Hoppa till huvudinnehåll

Antibiotikaresistenta kolibakterien allt vanligare i Finland

E-coli bakteeri, johon ESBL voi tarttua
Arkivbild: E-kolibakterie. E-coli bakteeri, johon ESBL voi tarttua Bild: Pixabay bakterier,Extended-spectrum beta-lactamase,kolibakterieinfektioner

ESBL-kolibakterien som är resistent mot antibiotika påträffas allt oftare bland befolkningen i Finland.

Det här visar Åbo universitetscentralsjukhus (ÅUCS) och Åbo universitets forskning om existerande resistenta bakterier. Bland dem som undersöktes fanns både allmänt friska universitetsstudenter och patienter från ÅUCS polikliniker.

I forskningen undersökte man avföringsprov för att se om testpersonerna bar på den så kallade ESBL-bakterien. ESBL-bakterien är en antibiotikaresistent kolibakterie. ESBL-kolibakteriens symtomfria bärarskap konstaterades hos 6,3 procent av studenterna och ÅUCS poliklinikpatienter.

Jämfört med tidigare forskningar som gjorts i Finland håller ESBL-bakteriens förekomst på att bli allt vanligare bland den finländska befolkningen.

Orsaken till detta är bland annat att människor reser mer än förut och att ESBL blivit vanligare på sådana orter dit finländare gärna reser. Förekomsten av ESBL-bakterien ökar också på grund av antibiotikabehandling och i synnerhet sådan som ges mot turistdiarré.

Forskningen finansieras av EU, Social- och hälsovårdsministeriet, Åbo universitet och ÅUCS.

Allt enligt ett pressmeddelande från ÅUCS.