Hoppa till huvudinnehåll

Finland leder övningen Northern Coasts 2018 – Åbo gästas av internationella marinfartyg

HMS Carlskrona i Aura å i Åbo
Det svenska fartyget HMS Carlskrona har anlänt till Aura å. HMS Carlskrona i Aura å i Åbo Bild: Yle / Peter Karlberg HMS Carlskrona

Den finska marinen leder i år den multinationella militärövningen Northern Coasts 2018. En del av fartygen som ska delta i övningen har redan anlänt till Aura å i Åbo.

Totalt över 4 000 personer deltar i Northern Coasts 2018, som ordnas mellan den 25 oktober och 8 november. Även ett tiotal ytfartyg och luftfarkoster är med i övningen.

Deltagare från 13 olika länder

Deltagarna kommer från Finland, Sverige, Danmark, Tyskland, Belgien, Holland, Kanada, Italien, Estland, Lettland, Litauen, Polen och USA.

Syftet med övningen är att öva gemensamma marina operationer och att utveckla samarbetet mellan de internationella trupperna.

HMS Carlskrona i Aura å i Åbo
HMS Carlskrona i Aura å i Åbo Bild: Yle / Peter Karlberg HMS Carlskrona

Under det första övningsskedet samlas trupperna i Åbo för att gå igenom de sista förberedelserna. Det andra skedet hålls på Skärgårdshavet och Bottenhavet. Under det tredje och sista övningsskedet håller man till på Skärgårdshavet, Norra Östersjön och Finska viken.

Northern Coasts ordnas varje år i Östersjöområdet och Finland ledde övningen senast år 2014. Det svenska fartyget HMS Carlskrona deltog även i Northern Coasts 2014 och den gången ingick bland annat prins Carl Philip i fartygsstaben.

Allmänheten får se fartygen på lördag och söndag

Allmänheten har möjlighet att bekanta sig med fartygen i Aura å den kommande helgen, det vill säga lördag den 27 och söndag den 28 oktober mellan klockan 12 och 16.

Läs också