Hoppa till huvudinnehåll

Överväldigande majoritet i EU-parlamentet vill förbjuda vapenexport till Saudiarabien

Europaparlamentet i Strasbourg
Europaparlamentet i Strasbourg EU-parlamentet,Strasbourg

EU-länderna bör sluta exportera vapen till Saudiarabien. Det här kravet enades EU-parlamentet kring på torsdag, som ett svar på mordet på den saudiske regimkritiske journalisten Jamal Khashoggi.

Rösterna i parlamentet föll 325 för och 1 emot. Av parlamentarikerna lade 19 ned sina röster.

EU-parlamentet vädjar nu både till unionens utrikeschef Federica Mogherini och medlemsländerna för att de ska driva igenom dess önskan. Det här i och med att parlamentets beslut inte är bindande.

Parlamentarikerna vill att ett eventuellt exportförbud omfattar även exempelvis övervakningsutrustning som kan användas för att förtrycka dem som motsätter sig regimen.

Man vill även införa bland annat visumförbud och frysa tillgångar i samband med fallet. Allt detta när man klarlagt händelseförloppet.

"MBS måste ha känt till detta"

EU-parlamentet fördömde mordet på Jamal Khashoggi i det saudiska konsulatet i Istanbul i början av oktober.

Man krävde en ordentlig utredning av händelserna och att de skyldiga ställs till svars.

Parlamentarikerna anser att det är ytterst osannolikt att den saudiska kronprinsen Mohammed bin Salman inte skulle ha känt till planerna på att ta livet av Khashoggi.

EU-parlamentet ställde liknande krav som nu redan före fallet Khashoggi. Då handlade det om ett fördömande av Saudiarabiens inblandning i kriget i Jemen.

Källor: Europeiska parlamentet, AP

Läs mera:

Försvarsutskottets ordförande Ilkka Kanerva om vapenexporten till Saudiarabien: ”Avbryt spelet”

Försvarsutskottets ordförande Ilkka Kanerva (Saml) anser att Finland och de andra EU-länderna borde stoppa exporten av försvarsmateriel till Saudiarabien på grund av mordet på journalisten Jamal Khasoggi. Erkki Tuomioja (SDP) säger att det redan tidigare fanns problem med exporten till landet.

Läs mera:

Analys: Vapenhandeln är en business med människoliv som insats - och så var det också före mordet på Jamal Khashoggi

Varför angår det oss vad Saudiarabien gör med det försvarsmaterial som exporteras från Finland? Svaret är att det angår oss för det är en dödlig business vi ger oss in i, skriver Svenska Yles Johan Ekman.