Hoppa till huvudinnehåll

Byt ut engångsplasten mot en hållbar bivaxduk

För dig som har tröttnat på plastfolie finns det ett hållbart alternativ som dessutom är lätt och roligt att göra själv nämligen bivaxduken.

Bivax är en intressant råvara i matsammanhang. Många tror att bina hämtar vaxet någonstans i naturen men i själva verket producerar de det själva från vaxkörtlar på magen. Vaxet kommer ut som små vita fjäll som bina bearbetar i munnen för att få det mjukt. Då kommer det i kontakt med pollen som färgar vaxet gult.

Bina använder vaxet till att bygga vaxkakor där de förvarar honung, pollen och alla sina yngel. Vaxet är alltså ursprungligen till för just matförvaring.

Bivax används inom livsmedelsindustrin som konsistensgivare och som ytbehandlingsmedel på frukt och choklad och kallas då E901.

Alexandra de Paoli visar en skiva bivax
Alexandra de Paoli visar en skiva bivax Bild: Yle/Esa Saari Strömsö (tv-program),Alexandra De Paoli,Bivax

Bivaxduken håller maten fräsch

En bivaxduk är ett stycke ekologiskt bomullstyg som är impregnerat med bivax och som blir helt vattentätt.

Duken använder du istället för plastfolie för att slå in en smörgås eller för att täcka över en skål med matrester.

Bivax är bakteriedödande och på det viset hjälper duken maten att hålla sig fräsch längre.

Man rengör duken med lite diskmedel och ljummet vatten. Det är viktigt att inte använda för hett vatten för då smälter bivaxet.

Det går inte att köra duken i diskmaskinen.

Den kan användas om och om igen under många år.

Du behöver bivax och bomullstyg:

Ett stycke snyggt bomullstyg. Tyget ska vara tätt vävt men inte för tjockt för då blir duken klumpig att använda, lakansväv eller tunnare är lämpligt.

Tänk på att bomull behandlas med enorma mängder kemikalier i tillverkningsprocessen, så välj ett ekologiskt tyg eller ett gammalt urtvättat tyg.

Bivax som är fritt från bekämpningsmedel och läkemedel, helst ekologiskt. Fråga din lokala biodlare (adresslistor till lokala biodlare finns på internet). Använd inte bivax från hobbyaffären, det har för låg kvalitet.

Så här gör du en bivaxduk:

 1. Lägg ett smörpapper på en värmetålig yta, t.ex. en skärbräda i trä.
 2. Bred ut tyget på smörpappret.
 3. Stryk tyget så att det blir slätt och fint.
 4. Riv bivaxet i små bitar och placera ut det med jämna mellanrum på tyget. Det går åt mindre än man tror.
 5. Täck med ett till smörpapper och stryk försiktigt med ett strykjärn. Vaxet smälter vid 62-65° så det räcker att ha strykjärnet på mellanvarm .När allt vax är smält ser man tydligt ifall det saknas vax på vissa partier.
 6. Lägg på mer vax och stryk igen. Det här momentet kan man få upprepa några gånger tills hela duken är impregnerad med vax.
 7. Blir det för mycket vax så att det undre pappret är alldeles kladdigt kan man täcka duken med en bit hushållspapper och stryka igen, då suger pappret åt sig överskottsvaxet.
 8. När du är klar kan du torka av det varma strykjärnet med en bit hushållspapper. Pappret suger åt sig vax som har hamnat på strykjärnet.
 9. Nu är duken färdig att använda!
 10. Tips!

  Sy en liten påse och impregnera den med bivax så har du en säker påse för frukt och annat kladdigt som inte får läcka ut i väskan.

  Vik en ask i origami av bivaxduk så får du en fin brödkorg.

  Gör flera dukar i olika storlekar och former till skålar, lasagneformar och annat som du ofta täcker med plast.

  Testa att impregnera barnens haklappar med bivax eller gör en stor vaxduk och använd som underlägg vid blöjbyte.

  När duken börjar bli skrynklig och ful kan den ”återupplivas” genom att man lägger den på ett bakplåtspapper i ugnen på 70° i några minuter. Då smälter bivaxet och duken blir slät och fin igen.

  Det går också att tillverka bivaxdukar i ugnen på 100°. Du får lättast bort överblivet vax från plåten genom att torka med hushållspapper medan plåten fortfarande är varm.

  Tre färggranna bivaxdukar
  Tre färggranna bivaxdukar Bild: Yle/Esa Saari Strömsö (tv-program),Bivax,förvaringskärl

Strömsö

Bilder på Instagram

Vi i rutan

 • Camilla Forsén-Ström

  Camilla Forsén-Ström

  Konstexpert
 • Elin Skagersten-Ström.

  Elin Skagersten-Ström

  Redaktör

  Programledare för Strömsö.

 • Jonas Sundström, Strömsön juontaja.

  Jonas Sundström

  Programvärd och redaktör

  Programvärd på Strömsö. Juontaja kahdella kielellä Strömsön lifestyle-ohjelmassa. Ta gärna kontakt på jonas.sundstrom@yle.fi.

