Hoppa till huvudinnehåll

De grönas Touko Aalto avgår - insjuknade i depression redan för ett år sedan

De grönas partiordförande Touko Aalto avgår efter en längre sjukledighet. Aalto berättar att hans depression gjort honom arbetsoförmögen och att partiet behöver en ny ordförande. Partiet väljer en tillfällig ordförande i början av november.

Vid en presskonferens på de grönas partikansli på onsdag eftermiddag meddelade partisekreterare Lasse Miettinen att partiordförande Touko Aalto avgår.

Samtidigt publicerade partiordförande Touko Aalto på sin Facebook-sida ett uttalande där han skriver att han behöver mera tid för att bli frisk och att De gröna nu behöver en ordförande som kan leda partiet till val.

- Beslutet har inte varit lätt, men det är det enda rätta. Jag kan inte på grund av mitt hälsotillstånd tjäna mitt lag. Jag insjuknade i depression för ett år sedan. Jag försökte mitt bästa men sjukdomen och utmattningen gjorde mig arbetsoförmögen, skriver Aalto.

Enligt partisekreterare Lasse Miettinen meddelade Aalto partiledningen om sitt beslut på tisdag kväll.

Partiordförande Touko Aalto har varit sjukskriven på grund av utmattning sedan den 13 september. Sedan dess har fyra personer delat på de grönas ordförandeskap.

Aalto valdes till ordförande för partiet i juni 2017 men har kämpat med sjunkande stöd i partimätningarna.

De gröna väljer tillfällig ordförande i november

Eftersom Aalto väljer att avgå mitt under sin mandatperiod faller det på partiets fullmäktige att välja en ny partiordförande. Partifullmäktige samlas lördagen den 3 november och väljer då en partiordförande som verkar fram till partikongressen i juni 2019.

Partiets första vice ordförande Maria Ohisalo ville inte idag berätta om hon ställer sig till förfogande. På Twitter skriver hon att De gröna är ett lag som tillsammans bestämmer hur man går vidare.


- Jag vill inte desto mera kommentera min egen situation, här finns mycket att tänka på, skriver Ohisalo på Twitter och meddelar Svenska Yle via sms att hon inte vill säga mera än så.

Partiets tidigare ordförande, riksdagsledamoten Ville Niinistö ville inte heller idag säga om han är beredd att axla ordförandeskapet tillfälligt för att leda partiet till val och i regeringsförhandlingar.

- Ännu är det inte dags för följande steg. Nu vill vi bara ge Touko vårt stöd, en människas hälsa är viktigare än alla uppdrag han kan ha. Nästa steg blir att vi samlas inom partiet och tänker tillsammans. Det här är inte dagen då någon ska stiga upp och anmäla sig, sa Niinistö.

Riksdagsledamoten Emma Kari som var Aaltos främsta motkandidat i kampen om ordförandeskapet vill inte heller idag säga någonting om sina framtidsplaner.

- Igår kväll fick vi reda på att vår vän och partiordförande avgår på grund av depression. Vi har ganska mycket att smälta. Åtminstone jag själv har inte hunnit tänka på saken och det tror jag inte att särskilt många andra heller har, säger Emma Kari.

Touko Aalto meddelade idag att han är sjukskriven under resten av året och vill inte närmare kommentera sin situation.

Uppdaterad 24.10 klockan 14.36 med kommentarer av Maria Ohisalo och Ville Niinistö. I ingressen ändrades en formulering så att det tydligare framkommer att den ordförande som väljs i november är tillfällig.
Uppdaterad 24.10 klockan 15.52 med kommentar av Emma Kari.

Läs mera:

De grönas ordförande Touko Aaltos sjukledighet förlängs

De grönas ordförande, riksdagsledamot Touko Aaltos sjukledighet har förlängts.