Hoppa till huvudinnehåll

Efter succén i Nations League – nytt lyft för fotbollslandslaget

Fotbollslandslaget firar.
Finland jublade rejält efter triumfen mot Grekland tidigare i oktober. Fotbollslandslaget firar. Bild: All Over Press Finlands herrlandslag i fotboll

Nations League-framgångarna syns på den färska världsrankningen. Finland fortsätter att klättra och ligger nu på den högsta placeringen på flera år.

Det senaste året har inneburit en tydlig justering i fotbollslandslagets formkurva. Finland har en förlust på det senaste året och åtta raka tävlingsmatcher utan nederlag.

Den här hösten har startat strålande med fyra raka segrar i nya Nations League – senast med 1–0 mot Estland och 2–0 mot Grekland – och landslaget är nära gruppsegern inför avslutningen i november.

Det här ger också utslag på världsrankningen. När internationella fotbollsförbundet Fifa presenterade den färska rankningen i dag tog Finland ett nytt kliv uppåt.

Nu befinner sig Markku Kanerva & Co på 56:e plats, vilket är två pinnhål bättre än för en månad sedan. Totalt har Finland gått från plats 68 till 56 under 2018.

Klättrat successivt

Landslaget har successivt klättrat uppåt efter att Hasse Backe lämnade posten som förbundskapten i slutet av 2016. Man får gå tillbaka till slutet av 2015 – då Kanerva också ledde Finland – för att hitta en notering som slår nuläget. Då var Finland 43:e på rankningen.

På rankningen ligger Finlands Nations League-motståndare till så här: Grekland är 42:a, Ungern är 55:e och Estland 98:e.

Belgien är etta på rankningen, Frankrike är tvåa och Brasilien trea.

Danmark är bäst i Norden med en tiondeplats. Sverige ligger 17:e, Island 36:e och Norge 48:e.

Se hela rankningen här.

Läs mera:

Häpnadsväckande medvind för fotbollslandslaget – hur långt kan det bära?

Undantagsvis på en tisdag bjuder Antti Koivukangas och Christian Vuojärvi in till en långdans i ljudform kring finländsk fotboll. Både det nystöpta succélandslaget och den inhemska seriefotbollen sätts under lupp i vad som är det 30:e avsnittet av Yle Sportens podd.