Hoppa till huvudinnehåll

Nya, färska poliser till Österbotten – några poliser går i pension nästa år

Polishuset i Vasa
Polishuset i Vasa Bild: Yle/Patrick Sjöholm polinsinrättningen i österbotten

Tolv nyutbildade poliser kommer att anställas vid Österbottens polisinrättning i början av nästa år. De har varit på praktik i Österbotten under sin utbildning och kommer tillbaka så fort de är klara.

När utbildningen är klar kommer de att få tidsbundna tjänster som yngre konstaplar och när de har sin examen kan de få fast anställning som äldre konstaplar.

- Tack vare att vi har fler poliser klarar vi bättre av pensioneringar och olika former av ledigheter nästa år, säger biträdande polischef Bo-Erik Hanses.

Hanses räknar med att ungefär några poliser kommer att gå i pension nästa år och några kommer att vara tillexempel föräldralediga, studielediga eller tjänstlediga, så i slutet av nästa år är polisernas antal ungefär samma som nu.

Porträtt av biträdande polischef Bo-Erik Hanses.
Bo-Erik Hanses Porträtt av biträdande polischef Bo-Erik Hanses. Bild: Yle/Joni Kyheröinen Polis,hanses

Svårt att rekrytera

Polisen i Österbotten har haft svårt att rekrytera personal som uppfyller språkkraven och därför har man bland annat anställt pensionerade poliser i Jakobstad.

- Åtminstone en av dem kommer att fortsätta och det är vi tacksamma för eftersom vi behöver erfarna poliser. De pensionerade poliserna jobbar så länge de tycker det är roligt.

Också till Närpes och Kristinestad har man haft svårt att få poliser. Där anställde man två poliser som inte uppfyllde språkkraven.

De kommer att vara kvar till början av nästa år då någon av de nya poliserna förhoppningsvis vill flytta dit. Poliserna från Närpes och Kristinestad flyttar då till Vasa.

- Kristinestad är ett problem. Det är svårt att rekrytera unga dit eftersom det kommer så få alarm. Ibland måste vi skicka poliser från Vasa till Kristinestad.

Texten uppdaterades 27.10 klockan 9.20 med specifiering av antalet pensioneringar och ledigheter.

Läs också