Hoppa till huvudinnehåll

HBL: Alla avvisningar till Irak avbrutna

Luonas asylboende i Esbo.
Luonas asylboende i Esbo. Luonas asylboende i Esbo. Bild: Yle/ Toni Määttä asylsökande (process),flyktingförläggning,flyktingar,Esbo

HBL rapporterar på fredag att den finska polisen avbrutit alla avvisningar till Irak. Avbrottet har inletts i början av oktober.

Det är Irak som ligger bakom avbrottet. Landet vägrar ta emot irakiska medborgare som tvångsavvisats.

Finland och Irak har i flera år försökt förhandla fram en lösning, men Irak har spjärnat emot. Irak vill inte att Finland tvångsavvisar irakier tillbaka till hemlandet.

Polisinspektör Ari Jokinen vid Polisstyrelsen uppger till HBL att Irak inte vill ta emot andra än dem som kommer frivilligt. I vissa fall kan irakierna hamna vända och åka tillbaka till Finland.

Under tidsperioden januari till september har 128 irakier skickats tillbaka till Irak, men polisen kan inte uppge hur många som skickats tillbaka till Finland efter avvisningen.

Flyktingar med avvisningsbeslut tvingas inte åka

I början av oktober avvisades två personer tillbaka till Finland från Irak, uppger Jokinen till HBL.

Ingen vet hur länge förhandlingarna med Irak kommer att pågå och därmed finns ännu ingen lösning i sikte.

Situationen blir extra knepig för flyktingar med avvisningsbeslut som inte kan hållas i förvar och som vägrar åka tillbaka - de hamnar på gatan som papperslösa.

Det här bekräftar Jokinen för HBL.

- Ja, i en situationen där de inte längre har tillgång till mottagningstjänster är det så. Men om de väljer att följa det beslut de fått och åka frivilligt tar Irak säkert emot dem, säger Jokinen.

För tillfället avvisas inte heller flyktingar till Afghanistan. Så har det varit sedan Migrationsverket ändrade på sin linje.

Källa: HBL

Läs också