Hoppa till huvudinnehåll

Väktarstrejken kan orsaka köer vid flygplatser och stängda tågstationer - vi sammanfattar läget i fem punkter

Två ordningsvakter i ett köpcentrum.
Strejken märks av på alla ställen som har väktare, störst påverkan kan den ha på flygplatser och järnvägsstationer. Två ordningsvakter i ett köpcentrum. Bild: Yle/Stefanie Lindroos ordningsvakt

Väktarna har vid midnatt inlett en tredagars strejk som pågår fram till midnatt natten till lördag.

Alla som omfattas av väktarbranschens kollektivavtal strejkar. Det handlar om väktare, säkerhetskontrollanter, vaktmästare och chaufförer för värdetransporter.

1. Varför strejkar väktarna?

Branschen har varit i ett avtalslöst tillstånd sedan första maj. Förhandlingarna har varit svåra mellan servicefacket PAM och arbetsgivarsidan PALTA.

Riksförlikningsman Vuokko Piekkala avblåste i måndags förhandlingarna som resultatlösa.

Arbetsgivarfacket PALTA säger sig ha kommit med olika lösningsförslag, men ”inte ett enda dög för PAM.”

Servicefacket PAM:s förhandlingschef Jyrki Sinkkonen säger å sin sida till Svenska Yle att arbetsgivarsidan aldrig ha haft så här svårt att kompromissa.

- Att strejka var vår sista utväg. Det här är en bransch där en strejk riktar sig för mycket mot utomstående, säger Sinkkonen.

2. Varför kommer parterna inte överens?

Parterna är överens om ”kostnadseffekternas storlek”. De är alltså överens om att de anställdas löner ska höjas, men frågan är hur.

Servicefacket PAM:s förhandlare skulle vilja att lönesystemet tydligare än i dag skulle belöna lång arbetserfarenhet i branschen. Modellen har inte fallit arbetsgivarsidan på läppen.

- Arbetsgivaren har knappt alls kommit emot på den här punkten. Det här är den största konkreta frågan, säger förhandlingschefen för PAM Jyrki Sinkkonen.

Sinkkonen skulle vilja att lönen skulle motivera väktare att stanna i branschen och till att ta sig an mera ansvarsfulla uppdrag.

- Vi har erbjudit olika modeller för en löneförhöjning, men arbetsgivarna har inte accepterat någon av dem.

Säkerhetsvakt på sjukhus
Säkerhetsvakt på sjukhus Bild: Yle/ Tiina Karjalainen väktare,Väktare

En annan fråga som är svår att komma överens om är att ge lediga dagar som sporrar, alltså som ersättning för väl utfört jobb.

En tredje tvistefråga är hur semesterlönen ska utbetalas. Nu finns det olika praxis i olika företag.

Finlands näringsliv EK avstod redan år 2017 från centrala avtal, men servicefacket PAM:s förhandlingschef Jyrki Sinkkonen misstänker att det finns större krafter bakom också denna gång.

- Det verkar som om motparten har slagit fast vissa gränser som inte går att rucka på. Frågan är om det är EK eller någon annan som har slagit fast gränserna. Det luktar bakomliggande centraliserade beslut, säger Sinkkonen.

3. Hur syns strejken i vardagen?

Strejken syns troligen tydligt redan från första stund.

Många av dem som jobbar som säkerhetskontrollanter vid flygplatserna strejkar. Det här betyder långa köer till säkerhetskontrollen. Det lönar sig att vara på flygplatsen i god tid.

VR Group har gått ut med att bolaget håller en del av tågstationerna stängda på grund av bristen på övervakning. Också andra företag kan fatta beslut om att hålla stängt för att värna om personalens säkerhet.

Det finns väktare på sjukhus, vid dörren till hotell, i köpcenter, butiker och på bankkontor. Det finns också säkerhetskontroller till tingshus, polishus och vissa statliga och kommunala fastigheter.

- Beklagligtvis syns strejken på alla ställen som har väktare, säger Sinkkonen.

4. Vad är nästa steg?

Servicefacket PAM har redan gått ut med att nästa strejk genomförs vid bolagen Securitas och Securitas Palvelut. Strejken inleds tisdagen den 6 november klockan 14 och avslutas följande dag vid midnatt.

Securitas hör till de största aktörerna inom vakthållning och säkerhetstjänster i Finland.

Enligt PAM:s förhandlingschef Jyrki Sinkkonen går Securitas anställda i strejk för att protestera mot arbetsgivarens inställning. Enligt Sinkkonen har bolaget ifrågasatt sina anställdas rätt att strejka.

- Vi har fått signaler från fältet om att arbetsgivaren har velat begränsa den grundlagsenliga rätten till att strejka genom olika påtryckningsmetoder.

5. En hur unik situation är det här?

Det här handlar enligt förhandlingschef Sinkkonen om en mycket speciell situation. Sällan är en bransch utan gällande kollektivavtal så här länge.

Jyrki Sinkkonen säger sig aldrig ha upplevt ett lika låst förhandlingsläge som den här gången. Han har lett väktarnas kollektivförhandlingar i 18 år.

Han hoppas att parterna kommer till en lösning innan Securitas anställda inleder sin tvådagarsstrejk, men kan inte säga hur förhandlingarna fortsätter.

Riksförlikningsmannen har inte kallat parterna i konflikten till ett nytt möte.

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes