Hoppa till huvudinnehåll

Misstänkt miljonbedrägeri med ryska fastigheter rullas upp i rätten – fastigheters värde gick upp med miljoner över en natt

Helsingin oikeustalo Ruoholahdessa.
Helsingfors tingsrätt Helsingin oikeustalo Ruoholahdessa. Bild: Henrietta Hassinen / Yle Helsingfors tingsrätt,Helsinki Court House,Gräsviken,Åklagarmyndigheten

Helsingfors tingsrätt har inlett rättegången kring det miljonbedrägeri som misstänks i samband med ryska fastighetsaffärer i Finland. Åklagaren kräver ovillkorligt fängelse för fem personer som är inblandade i affären.

I maj 2012 sålde Ryska Federationen - via sitt fastighetsbolag i Finland - 58 fastigheter i en bytesaffär till ett företag i Esbo. De flesta fastigheter låg i centrum av Helsingfors.

I utbyte fick Ryska federationen en kontorsbyggnad på Drumsö i Helsingfors. När Esboföretaget fått de 58 fastigheterna i sin ägo såldes de vidare, till ett mycket högre pris.

Fastigheterna ökade i värde över en natt

Centralkriminalpolisen misstänker att de 58 ryskägda fastigheterna övergick i Esboföretagets ägo till underpris, och såldes till marknadspris.

På en dag ökade fastigheternas pris med över 5,5 miljoner euro. De inblandade affärsmännen delade pengarna mellan sig via konton i Schweiz.

Polisen misstänker att Ryska federationen fördes bakom ljuset när fastigheterna såldes till underpris.

Den huvudmisstänkte inte bland de åtalade

Den huvudmisstänkte i bedrägeriet är en 61-årig rysk man som är chef för Rysslands fastighetsegendom utomlands. Det har ändå inte gått att dra honom inför rätta, så han finns inte nu bland de åtalade.

De som åtalas nu är två personer som den ryske chefen har befullmäktigat att sköta fastighetsaffärerna i Finland, Esboföretagets chef och dennes son, samt den person som värderade de fastigheter som ska ha sålts till underpris.

Alla åtalade nekar till skuld.

Härvan har också utretts i Ryssland och i Schweiz. Den ryske chefen har i Ryssland dömts till fyra års fängelse för bedrägeri.

Den här bedrägerimodellen lär vara rätt ny. Enligt polisen är det möjligt att det finns planer på att avyttra ryska fastigheter på samma sätt också i andra länder.

Källa: STT

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes