Hoppa till huvudinnehåll

Brevbombaren var "arg på världen, på svarta, judar och homosexuella"

Den misstänkta brevbombaren Cesar Sayoc på en bild tagen den 1 augusti 2015.
Den misstänkta brevbombaren Cesar Sayoc på en bild tagen den 1 augusti 2015. Den misstänkta brevbombaren Cesar Sayoc på en bild tagen den 1 augusti 2015. Bild: AFP / Lehtikuva bomber,USA,Cesar Sayoc Jr.

Cesar Sayoc, som gripits misstänkt för att ha skickat 14 brevbomber till framträdande demokrater och Trump-kritiker, har ett digert brottsregister och älskar president Donald Trump.

Den gripne 56-åringen visade inget speciellt intresse för politik före Donald Trumps presidentvalskampanj. Sedan blev han stor Trump-beundrare och hans hat för Trumps motståndare gick överstyr.

Sayoc greps på en parkeringsplats intill en butik för bildelar i utkanterna av Fort Lauderdale, Florida, på fredag morgon lokal tid. Han hade spårats med hjälp av sin mobiltelefon.

Det här efter att hans fingeravtryck och DNA hade hittats på åtminstone en av de 14 brevbomber som adresserats till framträdande demokrater och Trump-kritiker under den senaste veckan. Paketen liknade alla varandra.

Sayoc var född i New York, men bosatt i Florida. Han har tidigare bott hos sin mor, men bodde numera mest i sin skåpbil, enligt amerikanska medier.

Skåpbilen som beslagtogs vid gripandet var dekorerad med bilder på Trump och vice president Mike Pence. Men där fanns också bilder på vilka många av Trumps meningsmotståndare hånades och hotades. En del av dem föreställde adressaterna till de brevbomber som hittats under veckan.

Hoppa över Twitterpostning

Sayoc hade också uttryckt sitt hat för adressaterna till brevbomberna på sina - numera stängda - Twitter- och Facebook-konton.

I sina meddelanden i sociala medier hade han stavat fel exempelvis namnet på kongressledamoten Debbie Wasserman Schultz - exakt på samma sätt som på de paket som innehöll rörbomber.

Han spred också många av ytterhögerns konspirationsteorier på sina konton i sociala medier.

Samvetsgrann arbetstagare men en "galning"

Washington Post har intervjuat chefen för den pizzeria i Fort Lauderdale där Sayoc arbetade som pizzabud fram till januari i år. Enligt henne var han "en galning".

Debra Gureghian berättar att hans skåpbil var dekorerad exempelvis med Ku Klux Klan-symboler och en bild på en svart person som hängts. Han fick inte parkera sin bil utanför ingången till pizzerian.

Sayoc sade upp sig från jobbet på pizzerian i januari. Han fick jobba kvar fram till dess eftersom han, enligt Gureghian, var en punktlig och samvetsgrann arbetstagare.

om jag hade makten så skulle ingen av de här bögarna eller svarta överleva

Men hans kolleger upprördes av hans rasistiska och homofobiska kommentarer.

- Han var mycket arg och arg på världen, judar och homosexuella. Han talade alltid om att "om jag hade makten så skulle ingen av de här bögarna eller svarta överleva"...han var mycket, mycket konstig, säger Gureghian till Washington Post.

Gureghian är själv lesbisk och Sayoc ska ofta ha kommenterat hennes sexualitet.

- Han brukade alltid säga till mig att jag var vanställd och att Jesus hade gjort ett misstag med mig.

Sayoc hade ett långt brottsregister

Sayoc ska ha varit verksam i strippklubbsindustrin och själv har han uppgett att han varit professionell brottare, chippendale-dansare och professionell fotbollsspelare, men han var ökänd för att överdriva sina bragder.

Hoppa över Twitterpostning

Enligt bekanta och släktingar som intervjuats av amerikanska medier missbrukade han tidvis steroider.

Sayoc har ett digert brottsregister sedan tidigare. Han har gripits bland annat för stöld, bedrägeri, droginnehav och våld i hemmet.

År 2002 dömdes han till ett villkorligt fängelsestraff för bombhot mot mot ett elbolag.

Källor: AFP, AP, Washinton Post, New York Times

Läs också