Hoppa till huvudinnehåll

Ett splittrat Brasilien väljer president: "Vi vet inte om Bolsonaro är det bästa vi kan få - men vi vet vad som har varit det värsta"

 Jair Bolsonaro
Jair Bolsonaro Jair Bolsonaro Bild: AFP / Lehtikuva Jair Bolsonaro,Brasilien

På söndag hålls den andra och avgörande omgången i presidentvalet i Brasilien. Hos miljontals brasilianare är besvikelsen med det tidigare maktpartiet PT så enorm att de inte bryr sig om de plumpheter som blivit motkandidatens varumärke.

Således tyder allt på att den 63-årige före detta arméofficeren Jair Messias Bolsonaro, kandidat för det nationalkonservativa Socialliberala partiet PSL, vid årsskiftet kommer att tillträda presidentposten i Latinamerikas största land.

I söndagens andra valomgång ställs Bolsonaro mot 55-årige Fernando Haddad, kandidat för arbetarpartiet PT (Partido dos Trabalhadores) vars rykte har skadats svårt av de senaste årens korruptionsskandaler.

Brasilianarna vill inte stöda det tidigare maktpartiet PT

Otaliga av Brasiliens 147 miljoner väljare verkar vara redo att rösta på Bolsonaro - enbart för att slippa ytterligare en PT-president.

De senaste opinionsmätningarna tyder på att Bolsonaros försprång minskat en smula. Men Haddad behöver en sagolik tur och miljontals nya väljare för att ta sig förbi honom.

En mätning från i tisdags gav Bolsonaro ett stöd på 57 procent. Haddad fick 43 procent. På fredag visade en annan mätning ett stöd på 56 procent för Bolsonaro och 44 procent för Haddad.

I den första omgången den 7 oktober var Bolsonaro klar vinnare med 46 procent av rösterna. Han samlade framför allt röster i de mer välmående delstaterna i södra och sydöstra Brasilien.

Haddad noterade sitt största stöd inom de fattigare folklagren och bland kvinnorna.

Homofobi och diktaturbeundran

Utomlands har den största uppmärksamheten riktats mot Jair Bolsonaros grova utfall mot kvinnor, homosexuella och mörkhyade.

Bolsonaro har sagt att han skulle vara oförmögen att älska en homosexuell son. Och om han fick se två män kyssas på gatan skulle han "spöa upp dem".

Han har karakteriserat PT-parlamentsledamoten Maria do Rosário som "mycket ful" och "inte värd att våldtas". Och han skämtar hur han har fyra söner, plus en dotter som "tillkom i ett ögonblick av svaghet".

Bolsonaro har även uttryckt uppskattning för militärdiktaturen i Brasilien åren 1964-85, men tycker det är synd att den styrande juntan "nöjde sig med att tortera" sina motståndare i stället för att ta livet av dem.

Våld och korruptionsskandaler

Men Bolsonaros löften att krossa brottsligheten och korruptionen faller i god jord.

Ty det är våldet och korruptionsskandalerna som dominerat de senaste årens nyhetsflöde från Brasilien.

PT-veteranen Luiz Inácio Lula da Silva, president från 2003 till 2011, avtjänar ett tolvårigt fängelsestraff för korruption.

Hans partifrände och efterträdare på presidentposten, Dilma Rousseff, avsattes 2016 av senaten för överträdelse av budgetlagarna. I praktiken orsakades dock hennes avgång av den stora korruptionsaffären i det statliga oljebolaget Petrobras.

PT hade planerat att ställa upp den fortfarande tämligen populäre Lula da Silva som kandidat i årets presidentval.

Fernando Haddad
Fernando Haddad Fernando Haddad Bild: AFP / Lehtikuva Fernando Haddad,Brasilien

Fernando Haddad, som är tidigare utbildningsminister och borgmästare i São Paulo, var påtänkt som Lulas vicepresident.

Men högsta valdomstolen stoppade Lulas kandidatur så Haddad fick ta över. Han nominerades först den 11 september så valkampanjen blev i kortaste laget.

Vi vet inte om Bolsonaro är det bästa Brasilien kan få men vi vet vad som har varit det värsta

Till dem som nu sätter sitt hopp till Jair Bolsonaro hör även Isabel Schmidt från São Paulo, bosatt i Borgå sedan tre och ett halvt år.

Hon är jurist men ska nu börja studera till datanom. För hennes del handlar presidentvalet om en protest mot halvtannat decennium av korruption och maktmissbruk.

Isabel Schmidt
Isabel Schmidt Isabel Schmidt Bild: Yle Brasilien,Isabel Schmidt

- Vi vet inte om Bolsonaro är det bästa Brasilien kan få, men vi vet vad som har varit det värsta. Det värsta är arbetarpartiet. Vi vill inte längre ha PT vid makten, säger Schmidt.

Hon räknar upp samma orsaker som dominerat i den internationella medierapporteringen från Brasilien: Den usla ekonomin, arbetslösheten, konkurserna - och framför allt den ständiga otryggheten.

Det är inte som i Finland där du kan röra dig tryggt utomhus

- Det är inte som i Finland där du kan röra dig tryggt utomhus. I Brasilien måste du alltid vara rädd. Barnen kan inte gå ut och leka, och själv kan du bli rånad när som helst. Och om något händer, får du ingen hjälp av polisen.

Schmidt ser Bolsonaro som en handlingens man. Hon tror att han ska skapa ordning och reda i landet. Hans språkbruk är inget att hetsa upp sig över, tycker hon.

Den politiska utvecklingen i Brasilien har drivit fram en fjupgående polarisering. Oenighet om vilken ledare landet behöver gör att familjer splittras och vänskapsband bryts.

Du kan du bli rånad när som helst, och om något händer så får du ingen hjälp av polisen

På sociala medier svallar känslorna höga, men Isabel Schmidt försöker så långt det är möjligt att undvika konfrontationer.

- Jag skriver ingenting om politik på Facebook, och jag inger mig inte i diskussion med någon. Det är bäst, säger hon.

Isabel Schmidt konstaterar att hon har vänner och släktingar som inte tycker som hon, och att de tänker rösta på Haddad.

- Jag respekterar det. Men när jag någon gång sagt till PT-anhängare vad jag tycker har de blivit upprörda och påstått att jag inte stöder demokratin.

- Men demokrati är att kunna ha en egen åsikt samtidigt som man respekterar andras åsikter.

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes