Hoppa till huvudinnehåll

Lär dig väva band med plockade mönster i bandgrind

Kvinna med vävt band i håret
Lee med det vävda bandet som hårband. Kvinna med vävt band i håret Bild: Yle/ Carina Ahlskog Strömsö,Lee Esselström,band,Bandgrind

Här hittar du allt du behöver veta för att designa och väva egna band med bandgrind. Banden kan användas som nyckelband, hängslen, bälten, smycken, hårband, till väskor eller vad du vill.

Jag bjuder på ett helt nytt mönster du fritt kan använda eller inspireras av.

Vävt band med plockat mönster
Lees vävda band med hjärtmönster Vävt band med plockat mönster Bild: Yle/ Esa Saari vävning,band,Strömsö,Bandgrind

Mitt mönster är anpassat för en speciell bandgrind med 9 korta skåror för mönstergarnet. På bilden med alla tillbehör (nedan), som behövs för att väva ett band ser du också en vanlig bandgrind i trä.

Jag har alltså vävt hjärtbandet med den vita bandgrinden med de 9 extra skårorna.

Det finns olika storlekar på dessa bandgrindar. Ofta har de ett udda antal mönstertrådsskåror. Kontrollera att ditt mönster är anpassat för din bandgrind.

Det går att väva band med mönster också på en vanlig bandgrind (som den i trä på bilden), men det är svårare.

I denna artikel finns tre instruktionsvideon:
Nr 1: Så här gör du ränningen
Nr 2: Så här gör du iträdningen
Nr 3: Så här väver du och plockar mönster

Det här materialet behöver du

 • bandgrind med speciella korta skåror för mönstertrådarn, stl 9
 • fiskegarn till ränningen
 • yllegarn till mönstret - grått till hjärtanen (jag använde Drops Nord 50 g/170m)
 • yllegarn till kanttrådarna - svart (jag använde Drops Nord 50 g/170 m)
 • lite tjockare bomullsgarn till inslaget (jag använde naturvitt 010 Novita Cotton soft 50g/120m, samma färg som fiskegarnet
 • skyttel/sked som inslagsgarnet viras upp på
 • påsklämma
 • vävfäste, ett hjälpmedel för bandgrindsvävning som fästs i bältet och håller varpen på plats
 • bälte att knyta runt ryggen (jag har sytt mitt själv, anpassat efter mitt midjemått)
 • ett mönster att väva efter
 • skruvtvingar
 • en varplasso underlättar iträdningen
 • skälstickor eller 2 pappbitar ca 3 x 12 cm stora, för att hålla ordning på trådarna och skälet vid iträdningen

Olika tillbehör för bandgrindsvävning
Tillbehör för bandgrindsvävning Olika tillbehör för bandgrindsvävning Bild: Yle/ Lee Esselström Bandgrind,vävning,Strömsö

Ordlista

Ränning = de långa trådar som löper vertikalt i väven.
Inslag = den tråd som du väver horisontellt med och som är upplindad på skytteln.
Skyttel eller vävsked = en platt rektangulär träbit som du lindar garnet på, de kan se lite olika ut.
Skäl = öppningen som bildas mellan trådarna när några trådar åker upp och resten ner, när du lyfter eller sänker bandgrinden. Eftersom mönstertrådarna har kortare skåror kommer dessa trådar alltid att hållas i mitten av skälet. Det gör det lättare att plocka upp dem i väven.

Schema för iträdningen och mönster till hjärtat kan skrivas ut som PDF om du vill. De finns även som foton här i artikeln.

Rita mönster

Jag har ritat ett hjärta som jag använt mig av i min väft. Jag rekommenderar ett mönster som inte är för högt, om du är nybörjare. Det här mönstret är 10 varv högt. Det är passligt för en nybörjare.

Rutmönster till ett hjärta
Lees mönster på ett hjärta att väva med bandgrind Rutmönster till ett hjärta Bild: Yle/ Lee Esselström Bandgrind,mönster,Strömsö

Vill du rita mönster själv så tänk på att garnhoppen inte ska bli för höga. De vita rutorna i mitten av mitt hjärta binder de gråa trådarna. Det är nödvändigt för att det ska bli ett bra slutresultat.

Så här gör du ränningen

I videon kan du se hur vi gör ränningen till mitt band. Man kan göra ränningen på många olika sätt. Vi tyckte att det var enklast och tydligast att först göra fiskegarnet och sedan yllegarnet.

Att göra ränningen med skäl gör det lättare att trä i trådarna i bandgrinden i rätt ordning så att de inte trasslar ihop sig.