 • Jim Björni

  Jim Björni

  Redaktör
 • Lee Esselström

  Lee Esselström

  Redaktör

  Redaktör och hantverksexpert på Strömsö.

 • Owe Salmela.

  Owe Salmela

  Florist
 • Örtexpert Alexandra De Paoli

  Alexandra De Paoli

  Örtterapeut

  Örtterapeut och journalist, uppvuxen i Stockholm men numera bosatt i norra Sverige.

 • Porträtt på Strömsös kock Anders Samuelsson med skog i bakgrunden

  Anders Samuelsson

  Kock

  Jag är Strömsös kock. I köket gillar jag hållbarhet och ekologiska världen, och satsar gärna på det skandinaviska köket i kombination med nya smaker. På fritiden gillar jag friluftsliv och skidåkning.

Nyligen publicerat - Strömsö

 • Så gör du krispiga vegetariska burgare med biff av bondbönor

  Den här versionen är dessutom glutenfri.

  Så gör du krispiga vegetariska burgare med biff av bondbönor Gott och lätt. Jag brukar koka en stor sats bönor och frysa in i passliga påsar. Inhemska bondbönor är dessutom ett stort plus. Jag har hittat på receptet och freestylar alltid, så måtten är riktgivande. Men supergott att äta som hamburgare. Gott med t.ex. salsa och crème fraiche.

 • Femte veckomenyn – Vegval

  Era bästa vegetariska vardagsrätter.

  Den femte och sista Vegvalsveckan bjuder bland annat på den perfekta biffen för vegetariska burgare, gjord på inhemska bondbönor. Tack till Anna-Karin Almén, Linda Råholm och Anne Kiuru för recepten.

 • Smakrik rotsakssoppa med röda linser

  Min fyraårings favoritsoppa.

  Smakrik rotsakssoppa med röda linser Det här är enkelt, snabbt och billigt. Soppan går att variera beroende på vad man har för grönsaker hemma och vilka kryddor man väljer. Hos oss är soppan 4-åringens absoluta favoritmat, så den passar garanterat hela familjen.

 • Mustig tomatgryta med säsongens grönsaker

  En enkel multifunktionell gryta som är lätt att variera.

  Mustig tomatgryta med säsongens grönsaker Enkelt av säsongens ingredienser! Grytan är multifunktionell, passar också till t.ex. stekt lax (ersätt då vegetabilisk fond med fiskfond och tillsätt 1/4 tsk fin havssalt i grytan). Som sådan fungerar den bra tillsammans med potatis och broccoli. Har själv utvecklat receptet med devisen "enkelt är gott".

 • Fresta med festliga potatisknyten – Pakoras med grön chutney och mangold

  Indisk fingermat i Anders Samuelssons tappning.

  Fresta med festliga potatisknyten – Pakoras med grön chutney och mangold Det här är potatis i en form som du inte tidigare upplevt. Frasiga friterade knyten eller pakoras kommer urspungligen från Indien. Potatispakoras kan serveras med valfritt tillbehör. Här med en smakrik grön chutney och en stuvning på mangold. Går också bra med t.ex.

 • Bjud på krämig gratäng med äggplanta och parmesan

  En rätt som har potential att bli vegetarisk familjefavorit.

  Bjud på krämig gratäng med äggplanta och parmesan Gillar din familj lasagne så tycker ni antagligen också om det här. Det här är ett utmärkt sätt att använda aubergine i vardagen.

 • Surkål och andra mjölksyrade produkter är som balsam för magen

  Så tar du tillvara vitkål och kålrot

  Surkål är lite som vardagsmatens schweiziska armékniv. Mycket användbar i både grytor, soppor och sallader eller varför inte som fyllning i en hamburgare. Surkål innehåller både C-vitamin och även mjölksyrebakterier, precis som Anders kålrotskimchi. Här kan du läsa mera om mjölksyrning.

 • Baka lökpaj med franska influenser

  En smakrik och billig paj med fin färg från rödvin.

  Baka lökpaj med franska influenser Pajen är fyllig, ganska lätt att tillverka och det röda vinet ger en fin färg till den, för att inte tala om smaken. Mari Tiensuu Ingredienser Botten: 3 dl vetemjöl 1 tsk salt 100 g smör 1 dl kallt vatten. Fyllning: 6 gula lökar 2 msk olja 2 dl rött vin 1/2 citronsaft

 • Fjärde veckomenyn – Vegval

  Era bästa vegetariska vardagsrätter.

  Vi har glädjen att presentera Vegvals veckomeny nummer 4, med era bästa vegetariska vardagsrecept. Tack till Samuli Laurikainen, Erica Rönngård, Sari Pylsy och Mari Tiensuu för recepten.

 • Snabb och enkel grönsakssås med bönpasta

  Proteinerna får du på köpet.

  Enkel grönsakssås med bönpasta Många pratar om att de nya köttersättningsprodukterna (oumph, pulled havre och liknande) är det som gjort det lättare att äta vegetariskt. Men det som revolutionerat min egen vegetariska matlagning är bönpastan som plötsligt dök upp i butikerna för några år sedan.