Hoppa till huvudinnehåll

Egyptisk man misstänks ha lurats till Finland av företagare och åtal väcktes för människohandel – inget brott, enligt hovrätten

Helsingfors hovrätt 14.3.2016
Hovrätten gav sin dom i fallet på onsdagen. Helsingfors hovrätt 14.3.2016 Bild: Tiina Jutila / Yle Helsingfors hovrätt,Helsinki Court House,rätt,Rättsinstans,domstol,domstolar

En företagare i Vanda som enligt åtalet lurat en egyptisk man till Finland frias helt i Helsingfors hovrätt. Enligt åtalet har det hemlighållits för mannen att han inte ska få normal lön. Hovrätten anser ändå att mannen var införstådd med arrangemanget på förhand och inget brott har begåtts.

I centrum för fallet står ett litet programmeringsföretag i Vanda som drivs av ett par. Yle Huvudstadsregionen har tidigare berättat om brottsmisstankarna mot företaget eftersom Helsingfors stad och Vanda stad köpt stödtjänster och licenser av företaget.

Enligt åtalet har företagarparet förhandlat med egyptiern om att han ska sälja företagets produkter i Mellanöstern. Ett avtal mellan parterna undertecknades i september 2012 och på basis av det fick egyptiern uppehållstillstånd i Finland.

När han anlände till Finland några månader senare, i december 2012, fanns enligt åtalet ett extra krav. Han tvingas betala 6 600 euro i månaden till företaget om han inte klarar av att sälja företagets produkter för 3 500 euro i månaden. Det här stod i ett avtal som han skulle skriva under.

Människohandel enligt åklagaren

Åklagaren anser att företagarparet har vilselett mannen som reste till Finland för jobb på felaktiga grunder.

Åklagaren krävde att hovrätten dömer företagaren för människohandel i första hand och för grovt bedrägeri och grovt ocker i andra hand. I Vanda tingsrätt dömdes han till villkorligt fängelse för bedrägeri.

Kvinnan som driver företaget friades i tingsrätten och mannen frias nu i hovrätten.

Hovrätten: Var klart på förhand att företaget inte betalar lön

Enligt hovrätten var det klart för egyptiern innan han anlände till Finland att företaget inte har råd att betala hans lön, förutom med möjliga inkomster från projektet i Mellanöstern.

Den åtalade företagaren berättade i rätten att planen var att egyptiern skulle bli aktieägare i företaget med en andel på 10 procent. Tanken var att de pengar egyptiern skulle betala företaget, enligt avtalet från december, senare skulle betalas tillbaka i form av lön.

Hovrätten anser att egyptiern på grund av svaga språkkunskaper inte fullt ut förstått avtalet han skrev under i december där det fanns ett krav om extra utgifter om han inte säljer för 3 500 euro i månaden.

Efter att avtalet skrevs under jobbade egyptiern bara omkring två veckor vid företaget innan han förklarade att han inte kommer att betala det som krävs.

Egyptiern har haft uppfattningen att han inte skulle få någon lön medan den åtalade företagaren förklarat att syftet har varit att betala lön till mannen den tjugonde varje månad.

Enligt hovrätten finns det inte bevis för att företagaren har lurat egyptiern och därför frias han från alla brottsmisstankar.

Läs också

Nyligen publicerat - Huvudstadsregionen