Hoppa till huvudinnehåll

Fackförbund avblåser protester efter vapenvilan med regeringen

Sjukskötare går genom aulan i Vasa centralsjukhus på väg mot hissen
Sjukskötare går genom aulan i Vasa centralsjukhus på väg mot hissen Bild: Yle/Ulrika Stagnäs-Lund sjukskötare,vårdare,vård (omsorg),Vasa centralsjukhus

Fackförbunden börjar nu avblåsa sina protestaktioner mot regeringens planerade ändring av lagen om uppsägningsskydd. Det här som en reaktion på fredagens kompromiss.

På lördagen sade vårdarfacken Tehy och SuPer att de tar paus i sina åtgärder i väntan på att regeringen och arbetsmarknadsparterna tillsammans formulerar om förslaget.

De två fackförbunden har bland annat infört förbud att byta arbetsskiften för att öka pressen på regeringen. Det här för att ändra planerna på att göra det lättare att säga upp anställda vid små företag.

Ett rungade "tja"

Det var på fredagseftermiddagen som centralorganisationerna på arbetstagarsidan meddelade att de godkänner regeringens kompromissförslag.

Centralorganisationerna sade samtidigt att de låter de enskilda medlemsförbunden fatta beslut om huruvida de tänker avbryta eller avblåsa sina aktioner mot regeringens förslag.

Någon slutgiltig lösning på konflikten handlar det ändå inte om.

Semantisk tvist kvarstår

Arbetstagarsidan krävde att motiveringarna till den nya lagen ska skrivas tillsammans med FFC, STTK, Akava och arbetsgivarnas EK.

Något som statsminister Juha Sipilä (C.) inte gick med på - åtminstone inte helt tydligt.

I stället talade Sipilä om att arbetstagarsidan ska få vara med om att gå igenom motiveringarna, i gammal bekant trepartsanda.

Lagförslaget ska ges till riksdagen under första hälften av november månad.

Källor: Pressmeddelanden, Yle

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes