Hoppa till huvudinnehåll

"Jag har alltid varit den idioten som gillar en utmaning" – Walter Moore från Guyana har rest en lång väg för att hitta hem

Walter Moore i hemknutarna i Jakobstad.
Walter Moore i hemknutarna i Jakobstad. Walter Moore i hemknutarna i Jakobstad. Bild: Yle/Antti Koivukangas Walter Moore,fotboll,Jakobstad,Guyana

Genom åren har de internationella gästspelen inom finländsk fotboll varit många till antalet. Vissa spelare har gjort mer bestående intryck än andra, en del spelare har lämnat landet lika snabbt som de dykt upp medan flera spelare från exotiska breddgrader gjort Finland till sitt hem efter karriären. En av dessa är 34-årige Walter Moore från Guyana.

– Turks and Caicos.

– Ursäkta? frågar jag så artigt och nyfiket jag bara kan.

– Turks and Caicos.

Insikten om att jag inte skulle förstå vad det handlar om även om jag skulle få det skrivet på en papperslapp slår mig, och vi går vidare i intervjun.

Walter Moore sitter på en sten i en lekpark i Baggholmen i Jakobstad och berättar om sitt stundande landslagsuppdrag och vem man kommer att möta.

Han har bara några dagar tidigare flyttat in i ett egnahemshus i närheten med sin fru och familjens tre barn.

– Jag kan inte vänta på att säsongen är över. Vi flyttade för en vecka sedan och bor i lådor och packar upp grejer. Barnen går i skolan som normalt och jag försöker vara här hemma så mycket det bara går. Sen dyker landslaget upp. Det kallar jag för min egen personliga tillflykt, jag får tid för mig själv utan fruga och barn, säger den 34-årige guyananen med ett skratt.

Bara några dagar tidigare hade hans lag AC Oulu gästat hemstaden och ställts mot Moores gamla klubb FF Jaro.

Den matchen missade Moore dessvärre på grund av en avstängning.

Lång väg till Österbotten

Ytterbacken Moore anlände för första gången till Jakobstad i mars 2015 och lyckades övertyga klubbledningen med sina insatser under 45 minuter i en träningsmatch mot Vasa IFK.

Österbotten lyckades däremot övertyga Moore ögonblickligen.

– Jag minns mina första intryck. Det slog mig hur vackert det var här. När jag nådde fram till den vackra staden Jakobstad var jag kär direkt. Jag minns när Niklas Storbacka plockade upp mig vid Bennäs tågstation.

Spelare för Jaro
Walter Moore på en Jaroträning 2016. Spelare för Jaro Bild: Yle/Chanette Härus Österbotten,Jakobstad,Walter Moore,ff jaro

– När vi körde från Bennäs till Jakobstad sade jag till honom att jag älskar det här stället och jag kan se mig själv bo här på längre sikt, minns Moore.

Rent fotbollsmässigt blev det tre säsonger i Jakobstad, men på grund av det som Moore kallar ett missförstånd mellan honom och klubben blev det inget nytt kontrakt för 2018 med FF Jaro.

Innan ankomsten till Jakobstad hade Moore spelat fotboll både i USA, Trinidad & Tobago och Kazakstan.

Hans dryga 100 landskamper gjorde honom till ett attraktivt byte på transfermarknaden och på bordet i radhuslägenheten fanns ett par exotiska anbud.

Walter Moore jagar Javier Aquino i en träningsmatch.
Moore jagar Javier Aquino från Mexico i en landskamp 2012. Walter Moore jagar Javier Aquino i en träningsmatch. Bild: 2012 Getty Images Walter Moore,fotboll,Javier Aquino,Walter Moore

– Jag hade erbjudanden på bordet innan det och då stod det mellan Indien och Kambodja, som jag tackade nej till eftersom jag hade kommit så långt ifrån min familj. När AC Oulu dök upp tänkte jag att ”jag är inte hemma”, men jag är inte för långt borta heller, minns Moore.

Frun Nina Moore har fått bära ett tungt lass i vardagen även om AC Oulu varit tillmötesgående då det kommit till att vistas på hemorten.

Men strax efter Yle Sportens intervju skulle Walter Moore återgå till att packa resväskan igen, denna gång med riktning ännu ett landslagsuppdrag.

Mot just Turks and Caicos, det vill säga Turks- och Caicosöarna, som FN ser som ett icke-självstyrande område i det brittiska imperiet.

Tuff utmaning för fattig nations juniorer

Som ung fotbollsspelare i det fattiga sydamerikanska landet Guyana är dina alternativ begränsade.

Walter Moore berättar att spel i Europa inte ens fanns på kartan för tio år sedan.

