Hoppa till huvudinnehåll

Med höstmörkret kommer inbrotten – polisen varnar för skurkar i Östnyland

Någon bryter upp dörr med kofot
Östra Nylands polisinrättning har bara i oktober i år fått in 50 anmälningar om bostadsinbrott (arkivbild). Någon bryter upp dörr med kofot Bild: Mikael Crawford/Yle kofot,brott,inbrott,stuginbrott

Mängden bostadsinbrott har ökat kraftigt i östra Nyland under de senaste månaderna. Fenomenet är det samma som i fjol vid samma tidpunkt – inbrotten ökar i takt med att dagarna blir mörkare.

Östra Nylands polisinrättning har bara i oktober i år fått in 50 anmälningar om bostadsinbrott. Fallen utreds som grova stölder eller försök till sådana.

– Brotten har begåtts i så gott som alla städer och kommuner i östra Nyland, säger kriminalkommissarie Mikko Minkkinen till Yle Östnyland.

Brottsförfarandet är i regel det samma. Förövarna bryter sig in genom att söndra eller lösgöra fönster. Stöldgodset består av värdefulla smycken och pengar.

Liknande bostadsbrott har också förekommit i huvudstadsregionen och på andra håll i Finland.

– Vi har redan i år hunnit ta fast gärningsmän. Det handlar om utländska medborgare som kommer hit för att begå brott, berättar Minkkinen i polisens pressmeddelande.

Skydda ditt hem

Förövarna har ett oändligt antal knep för att välja ut sina mål och polisen poängterar att det är skäl att skydda sitt hem.

Det lönar sig till exempel att lämna belysningen på och ha gardinerna öppna också när du åker iväg på semester.

Gårdsbelysning som reagerar på skymning och rörelser, skriver polisen, är också ett enkelt sätt att skydda sitt hem mot inbrott.

Det kan dessutom löna sig att be grannen hålla ett öga på hemmet och tömma postlådan med jämna mellanrum.

Minkkinen poängterar också vikten av bra lås- och alarmsystem.

– Alarmystem är allt vanligare och ett billigt sätt att skydda sitt hem mot inbrott, säger han i polisens pressmeddelande.

– Det lönar sig inte ha ett semestermeddelande i telefonsvararen eller att vädra semesterplaner i sociala medier, fortsätter Minkkinen.

Polisinrättningen i Östra Nyland tar emot tips om bostadsinbrott på adressen vihjeet.ita-uusimaa@poliisi.fi.