Hoppa till huvudinnehåll

I eftermiddag säger facken sitt - regeringen gav ett nytt förslag hur uppsägningstvisten kan lösas

Regeringen gav förslag på lösning i uppsägningstvisten.
Regeringen gav förslag på lösning i uppsägningstvisten. Bild: Lehtikuva Juha Sipilä

Vid tvåtiden på fredagseftermiddagen ska fackförbunden ta ställning till det senaste förslaget från regeringen då det gäller tvisten om uppsägningsskyddet.

I det nya förslag som regeringen presenterade på torsdagseftermiddagen har man bland annat luckrat upp formuleringarna om storleken på de företag där det ska bli lättare att säga upp anställda.

I stället för att ange en exakt personalstyrka för de företag som berörs, talar man nu mer generellt om att personalstorleken ska beaktas då man avgör om det finns grunder för uppsägning.

- Det här är den centrala skillnaden jämfört med tidigare förslag. Den gräns på tio anställda som tidigare nämndes har irriterat facken, eftersom anställda skulle ha hamnat i olika position i olika stora företag, säger AG Karlsson, politisk reporter på Svenska Yle.

Andra förslag: effektivera aktiveringsmodellen, förkorta karenstiden

Det förslag som regeringen med arbetsminister Jari Lindström i spetsen presenterade på torsdagen innehåller också andra förändringar.

En förändring är att karenstiden för en uppsagd föreslås vara 60 dagar, i stället för 90 som i det tidigare förslaget.

Dessutom föreslås trepartsförhandlingar där regeringen, facken och arbetstagarna tillsammans utreder hur aktiveringsmodellen för arbetslösa ska utvecklas.

- Det här kan ses som ett försök från regeringens sida att svara på kritik från facket om att regeringen inte har lyssnat på alla parter, utan dikterat beslut om arbetsmarknaden, säger AG Karlsson.

Facken ville sova på saken

Fackförbundens ledare, FFC:s Jarkko Eloranta, Akavas Sture Fjäder och STTK:s Antti Palola har sagt att de bekantar sig med förslaget och kommenterar det på fredag.

Förbunden ska mötas om saken vid 14-tiden.

Statsminister Jua Sipilä (C) hoppas förstås för sin del att förslaget faller i god jord.

- Här erbjuds ett bra paket. Förhoppningsvis är det fred i landet i morgon, sa Sipilä på torsdagen.

Räcker det för facken?

Politikreporter AG Karlsson säger att utgången av konflikten kan vara viktig för statsministern och för hans parti Centern.

- Centern har tagit smällarna från regeringens beslut och framställs som hårt och oförstående. Nu hoppas man kunna ändra den imagen. Sipilä vill framstå som statsmannen som finner lösningen och som lyssnar på parterna, säger Karlsson.

- Många bedömare kanske tycker att facken nu borde godkänna regeringens nya förslag, men frågan är fortsättningsvis om det räcker för facken som har krävt att regeringen frångår sina planer helt och hållet i fråga om uppsägningsskyddet, säger Karlsson.

Läs mera:

Sipilä bjuder in facken till förhandlingsbordet – Akavas ordförande: "Om de vill lösa tvisten är det ju första gången de vill göra det"

Den segslitna och inflammerade tvisten mellan facket och regeringen kanske får sin lösning på torsdagskvällen, när regeringen och arbetstagarorganisationerna möts. Det här har föregåtts av en mängd förslag och motförslag.