Hoppa till huvudinnehåll

Vandaler härjar på Kimitoön – skadegörelse för 10 000 euro hittills

Torget i Kimito centrum.
Skadegörelse vid Kimito torg. Torget i Kimito centrum. Bild: Kimitoöns kommun torg

Flera skolor och daghem på Kimitoön har under hösten utsatts för skadegörelse och inbrott. Nu har Kimitoöns kommun fått nog.

– Skadegörelse förekommer alltid i viss mån, men så här omfattande har det inte varit tidigare, säger Jonas Pomrén, fastighets- och infrachef i Kimitoöns kommun.

En söndrig fönsterruta.
Söndrat fönster i Dalsbruks skola. En söndrig fönsterruta. Bild: Kimitoöns kommun fönster

Det första inbrottet skedde i samband med September Open då någon bröt sig in i Dalsbruks skola. Efter det har det varit inbrott och skadegörelse i Silva daghem och förskola, Västanfjärds skola, Dalsbruks skola, Kemiönsaaren keskuskoulu och i det före detta daghemmet Pjånkis.

Skräp på ett golv.
Skadegörelse i Pjånkis. Skräp på ett golv. Bild: Kimitoöns kommun skräp

Två av händelserna har polisanmälts och två andra kommer att polisanmälas.

Några Kimitoöbor har också kontaktat kommunen för att de är oroliga över utvecklingen.

Knappast samma förövare på alla ställen

Pomrén tror inte att det är samma vandaler på alla platser, för skadegörelsen verkar inte vara systematiskt gjord. Men det är polisen som utreder ärendena.

– Vi har gått ut till massmedia för att göra Kimitoöborna medvetna om vad som hänt. Någonting borde göras för att minska på skadegörelsen.

Skräp på ett golv.
Skadegörelse i Pjånkis. Skräp på ett golv. Bild: Kimitoöns kommun skräp

Kostnaderna för skadegörelse uppgår hittills i år till uppskattningsvis cirka 10 000 euro. Ifall illdåden inte avtar tvingas man skärpa övervakningen, till exempel med hjälp av fler kameror vid fastigheterna.

– Jag tycker det är onödigt, men jag ser det som en sista utväg ifall inget annat hjälper. Fler kameror betyder dessutom ökade kostnader, säger Pomrén.