Hoppa till huvudinnehåll

Historiskt guld till Petra Olli! Blev Finlands första kvinnliga världsmästare efter stor dramatik

Efter en paus på 21 år har Finland tagit ett VM-guld i brottning. Petra Olli knep segern i finalen och skrev blåvit idrottshistoria. Guldet kom efter ett märkligt slutsekundsdrama. "Jag borde kanske gå någon domarkurs", säger hon efter finalen.

Petra Olli hade chans att skriva finländsk idrottshistoria i kvällens VM-final i brottning. I Budapest hade Olli möjligheten att bli Finlands första kvinnliga världsmästare i brottning och samtidigt ta det första blåvita VM-guldet sedan 1997.

Finländskan, som tävlar i 65-kilosklassen, tog sig till finalen efter en dramatisk semifinal mot Ayana Gempei i går.

Inför finalen mot kanadensiskan Danielle Lappage pratade finländskan om att hon behövde visa upp en aktivare brottning för att slå sin finalmotståndare. När de två möttes i en tävling i Polen i september var det Lappage som drog det längsta strået efter just passiv brottning från Olli.

Stor dramatik

Kvällens VM-final började ändå avvaktande. I slutet av första perioden började det hända. Först lyckades Lappage fälla Olli och tog en 3–0-ledning, men finländskan svarade och reducerade till 3–2.

Med två minuter kvar kvitterade Olli och tätt efter det fortsatte hon med att ta två poäng till efter att ha fällt kanadensiskan en gång till.

Lappage försökte med alla medel få Olli på rygg och i slutsekunden tog hon två poäng till. 5–5 på tavlan, men Lappage hade en varning och det var avgjort.

Petra Olli, VM 2018.
Petra Olli tillsammans med tränaren Ahto Raska. Petra Olli, VM 2018. Bild: AFP / Lehtikuva Petra Olli

Efter slutsignalen blev det ändå rejäl debatt. Det kanadensiska teamet ansåg att den finländske tränaren Ahto Raska hade utmanat det sista domslutet, men efter lång väntan kom bekräftelsen och segersiffrorna blev 6–5.

– Så här blir det när man inte kan annat än att brottas och inte kan reglerna. Det höll på att bli spännande, men jag borde kanske gå någon domarkurs, säger hon till Yle.

EM-guld tidigare i år

Petra Olli brast ut i tårar när domaren meddelade att det finländska guldet var klart.

– Petra gjorde en taktiskt fin insats. Som ordförande är man tusen gånger mer nervös. I den här åldern håller knappt hjärtat, säger brottningsförbundets ordförande Tuomo Karila om dramat till Ilta-Sanomat.

2018 har över huvud taget varit en revansch för Olli. Efter den stora besvikelsen i OS i Rio drabbades Olli av en knäskada under fjolåret och det är först i år som det har vänt för 24-åringen.

Petra Olli, VM 2018.
Tårarna kom för Petra Olli när hon hade fått sin medalj. Petra Olli, VM 2018. Bild: EPA Petra Olli

I EM i maj tog hon guld i 65-kilosklassen – trots att hon hade problem med ena armbågen. Nu har Olli alltså fyllt på med en till medalj under ett historiskt framgångsrikt 2018.

Tidigare i karriären har Olli tagit ett VM-silver och två till EM-medaljer. Nu kan också titulera sig världsmästare.

– Det var på tiden att Finland fick en ny världsmästare på seniornivå. Det känns otroligt bra, säger Olli.

Läs mera:

Yli-Hannuksela myser över första finska världsmästaren i brottning på över 20 år: "Äntligen, det har tagit på tok för länge"

Efter Marko Yli-Hannukselas VM-guld i grekisk-romersk brottning i Polen var det få som trodde att Finland skulle få vänta 21 år på en ny världsmästare. Petra Olli kan känna lättnad, hon är äntligen tillbaka i världstoppen, säger Yli-Hannuksela till Yle.

Läs också