Hoppa till huvudinnehåll

Delstatsval i tyska Hessen – ett ödesval för förbundskansler Merkel?

Förbundskansler Angela Merkel tillsammans med regeringschefen i Hessen Volker Bouffier.
Förbundskansler Angela Merkel tillsammans med regeringschefen i Hessen Volker Bouffier. Förbundskansler Angela Merkel tillsammans med regeringschefen i Hessen Volker Bouffier. Bild: EPA-EFE/RONALD WITTEK Volker Bouffier,Angela Merkel,Hessen

Det är ett val som kan ha långtgående följder för förbundskansler Angela Merkel och hennes regering. När man på söndag går till val i den tyska delstaten Hessen, så är det framför allt regeringspolitiken i Berlin som står i centrum.

Den kristdemokratiske spetskandidaten och nuvarande regeringschefen i Hessen Volker Bouffier försöker begränsa skadorna så gott det går.

– När folk är missnöjda med regeringen i Berlin handlar det inte så mycket om det politiska innehållet utan om att ingen vet om vad regeringen egentligen har gjort, konstaterar Bouffier.

Med det här syftar han på de ständiga regeringsinterna striderna om till exempel flyktingpolitiken och fallet med spionchefen Maassen.

Kritik mot CSU och Seehofer

Bouffier är också mycket kritisk till de bayerska kristdemokraternas ständiga kritik mot Merkel.

I samband med att CSU nyligen förlorade stort i delstatsvalet i Bayern har han beskyllt partiet och dess inrikesminister Horst Seehofer för att göra livet svårt också för kristdemokraterna i Hessen.

De senaste opinionsmätningarna visar nu för CDU ett minus på över tio procentenheter jämfört med valet 2013.

Att förbundskansler Merkel efter Bayernvalet medgav att mycket förtroende är förbrukat kommer knappast att hjälpa kristdemokraterna.

I synnerhet efter att Merkel i veckan tog ställning i en av de viktigaste frågorna i valkampen, det möjliga körförbudet för äldre dieselbilar i Frankfurt.

Merkel vill genom ny lagstiftning stoppa förbuden. Ett vallöfte som genast bedömdes som omöjligt att hålla.

Blickarna på SPD

Men Merkels problem rör inte endast det egna partiet.

Å ena sidan får hennes CDU förstås inte förlora allt för stort på söndag, men å andra sidan får de socialdemokratiska regeringskollegerna helst inte göra det heller.

En liknande katastrof som i Bayernvalet kan nämligen leda till att de för tillfället slagna socialdemokraterna gör allvar av tankarna att lämna Merkels regering.

Partichefen Andrea Nahles har visserligen betonat att det här inte handlar om ett ödesval för varken henne, SPD eller för Merkels regering, men samtidigt befinner sig de tyska socialdemokraterna mer eller mindre i fritt fall just nu.

Opinionsmätningarna inför Hessenvalet lovar inte heller värst gott. SPD ligger på 22 procent, vilket är åtta procentenheter mindre än i det senaste valet.

Valvinnare i Hessen blir med största sannolikhet de gröna, som efter fem år i Bouffiers delstatsregering förutspås nå ungefär samma stöd som socialdemokraterna.

Det högerpopulistiska partiet AfD väntas dessutom för första gången bänka sig i delstatsparlamentet i Wiesbaden.