Hoppa till huvudinnehåll

Räikkönen försvarar Vettel efter missarna: ”Alltid folk som pekar finger”

Kimi Räikkönen.
Kimi Räikkönen tycker inte att Sebastian Vettels missar har avgjort titelstriden formel 1-VM. Kimi Räikkönen. Bild: xpbimages.com Kimi Räikkönen

Lewis Hamilton är riktigt nära VM-titeln i formel 1. Värsta konkurrenten Sebastian Vettel har bjudit på det läget. Eller? Kimi Räikkönen backar sin stallkamrat som fått kritik. "Det är alltid lätt att vara efterklok."

Kimi Räikkönen har varit namnet på alla motorsportintresserades läppar de senaste dagarna. I USA:s GP tog han karriärens 21:a seger i formel 1.

Finländaren såg samtidigt till att Lewis Hamilton inte lyckades säkra VM-titeln. Britten får en ny chans i helgen i Mexiko och det ska ske ett mirakel för att han inte ska fixa det innan säsongen är slut.

Sebastian Vettel ligger sjuttio poäng efter – en marginal som kunde ha varit betydligt mindre om tysken inte hade sjabblat och bjudit på missar i flera lopp under andra halvan av säsongen.

Den analysen har åtminstone många experter bjudit på.

Räikkönen backar ändå sin stallkamrat.

– Det finns alltid folk som försöker peka finger och förklara varför han inte vinner. I så fall finns det miljoner av saker där man kan konstatera ”han borde ha gjort så för att slutresultatet skulle ha varit annorlunda”, säger han till Autosport.

– Det är alltid lätt att vara efterklok. Det är meningslöst.

"Gått smidigare i år"

Räikkönen är inne på sin avskedsturné i Ferraris färger. Den sista säsongen har varit riktigt bra med tio pallplatser på arton lopp.

Kimi Räikkönen.
Kimi Räikkönen fick stiga högst upp på pallen. Kimi Räikkönen. Bild: xpbimages.com Kimi Räikkönen

Som grädde på moset kom den första segern sedan mars 2013 förra helgen. På dagens presskonferens i Mexiko fick han svara på hur dagarna efteråt var.

– Vi hade en liten fest med några vänner och den delen är alltid rolig. Sedan tar det längre att återhämta sig i min ålder och det är inte så trevligt, säger han och ler.

– Jag följer inte nyheter och vet inte vem som har grattat mig. Det är inte många som har mitt telefonnummer, men jag är glad om människor har blivit glada. Jag tar emot allt med glädje.

Hoppa över Twitterpostning

Finländaren tycker i allmänhet att Ferrari har gjort ett bra jobb i år.

– Vi har haft en stark grund att bygga på, men generellt sett har det gått smidigare i år. Vi hade otur i några race där vi avbröt, men vi har åtminstone varit med där uppe och fajtats. Det gör det roligare.

– Ferrari har inte saknat något i år. Men det finns ingen magi. Jag tycker inte att F1 har förändrats under de tjugo senaste åren. Samma saker som gjorde en bil snabb då fungerar nu.

"Funderar inte på det"

Trots det talar precis allt för att Mercedes tar hem femte raka VM-titeln genom Hamilton.

Det betyder också att Räikkönen i åtminstone ett år till kommer att kunna titulera sig den senaste världsmästaren i en Ferrari. Det tänker inte finländaren på.

– När jag en dag lägger av kanske jag tänker på att jag är glad att vara världsmästare för Ferrari. Men jag funderar inte på att jag är den senaste mästaren. Folk pratar om det, men det är så det är. Vi får se hur det går i år och nästa år.

Läs också

Nyligen publicerat - Sport