Hoppa till huvudinnehåll

Air Leap fick operativ flyglicens – Stockholmstrafik från Kronoby upp till diskussion igen

Kronoby flygplats
Kronoby flygplats Kronoby flygplats Bild: Yle/Kjell Vikman flygplatser,Kronoby,Jakobstad,Karleby

Flygbolaget Air Leap har fått operativ licens av Transportstyrelsen i Sverige. Nu kommer diskussioner om återupptagen flygtrafik från Karleby-Jakobstads flygplats till Stockholm att tas upp igen.

Vd Stig-Göran Forsman vid Kronoby Flyghangar Ab som arbetar för att utveckla flygtrafiken i regionen kommer att kontakta Air Leap ännu den här veckan för diskussioner om direktflyg till Stockholm.

Licensen gavs i fredags

I Sverige är det Transportstyrelsen som beviljar operativa licenser för flyg och beslutet har dröjt. Ursprungligen meddelade Air Leap efter Nextjets konkurs i maj att bolaget kommer att återuppta trafiken på Kronoby redan under sommaren.

Det skedde inte och Transportstyrelsens beslut har skjutits fram upprepade gånger tills det slutligen gavs i fredags.

Kronoby Flyghangar Ab vill ha flygtrafik

Inga beslut om Stockholmstrafik till Kronoby har ännu veterligen tagits av Air Leap. Bolagets vd, Magnus Ivarsson, har inte varit anträffbar för en kommentar och den operativa chefen vid Air Leap Ola Strangeways hänvisar till bolagets pressavdelning.

- De vet vad vi vill och vi väntar på deras beslut, säger vd Stig-Göran Forsman vid Air Leap. Vi har inte diskuterat villkor, det kanske klarnar ännu den här veckan.

- Inga diskussioner om eventuella förlustgarantier från kommunerna eller företag i Jakobstadsregionen har förts.

Enligt de uppgifter Stig-Göran Forsman fått kommer Air Leaps styrelse att ta upp frågan om trafik till Kronoby när det är klart med den operativa licensen.

- Jag kommer att försöka få tag i ledningen ännu den här veckan.

Air Leap har hittills flugit med inhyrda plan, bland annat från Mariehamn till Stockholm, eftersom bolaget hittills saknat egen licens. Air Leap ägs av norska intressen.

Läs också