Hoppa till huvudinnehåll

Två män våldtog tonårig flicka på Hangöregattan - båda dömdes till fängelsestraff

Hangö regatta
Den grova våldtäkten skedde på en segelbåt. Hangö regatta Bild: YLE/Minna Almark seglingstävling

De två män som våldtog en minderårig flicka under regattaveckoslutet i Hangö har nu fått sin dom. Västra Nylands tingsrätt har dömt båda till tre år ovillkorligt fängelse.

Männen, båda födda i början av 1980-talet, träffade en 16 år gammal flicka på en krog och bjöd henne på alkohol. Hon var både berusad och trött på krogen.

Efter en stund gick den ena mannen tillsammans med flickan till den andra mannens segelbåt. Den andra mannen gjorde dem sällskap lite senare.

På segelbåten utsatte männen flickan för grov våldtäkt och använde inte något skydd. Flickan både grät och gjorde muntligt motstånd.

Tingsrätten bedömde att hon inte kunde försvara sig mot våldtäkten eftersom den var oförutsedd och för att hon var både trött och berusad.

Männen häktades i juli och har inte släppts

Tingsrätten anser att gärningen är grov bland annat för att den målsägande är ett 16-årigt barn och männen närmare 20 år äldre.

Tillvägagångssättet var grovt och männen slutade inte våldta flickan trots att hon gjorde motstånd och grät medan våldtäkten pågick.

Därför dömde tingsrätten de båda männen till tre år ovillkorligt fängelse för grov våldtäkt. De ska också tillsammans ersätta offret 15 000 euro för sveda, verk och annat tillfälligt men.

Båda männen har varit häktade ända sedan de togs fast i början av juli.