Hoppa till huvudinnehåll

Advokat: Det har blivit allt svårare att få folk att ställa upp som vittnen i rätten

ungdom sitter ensam i en korridor
Det har blivit allt svårare att få fram vittnen till olika händelser, speciellt gäller det knark- och gängrelaterade brott. Arkivbild. ungdom sitter ensam i en korridor Bild: Mannerheims barnskyddsförbund Mannerheims barnskyddsförbund,ensamhet,ungdomar,depression

Natten till den 14 oktober blev en 36-årig man svårt misshandlad på en krog i Jakobstad. Polisen har haft svårt att få fram vittnen trots att många personer var närvarande vid tillfället.

Det har blivit allt svårare att få fram vittnen till olika händelser, speciellt gäller det knark- och gängrelaterade brott enligt advokat Christer Eriksson i Jakobstad.

Stadshotellets uteterrass i Jakobstad
Stadshotellets uteterrass i Jakobstad. Stadshotellets uteterrass i Jakobstad Bild: Yle/Kjell Vikman Jakobstad,terrass,Stadshotell

Olust för att vittna har alltid funnits

Det är inget nytt påfund att folk drar sig för att vittna för polisen och i rätten men tendensen är enligt advokat Christer Eriksson den att svårigheterna ökar.

- Om ingen träder fram och berättar vem som är skyldig, då är det ett stort problem, man är egentligen skyldig att träda fram och berätta det man vet, säger Christer Eriksson.

Enligt Christer Eriksson kan man ändå se en stor skillnad mellan olika delar av landet. I södra Finland är läget betydligt värre än i Österbotten.

Advokat Christer Eriksson i Jakobstad
Advokat Christer Eriksson i Jakobstad. Advokat Christer Eriksson i Jakobstad Bild: Yle/Kjell Vikman advokater,Jakobstad,christer eriksson

Häradsåklagare Marina Ek-Bäck vid åklagarämbetet i Österbotten anser ändå inte att problemet är lika stort som advokat Christer Eriksson uppfattar det.

- Ingen vill gärna vittna och svårigheterna är ungefär på samma nivå som tidigare.

Många vittnen tror att det räcker när man berättar det man vet om ett fall för polisen och därför kommer det ibland som en överraskning att man ofta också måste infinna sig i rätten och upprepa sin berättelse.

- Många tänker inte på att det de berättat för polisen oftast inte räcker till, de är också tvungna att komma till tingsrätten.

Tingsrättens hus i Karleby
Tingsrättens hus i Karleby där Marina Ek-Bäck arbetar vid åklagarämbetet. Tingsrättens hus i Karleby Bild: Yle/Kjell Vikman tingsrätt,Karleby

Anonyma vittnesmål är möjliga i extremfall

Lagstiftningen ger en möjlighet att avlägga vittnesmål anonymt men det hör till ovanligheterna. Det krävs en hel del innan en person anses ha ett sådant behov av skydd att rätten skulle gå med på anonyma vittnesmål.

- Det räcker inte med att man själv är rädd för att bli drabbad av nån hämnd, det krävs mera än så, säger Marina Ek-Bäck.

Enligt häradsåklagaren Ek-Bäck finns det säkert inom kriminella kretsar sådana risker men för vanligt folk är risken liten vid vittnesmål.

Lagstiftningen skyddar också vittnen och hot mot vittnen kan ge förövaren upp till tre års fängelse.

Österbottens Tidning var först med nyheten om misshandeln på en krog i Jakobstad.