Hoppa till huvudinnehåll

Analys: De gröna kan välja en erfaren ordförande - men om Ville Niinistö gör comeback är den tillfällig

Fotokollage av gröna möjliga ordföranden.
Fotokollage av gröna möjliga ordföranden. Gröna förbundet

De potentiella ordförandekandidaterna inom De gröna använde idag varierande språkbruk för att säga ingenting alls. Nu väntar de på signaler från partifullmäktige: vill man ha en ny och fräsch ordförande redan nu eller tillfälligtvis kalla in en gammal räv för att leda partiet till val? Magnus Swanljung sammanfattar diskussionen.

Det finns många sätt att säga att man inte riktigt vet om man vill bli ordförande för De gröna.

Bland riksdagsledamöterna gick skalan idag från Outi Alanko-Kahiluoto (“överväger starkt”) till Satu Hassi (“Jag svarar inte ens på frågan om jag överväger.”).

I sitt kärnbudskap låter de ändå alla som ett eko av varandra: nu ska vi tillsammans fundera på vad som är bäst för partiet.

Partiet har två vägar att gå

Enligt partiveteranen Pekka Haavisto handlar det om att välja en strategi av två möjliga.

- En möjlighet är att redan nu hitta en ung ny ordförande som är beredd att bli omvald vid de grönas partikongress nästa sommar.

- Ett annat alternativ är att nu utse någon som leder partiet till val och i regeringsförhandlingarna för att sedan utse en ny ordförande från en ny generation nästa sommar, säger Haavisto.

“Vi behöver någon som skapar en känsla av gemenskap”― Maria Ohisalo

Väljer man den första strategin ligger partiets vikarierande ordförande, forskaren Maria Ohisalo, eller riksdagsledamoten Emma Kari nära till hands. De kandiderade bägge i det förra ordförandevalet.

Ingen av dem ville idag säga något om sina egna planer.

De grönas riksdagsledamot Touko Aalto.
Mycket oklart vem som skall efterträda Touko Aalto De grönas riksdagsledamot Touko Aalto. Bild: Jarno Kuusinen / All Over Press politik,Touko Aalto,Gröna förbundet,Riksdagsledamot,politiker i Finland

- Jag har svårt att tro att någon nu börjar soloåka, vi har en genuin vilja att diskutera vad som är bäst för partiet, säger Emma Kari.

- Vi behöver någon som skapar en känsla av gemenskap så att vi efter den här svåra tiden får en stabil grund att stå på, säger Maria Ohisalo.

Ohisalo, som idag tog sig gott om tid att svara på frågor och charma journalister, påpekade att det inte är nödvändigt att den blivande ordföranden sitter i riksdagen. Det gör hon alltså inte själv och många har därför ifrågasatt hennes möjligheter att framgångsrikt leda partiet till val - inte minst under regeringsförhandlingarna efter valet.

Ville Niinistö gör ingen "Putin"

Om De grönas partifullmäktige däremot vill ha någon av partiets mer erfarna politiker ligger den tidigare partiordföranden Ville Niinistö nära till hands, eller varför inte den populäre presidentkandidaten Pekka Haavisto.

Fördelen med den här strategin är, förutom en säker ledare i valrörelsen, att man nästa sommar kan välja en helt ny ordförande utan att behöva fundera på hur hen skött det krisledarskap som nu behövs.

Både Niinistö och Haavisto sa idag att ingen borde utesluta en kandidatur eftersom partiet kan behöva alla tänkbara kandidater.

Jag tycker att det är klart att om man letar efter någon som har varit ordförande tidigare så är det ett kortvarigt alternativ― Ville Niinistö

I praktiken betyder det alltså att de ställer upp mer eller mindre villigt om såväl partieliten som partifullmäktige så önskar. En sak gjorde Niinistö ändå klart idag.

- Jag tycker att det är klart att om man letar efter någon som har varit ordförande tidigare så är det ett kortvarigt alternativ, sa han till Svenska Yle.

Det torde underlätta valet av Niinistö bland dem som tidigare ansåg att han som ordförande fick en väl stark roll inom partiet. Han avfärdar åtminståne själv alla spekulationer om att han skulle "göra en Putin".

Kansanedustaja Outi Alanko-Kahiluoto (vihr.).
Outi Alanko-Kahiluoto. Kansanedustaja Outi Alanko-Kahiluoto (vihr.). Bild: Aleksis Salusjärvi Outi Alanko-Kahiluoto

Bara en kandidat för fram sig själv

Inom de snäva ramarna för vad man kommit överens om att säga utanför kabinetten utmärkte sig idag närmast riksdagsledamoten Outi Alanko-Kahiluoto. Hon sa rakt ut att hon själv starkt överväger en kandidatur eftersom det behövs någon med erfarenhet när partiet efter valet ska förhandla om regeringsmedverkan.

Alanko-Kahiluoto har tidigare kommit på kant med Ville Niinistö och Emma Kari. Hon sågs länge som en potentiell efterträdare till Niinistö tills hon våren 2017 med buller och bång meddelade att hon inte ställer upp i ordförandevalet eftersom Niinistö redan i kulisserna utsett Emma Kari till sin efterträdare.

Partifullmäktige väljer ordförande om en dryg vecka

När de gröna nu med en mun säger att de ska enas om ordförandeskapet är det inte helt lätt att avgöra vilka alla som ska enas. Eller om de ska enas om en eller flera kandidater.

På fredag träffar partistyrelsen riksdagsgruppen för att spåna. De tänkbara kandidaterna borde åtminstone inom partiet vara klara om en dryg vecka. Den tredje november väljer partifullmäktige partiordförande.

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes