Hoppa till huvudinnehåll

Svenska Yles reporter testade: Det är enkelt att beställa en låda vin från ett annat EU-land – men är det lagligt?

vin
Det går bra att beställa vin på nätet från Europa men lagen är otydlig. vin Bild: Yle/Pekka Palmgren viner

Riksdagen funderar som bäst på om näthandel med alkohol ska tillåtas eller inte. Svenska Yles reporter Pekka Palmgren testade hur det fungerar.

Själva handeln går lätt. Några klick och en vecka senare får jag en låda vin från Tyskland levererat till mitt hem. Men att reda ut om jag brutit mot lagen visar sig vara svårt. Lagen känns oklar och motstridig.

Jag är dock i gott sällskap. Professorn i Europarätt Juha Raitio konstaterar samma sak.

- Lagen är kontroversiell och tolkningsbar, konstaterar professor Raitio i ett utlåtande till Riksdagen.

Lagen säger inget alls

I själva verket nämns inte näthandel med alkohol i lagen överhuvudtaget. Den gamla lagen var från en tid då sådant inte förekom och i den nya alkohollagen finns inte heller bestämmelser om näthandel.

Vinkännaren och juristen Johan Lindberg bekräftar det här.

- Inga nya bestämmelser om näthandel har införts sedan 1995 då vi gick med i EU, men myndighetstolkningen har däremot ändrat, säger han.

vinkännaren Johan Lindberg
Vinentusiasten Johan Lindberg vinkännaren Johan Lindberg Bild: Johan Lindberg viner

Riksdagen kunde i samband med den nya alkohollagen från år 2018 ha skrivit ner några rader om näthandel. Men inom regeringen kunde man inte komma överens. Nu finns en gråzon, ett kryphål som gjorde det möjligt till exempel för mig att handla med en tysk leverantör.

Det är bekymmersamt att jag som medborgare inte vet vilka lagar som gäller.

Skatteverket ger grönt ljus

Jag börjar med att kolla skatteförvaltningens sida. Jag tänker mig att jag ska betala skatt på vinet som jag har köpt. Där sägs entydigt att det är leverantörens sak, inte konsumentens, att betala alkoholskatt.

skatteförvaltningens hemsida
Skatteverkets hemsida skatteförvaltningens hemsida Bild: yle Finska Skatteförvaltningen

Skatteverket antyder inte att det skulle finnas någonting olagligt i själva beställningen, utan ger direktiv om vem som sköter skatterna. Själva rubriken på skatteförvaltningens hemsida antyder att detta är normal verksamhet.

Social- och hälsovårdsministeriet visar rött ljus

På inrådan av Johan Lindberg går jag in på Social- och hälsovårdsministeriets sida. Enligt ministeriets tolkning är det däremot olagligt att beställa alkohol från utlandet.

Detta gäller då leverantören sköter transporten, vilket ju är fallet när man köper på nätet. Det här kallas för ”gränsöverskridande distansförsäljning av alkoholdrycker”.

Ministeriets tolkning bygger bland annat på ett rättsfall där en estnisk vinförsäljare dömdes för att han levererade hem alkohol som finländska kunder köpt på nätet.

Men enligt professor Raitios tolkning är hemleveranser och nätköp två skilda saker.

Ändå har ministeriet lyckats övertyga flera europeiska nätbutiker om att det är olagligt att sälja till Finland.

Vinbutiker vägrar leverera till Finland

hemsida för utländsk vinbutik
På grund av alkoholmonopolet levererar vi inte till Finland, meddelar den spanska vinbutiken. hemsida för utländsk vinbutik Bild: yle näthandel

På flera nätbutikers hemsida möter man ett meddelande om att butiken inte säljer till Finland.

Enligt Johan Lindberg finns dock en stor mängd vinbutiker inom EU som levererar även hit. Och Tullens kapacitet att övervaka är begränsad. Man kan också fråga sig hur stor tullarnas motivation är med tanke på hur oklar lagen är.

Social – och hälsovårdsministeriet varnar på sin hemsida litet kryptiskt att ”varorna kanske inte alltid kommer fram”. Det sägs inte rakt ut varför.

På en italiensk nätbutik svarar Andrea.

- Vi slutade leverera till Finland då vi fick problem med tullen, säger han, men vill inte gå in på hurudana problem det handlar om.

- Mina leveranser har alltid kommit fram, berättar Lindberg.

Social – och hälsovårdsministeriet varnar på sin hemsida litet kryptiskt att ”varorna kanske inte alltid kommer fram”

Lindberg beställer viner som han inte kan köpa i Alko, ofta på rekommendation av utländska vintidningar.

- Alkos sortiment är ensidigt. Det finns många chilenska som smakar lika medan andra områden är underrepresenterade, hävdar Lindberg.

Förlorade skatteintäkter

Orsaken till att staten förhåller sig negativt till näthandel och håller hårt på Alkos monopol är delvis ekonomisk.

Staten förlorar nu uppskattningsvis 10 miljoner euro beräknar man på Social- och hälsovårdsministeriet, men summan skulle förstås växa radikalt om näthandeln skulle komma igång på allvar. Det är också svårt att övervaka att skatterna betalas.

Å andra sidan är den grupp finländare som beställer kvalitetsviner från Europa inte särskilt stor och det är svårt att tänka sig att det skulle kunna vara ett nationalekonomiskt problem.

Ojust konkurrens

Riksdagen debatterar frågan om näthandel med alkohol just nu. Frågan är komplicerad eftersom Alkos monopol ligger i vågskålen.

Töölöntorin Alko avajaispäivänä.
Töölöntorin Alko avajaispäivänä. Bild: Petteri Sopanen / Yle logotyper,affärer

Dessutom kan det uppstå en ojämlik situation för finländska företagare om bara utländska handlare tillåts leverera till finländska kunder. Varför skulle utländska butiker få sälja alkohol på nätet men inte inhemska?

Riksdagen måste också ta ställning till ett utlåtande från EU-kommissionen som anser att Finlands ovillighet att tillåta näthandel med alkohol står i strid med EU:s princip för fri rörlighet av varor.

EU-kommissionen anser inte heller att folkhälsan skulle ta skada av näthandel med alkohol. Riksdagen kommer att ha svårt att motivera för EU varför handeln skulle förbjudas.

Fokus på fylleri

Johan Lindberg tycker att den offentliga debatten i Finland alldeles för mycket fokuserar på alkoholens skadeverkningar och polariserar debatten mellan nykterister och problemdrickare.

- Vi borde lyfta fram den majoritet, som faktiskt njuter av dessa drycker på ett naturligt sätt. Då vi har gäster, inleder vi ofta med ett besök i ”vinkällaren”, botaniserar och funderar, höjer förväntningarna inför middagen genom att välja och vraka och till slut välja ”den perfekta drycken” till maten, berättar Lindberg.

En låda med vittvin
En låda med vittvin Bild: YLE/Pekka Palmgren viner

Min vinlåda med sex flaskor kvalitetsvin levererades på en vecka utan problem. Priset var cirka åtta euro per flaska.

Konsumenten går fri

Skönt att veta är att enligt Social- och hälsovårdsministeriet har jag i alla fall inte gjort mig skyldig till ett brott. Det står klart och tydligt på ministeriets hemsida. Den tyska leverantören däremot kan ställas inför rätta enligt ministeriet.

Den tyska vinleverantören kan ställas inför rätta

Ifall det skulle bli en rättsprocess kan det tyska företaget till sitt försvar hävda att när till och med en professor i Europarätt tycker att lagen är otydlig, så kan man knappast kräva större juridiska kunskaper av ett utländskt företag .

Källor: Social- och hälsovårdsministeriet, Valvira, Skatteverket, Tullen, Professorn i Europarätt Juha Raitios utlåtande 14.11.2017, Vinetti – hemsida för vinkännare