Två kvinnor som drar fiskegarn mellan stolsben
Två kvinnor som drar fiskegarn mellan stolsben Bild: Yle/ Susanna Ström-Wilkinson Bandgrind,vävning,Strömsö

Placera två stolar upp och ner på ett bord och fäst dem i bordet med skruvtvingar. Dra fiskegarnet runt stolsbenen och mät vilken väg och hur långt du ska dra för att få den längd du behöver på dina trådar.

Räkna den längd du vill ha på det slutliga bandet och lägg till minst en meter eftersom det går en del till spillo. Till mitt korta bälte behövs en ränning på 3 meter.

Två händer och korslagda trådar
Gör ett skäl mellan två stolsben, så att garnet löper varannan gång på utsidan och varannan gång på insidan. Två händer och korslagda trådar Bild: Yle/ Lee Esselström Bandgrind,vävning,Strömsö

Knyt fast fiskegarnet i ett stolsben och dra det på yttersidan om nästa stolsben. Här kommer det nu att bildas ett skäl genom att du varannan gång drar fiskegarnet på insidan och varannan gång på yttersidan om detta ben. Skälet bildas alltså mellan de två stolsbenen där garnet korsas.

Håll samma stramhet på fiskegarnet hela tiden och lägg upp så många trådar du behöver. Stolsbenet "längst bort" från skälet, och det ben man alltså rundar och drar tillbaka tråden från, det markerar slutet på tråden.

Ett varv från start och tillbaka ger alltså två vävtrådar, den ena löper till vänster i skälet (mellan stolsbenet) och den andra till höger.

Se bilderna och videon. Till mitt band behövs 30 trådar fiskegarn. Fäst slutändan tillfälligt.

upp och ner vänd stol med trådar korsade mellan stolsbenen.
Knyt om ränningstrådarna och skälet så här. upp och ner vänd stol med trådar korsade mellan stolsbenen. Bild: Yle/ Lee Esselström Bandgrind,vävning,Strömsö

Klipp till två trådar som du knyter på var sida om skälet för att underlätta iträdningen av bandgrinden.

Uppvirkad ränning på ett bord
Virka ihop ränningstrådarna löst och låt dem vila på bordet. Uppvirkad ränning på ett bord Bild: Yle/ Lee Esselström vävning,Strömsö,Bandgrind

Ta loss trådarna från den ändan där du inte ha skälet och virka upp trådarna löst tillsammans för hand för att garnet inte ska trassla ihop sig. Låt trådarna vila på bordet.

Upp och ner vända stolar på ett bord och olika trådar
Gör ränningen med ylletrådar på samma sätt Upp och ner vända stolar på ett bord och olika trådar Bild: Yle/ Lee Esselström Bandgrind,vävning,Strömsö

Lägg nu på samma sätt upp först 5 svarta ylletrådar, sedan 9 gråa och sedan ytterligare 5 svarta trådar.

Så här gör du iträdningen

Ta två tunga böcker och placera dem så att de håller bandgrinden upprätt.

Klipp till två rektangulära pappbitar. Gör ett hål i kortändan på båda sidor på båda bitarna. Knyt ihop pappbitarna i ena sidan så att de fortfarande ligger vågrätt bredvid varandra.

Trä in pappbitarna i skälet du gjort på fiskegarnet. Knyt om pappbitarna i andra ändan så att trådarna/ränningen hålls på plats mellan pappbitarna. Se bilden längre ner här i artikeln.

Klipp upp trådarna i startändan, alltså i den ända närmast skälet. Den andra ändan av ränningen kan med fördel fästas vid ett stolsben.

Ritat diagram för iträdning av bandgrind
Iträdningsschema för bandgrinden Ritat diagram för iträdning av bandgrind Bild: Yle/ Lee Esselström Bandgrind,Strömsö,vävning

Trä nu i fiskegarnstrådarna i tur och ordning i bandgrinden, en tråd i gången. Följ det ritade schemat på bilden här ovan.

Du kan ta hjälp av en liten trådlasso. Det ska vara en tråd fiskegarn genom varje runt hål i bandgrinden samt i de långa skårororna.

Bandgrind och trådar som trätts i den
Fiskegarnet iträtt i bandgrinden. Bandgrind och trådar som trätts i den Bild: Yle/ Lee Esselström Strömsö,Bandgrind,vävning

Gör sedan likadant med yllegarnet. De fem första långa skårorna på bandgrinden ska alla ha varsin svart tråd, sedan alla grå i de korta skårorna och sist ytterligare fem svarta i dem fem sista långa skårorna.

