Hoppa till huvudinnehåll

Italienarna protesterar: Rom har blivit en öppen kloak och en skandal - full av råttor, rävar, vildsvin och avfall

Protesten mot förfallet i Rom symboliseras av Edvard Munchs målning "Skriet"
Protesten mot förfallet i Rom symboliseras av Edvard Munchs målning "Skriet" Bild: AFP / Lehtikuva Italien,Rom,demonstration,protester,förfall,avfall

Flera tusen människor samlades i dag utanför stadshuset i Italiens huvudstad Rom för att protestera mot stadens förfall.

En strejk bland sopavhämtarna förvärrar läget ytterligare och soptunnorna svämmar över.

Kritikerna säger att staden har varit i uselt tillstånd i flera år. Virginia Raggi som 2016 valdes till borgmästare får skulden. Hon hör till den populistiska Femstjärnerörelsen.

Raggi kom till makten på grund av allmänt missnöje med den korruptionsskandal som den förra administrationen - en blandning av traditionella vänster- och högerpartier - var inblandad i.

Virginia Raggi lovade redan under sin valkampanj att skapa ordning i oredan, men demonstranterna anser att hon har misslyckats totalt.

- Vi är här för att vi förtjänar bättre, och för att Rom har försummats på ett sådant vårdslöst sätt som vi aldrig har sett förut, säger Marita Monaco som deltog i protesten.

En annan demonstrant - Salvatore Golino - säger att han också protesterar mot borgmästarens katastrofala ledning. Enligt Golino har Rom blivit "en öppen kloak, en skandal, full av råttor, rävar, vildsvin och avfall".

- Vi drunknar i avfall och vi står inte ut med det här längre!

Demonstranter i Rom
Demonstranter i Rom Bild: AFP / Lehtikuva Italien,Rom,demonstration,protester,förfall,avfall

Virginia Raggi är Roms första kvinnliga borgmästare. Hon försvarar sig med att hon behöver mera tid för att lösa de många problemen i staden.

Hon står också åtalad för maktmissbruk i samband med en utnämning, och har lovat avgå ifall hon blir dömd. Domen faller den 10 november.