät visar enligt Juko att många ärenden inte har behandlats med företrädare för de anställda, vilket ministeriets egna anvisningar skulle förutsätta.

Juko säger att organisationen flera gånger har försökt se till att frågan tas upp till behandling, men att ministeriets företrädare har försökt undvika frågan.

Verbala trakasserier och osakligt bemötande

Jukos verksamhetsledare Maria Löfgren säger till Iltasanomat att fallen handlar bland annat om att man kallar någon vid öknamn, man kommenterar någons utseende eller utesluter någon ur ett samtal.

Ulkoministeriön toimitilat Katajanokka Helsinki
Utrikesministeriets byggnad i Helsingfors Ulkoministeriön toimitilat Katajanokka Helsinki Bild: Derrick Frilund / Yle utrikesministeriet

Huvudförtroendemannen Kari Lehtonen vid Utrikesministeriet säger till Yle att de mest typiska fallen som UM:s personalorganisation fått kännedom om handlar om verbala kommentarer där man till exempel nedvärderar någon.

Dessutom finns det fall där man fäster uppmärksamhet vid en person genom att till exempel berömma personens hår eller klädsel. Fallen kan också handla om klappar eller oönskade beröringar.

I ett av fallen handlade det om sexuella trakasserier. Lehtonen anser att man borde fatta ett beslut i den här och i alla andra öppna frågor, inte sopa dem under mattan.

En enkät vid Utrikesministeriet våren 2018 visade att chefer vid ministeriet hade tagit emot 54 anmälningar om trakasserier. Bara i 13 fall hade ministeriet börjat utreda fallen.

Enligt dem som svarat på enkäten hade anvisningarna inte alls följts i 17 fall och i 24 fall visste den som gjort en anmälan inte hur frågan hade behandlats.

Utrikesministeriet: Frågan tas på allvar

Understatssekreterare Pirkko Hämäläinen vid Utrikesministeriet försäkrar att ministeriet tar personalens oro på allvar.

- Vi har arbetat hårt för att förebygga och ta itu med trakasserier. Vi tar det på allvar och förhåller oss mycket allvarliga till trakasserier.

Ministeriet har sedan 2010 en enhet för välbefinnande på arbetsplatsen. Hämäläinen säger att de anmälningar som har skickats till enheten har behandlats.

Utrikesministeriet tar som bäst fram en jämställdhets- och jämlikhetsplan.

- Vi strävar efter att utbilda vår personal så att även cheferna ska kunna ingripa i sådana här frågor, säger Hämäläinen.

Läs också