Händer, bandgrind, garn
Iträdning av yllegarn Händer, bandgrind, garn Bild: Yle/ Susanna Ström-Wilkinson Bandgrind,vävning,Strömsö

Samla ihop ändorna av de iträdda trådarna och gör en knut på dem så att de inte slinker iväg.

Virka nu ihop fiskegarn och yllegarn med händerna till en lös kedja.

Om du använder hela bandgrinden som vi gör här är det lättare att börja iträdningen från ena kanten och då ta den tråd som ligger på tur snyggt ordnade på pappbiten.

Använder man däremot färre trådar för ett smalare band i en bredare bandgrind så bör man beakta det vid iträdningen så att trådarna kommer exakt på mitten av bandgrinden.

Vira upp inslagsgarnet på en vävsked/skyttel.

Förbered dig på att sitta en god stund

Spänn fast ränningen stadigt på ca 120 cms höjd. Den virkade kedjan löses upp så att du har ca 1,5 meter lösa trådar.

I den andra ändan spänner du fast trådarna runt vävfästet (se bilden ovan med tillbehör).

En vanlig påsklämma är utmärkt att ha som ytterligare hjälpmedel.

Metallkrokarna i vävfästet hakar du sedan fast i ett bälte som går runt din rygg. Jag har sytt mitt bälte av ylletyg och satt två små öglor i ändorna för metallkrokarna.

Anna använder bara en snodd som bälte, att haka fast i, så det går också bra.

En bandgrind och ränning i den
Bandgrind med iträdd ränning En bandgrind och ränning i den Bild: Yle/ Lee Esselström Bandgrind,Strömsö

Lägg ditt mönster på en stol bredvid dig, liksom annat du kan behöva. När du sätter dig för att väva ska du helst sitta några timmar i sträck eftersom varje avbrott syns i slutresultatet.

Sitt så att ränningen spänns. Du justerar spänningen med din egen kroppshållning. Försök hitta en bra ergonomisk ställning så att du inte sitter med böjd rygg.

Dags att börja väva

Innan du börjar med själva mönstret behöver du väva åtminstone 3 cm utan att du plockar mönstertrådar. Detta för att trådarna, så att säga, skall hitta sina platser och du skall få en bra start.

 1. Höj bandgrinden och stick in skytteln mellan trådarna (öppningen som bildas kallas skäl) men ovanpå alla mönstertrådar.
 2. Lämna åtminstone 10 cm av inslagstråden löst hängande i kanten.
 3. Sänk bandgrinden och stick in skytteln från andra hållet.
 4. Väv spänt.
 5. Håll koll på inslagstråden med tumme och pekfinger varje gång.
 6. Använd skytteln för att trycka inslagstråden mot dig så att den packas spänt.
 7. Se videon här nedan eller videon i artikeln Anna väver traditionella Österbottniska band för modernt bruk så ser du tydligt hur du ska sitta och väva.

  Nu kan du börja plocka mönstertrådar

  När du vävt starten och tycker att du hittat rytmen och bra bredd på ditt band är det dags att börja med mönstervävningen.

  Vävning med bandgrind
  Vävning med bandgrind Bild: Yle/ Lee Esselström Bandgrind,vävning,band,Strömsö

  Man plockar mönstertrådar på varje varv, alltså oberoende om du sätter in skytteln från vänster eller höger.

  En färgad ruta i mönstret betyder en plockad tråd. I mitt hjärtmönster betyder det att den mittersta tråden plockas det första varvet, det andra varvet plockas de tre mittersta osv.

  Vit ruta betyder att mönstertrådarna lämnas oplockade. I övrigt väver man som vanligt. Se videon här nedanför.

  Så här väver du och plockar mönster

  Band och bälten vävda med bandgrind
  Band vävda med bandgrind Band och bälten vävda med bandgrind Bild: Yle/ Lee Esselström band,vävning,Bandgrind,Strömsö

  Det går inte att väva trådarna helt till slut. När du har ca 40 cm trådar kvar i ränningen kan du väva några varv utan mönster. På så sätt får du ett likadant avslut som början .

  Klipp sedan av inslagstråden och lösgör alla redskap. Fäst inslagstrådens ändor (och eventuella skarv) genom att sy in dem i bandet.

  Gör fransar eller små flätor i ändorna på ditt band. Inspiration hittar du i artikeln Anna väver Österbottniska band för modernt bruk.

  I artikeln ser du också en video när jag vävde tillsammans med Anna Nordström och många bilder på hennes fantastiska vävda band med olika plockade mönster.

  Kvinna med vävt band i håret
  Lee med det vävda bandet som hårband. Kvinna med vävt band i håret Bild: Yle/ Carina Ahlskog Strömsö,Lee Esselström,band,Bandgrind