Hoppa till huvudinnehåll

Analys: Nu ska De gröna rekordsnabbt hitta ny ordförande – valet faller på någon från den inre kretsen

Gröna förbundets partikongress i Tammerfors sommaren 2017. Från vänster  viceordförandena Maria Ohisalo, Hanna Halmeenpää och Veli Liikanen, partisekreteraren Lasse Miettinen, delegationens ordförande Kaisa Hernberg och ordföranden Touko Aalto.
Gröna förbundets partikongress i Tammerfors sommaren 2017. Från vänster viceordförandena Maria Ohisalo, Hanna Halmeenpää och Veli Liikanen, partisekreteraren Lasse Miettinen, delegationens ordförande Kaisa Hernberg och ordföranden Touko Aalto. Bild: Jarno Kuusinen / All Over Press De Gröna,analys

Tidtabellen för De grönas ordförandeval gör att överraskningar och omfattande valkampanjer är omöjliga. I praktiken står det nära till hands att kora någon av partiets vice ordförande eller någon ur den absoluta inre kretsen till ny ordförande, skriver Svenska Yles politiska redaktör AG Karlsson.

Ordförandespelet inom De gröna kom igång med buller och bång på onsdagen, efter Touko Aaltos meddelande om att han lämnar ordförandeposten. Ett extra möte arrangeras 3.11, enbart för att välja ny ordförande.

Den snabba tidtabellen är förståelig. Det är bråttom med valförberedelser. Ett ordförandelöst tillstånd fungerar inte.

Tidtabellen gör samtidigt att överraskningar och omfattande valkampanjer är omöjliga. På en och en halv vecka uppstår ingen omfattande diskussion om partiets linje.

Bekanta namn står nära till hands

Kandidaterna utses officiellt först på mötesplatsen. Partiet hoppas att hugade ska träda fram självmant före det.

I praktiken står det nära till hands att kora någon av partiets vice ordförande eller någon ur den absoluta inre kretsen till ny ordförande.

Fattigdomsforskaren Maria Ohisalo har vikarierat Aalto och många har varit nöjda med henne.

Ville Niinistö, som tvingades avgå som ordförande på grund av partiets regler, får ställa upp igen.

Erfarenhet är bra. Samtidigt blickar många gröna hellre framåt än bakåt.

Dalande opinionssiffror den första utmaningen

Det förra kommunalvalet var en framgång och i ett skede spekulerades det redan med De gröna som statsministerparti.

Därefter har opinionssiffrorna dalat, och den nya ordföranden har som sin första uppgift att få stopp på fallet i galluparna.

Uppgiften blir inte enkel. Förväntningarna är skyhöga och två, kanske tre, val väntar nästa vår. Arbetsbördan är stor och inga garantier finns för att en ny oerfaren ledare lyckas.

Hur går det med hela landets parti?

Då Touko Aalto valdes var en av de främsta motiveringarna bland fotfolket att man nu fick en ordförande som inte kom från de traditionella gröna fästena.

Aalto bidrog starkt till den utmärkta framgången i kommunalvalet i Jyväskylä och talade för att göra De gröna till ett hela landets parti.

Många hoppas att den utvecklingen inte tar slut, också om en ny ordförande från Helsingforsregionen väljs.

Läs också