– Utgångsläget för en ung fotbollsspelare i Guyana är att du aldrig kommer att klara dig. Dina enda alternativ är Trinidad och Tobago eller MLS. Men också att ta sig in till MLS är svårt då man måste betala för sitt arbetstillstånd och klubbarna väljer hellre spelare från Mexiko eller Costa Rica. Att komma till Finland eller Europa i allmänhet var aldrig på tapeten.

Walter Moore spelar landslagsfotboll för Guyana.
Moore är nu uppe i 105 landskamper. Walter Moore spelar landslagsfotboll för Guyana. Bild: 2012 Clasos Walter Moore,fotboll,Guyana

Moore lyckades ändå gå igenom alla mellansteg och landa i både Kazakstan och Finland och det hände långt tack vare hans envishet.

– Jag har alltid varit den idioten som gillar en utmaning och drivits framåt av att få bevisa motsatser. Jag sade hela tiden att jag bara behövde en chans. En chans. Och varje gång jag fick en chans tog jag den med båda händerna.

Åren i Kazakstan beskriver Moore som spännande och ibland svåra att förstå. Impulsiva beslut från svårtolkade klubbägare gjorde bland annat att Moore blev i kläm och lämnades utan speltid trots att han var i toppform.

Andra gånger matchades han frekvent även om han hade förklarat för både tränings- och klubbledning att han inte var i matchform.

– Jag gick alltså från Trinidad och Tobago till USL i USA och sen vidare till Kazakstan där jag spelade i två och ett halvt år och nu fyra säsonger i Finland.

– Och nu har jag landat.

Med landat syftar Moore på det faktum att han känner sig både som finländare och Jakobstadsbo i detta nu.

Vill hjälpa unga talanger

Av fotbollssäsongen återstår bara några minuter och var det hela fortsätter 2019 har han än så länge ingen aning om.

Han gjorde däremot nyligen comeback i landslaget, och 8–0-segern mot Turks- och Caicosöarna var hans 106:e landskamp.

– Jag älskar sporten och älskar att spela för mitt hemland. Jag sätter också upp mål och ett av mina mål med landslaget är att ge unga talanger från Guyana hjälp på traven att komma till Europa på provspel.

Varje gång Moore reser hem till det fattiga Guyana har han med sig fotbollsskor till hemlandets juniorer för att förbättra förutsättningarna att utöva sporten.

Öppna Instagram-inlägget

– Jag gick tillbaka till landslaget för att kanske kunna vara en brobyggare som ger de unga hopp att komma hit och spela fotboll. Förhoppningsvis kan något hända redan under nästa år, förklarar Moore som själv nyligen blivit antagen till en Uefa-tränarutbildning.

Moores kärlek för hemlandet bekräftas av frun Nina.

– Guyana betyder mycket för honom. Han vill inte flytta tillbaka, men kan han hjälpa på något sätt gör han det. Då är det främst fotbollsspelande ungdomar och barn han vill understöda. I framtiden vill han ta med våra barn dit så att de får se var han kommer ifrån.

"Vi har samma mängd talang som i Trinidad"

I Guyana är Walter Moore en uppskattad person och den överlägset mest meriterade spelaren i landslaget "Golden Jaguars".

Han berättar att väldigt många duktiga unga spelare lämnar grenen för att kunna skaffa pengar till sin familj.

Bara lite nordost om Guyana finns öriket Trinidad och Tobago som har ett helt annat utgångsläge.

"Soca Warriors" var med och spelade VM så sent som 2006.

– Vi har samma mängd talang, men ingen går riktigt någonstans, grämer sig Moore.

Samtidigt som intervjun med Walter Moore är inne på slutrakan kommer hans bror åkande förbi med ettåriga sonen Niclas i barnvagnen.

Walter Moore med sonen Nicolas i famnen.
Sonen Niclas är familjen Moores tredje barn. Walter Moore med sonen Nicolas i famnen. Bild: Yle/Antti Koivukangas Walter Moore,Guyana,fotboll

Den 34-årige guyananen har blivit antagen till en tränarutbildning i Finland och kommer sannolikt att fortsätta inom grenen den dagen elitkarriären trappas ner.

Men det är inte ännu.

– Spelmässigt tror jag att jag klarar av ännu ett år, det skall nog gå. Mitt mål är alltid att få 100 matcher var jag än är. Jag ligger väl på kring 80 matcher nu, så ett år till skulle göra summan tresiffrig. Då kan jag se tillbaka på en fin karriär, avrundar Moore.

Walter Moore och AC Oulu avslutar säsongen 2018 med en hemmamatch mot JJK nu på lördag.

Guyana vann landskampen mot Turks- och Caicosöarna med 8–0, Walter Moore spelade 90 minuter som mittback.