Hoppa till huvudinnehåll

På skattjakt efter Lovisabilder i Eddie Bruces fotografiska arkiv: ”Vi mår bra av att se på gamla bilder”

Många personer som tittar på gamla bilder i en källare.
Många personer som tittar på gamla bilder i en källare. Bild: Yle/Mikael Kokkola fotografier,samlare,Lovisa,eddie bruce

Bland fotomappar och arkivlådor står upptäcktsglädjen och ivern högt i tak i den lilla källaren. Det är Stine Hellroos, Sussi Lindström och Tiina Notko som botaniserar bland Eddie Bruces bildskatter.

Eddie Bruces samlingar är omfattande. En försiktig bedömning landar lätt på ett sexsiffrigt tal beträffande mängden gamla fotografier, vykort och negativ med Lovisa som minsta gemensamma nämnare.

Stine Hellroos är på gång med mapp nummer två för kvällen och hittar sig själv på ett fotografi. En bild på en dagisgrupp utanför Villekulla. Kläderna avslöjar att vi betraktar en scen från 1960-talet.

Men det är inte den bilden hon söker efter.

- Jag söker efter en förlorad bild, ett speciellt foto på mig som 15-åring. En underligt lyckad bild, säger Stine Hellroos.

I stället hittar hon en bild på Sussi Lindström som liten drillflicka i vit kjol och röd hatt.

Sussi Lindström med bildfynd.
Sussi Lindström som liten drillflicka. Sussi Lindström med bildfynd. Bild: Yle/Mikael Kokkola fotografier,samlare,Lovisa

- Det där var för länge sedan; vi hade säkert uppträtt på stan då bilden togs. Roligt när minnena kommer tillbaka.

Under hösten har Eddie Bruce öppnat sitt arkiv för Lovisaborna under några kvällar.

- Människor letar mest efter bilder på sig själva och händelser som de har varit med om. De flesta brukar hitta bilder som de vill ha.

Kvällarna bjuder också på fruktbara samtal.

- Stine och Sussi känner människorna som finns på de gamla bilderna otroligt bra, mycket bättre än vad jag själv gör. De kan berätta något om nästan alla foton de har tittat på.

Barn på gammal bild.
Barn vid Terassgatan, 1960-talet. Barn på gammal bild. Bild: Eddie Bruce fotografier,samlare,Lovisa,eddie bruce
Fiskhandlare på Lovisa torg 1960-talet.
Fiskförsäljning på torget under 1960-talet. LFA, Lovisa fiskandelslag. Fiskhandlare på Lovisa torg 1960-talet. Bild: Eddie Bruce fotografier,samlare,Lovisa,eddie bruce

I den bortre delen av källararkivet finns en mängd lådor med det senaste tillskottet i samlarväg: Photo Mauritz hela negativsamling med bilder ända från 50-talet.

- Det var skickliga fotografer som jobbade där. Ännu har jag inte hunnit ta mig an materialet så värst mycket. Bara jag hinner borde allt digitaliseras, säger Eddie Bruce.

Hur definierar man en samlare av din kaliber?

- Tokig, utan att ännu ha fått diagnos på det. Det har hängt med sedan barndomen, men hembygden blev viktigt de åren jag inte bodde här i Lovisa. Nostalgi är en drivande kraft.

Eddie Bruce med en bild på Aatos Åkerblom.
Eddie Bruce har också hand om Lovisafotografen Aatos Åkerbloms alla bilder. Eddie Bruce med en bild på Aatos Åkerblom. Bild: Yle/Mikael Kokkola fotografier,samlare,Lovisa,aatos åkerblom

På allvar har Eddie Bruce varit en samlare i cirka 40 års tid. Två böcker med bildfynd har det också blivit: Lovisa försvunna vyer och Handel i det forna Lovisa.

- Folk frågar hela tiden om när nästa bok kommer ut. Det finns några tankar om fler bilderböcker för alla åldrar.

Magin med gamla fotografier handlar i hög grad om känslor.

- Bilderna återuppväcker de minnen vi har. När det gäller hembygd handlar det om starka minnen: smak, dofter samt alla personligheter som vi har mött. Vi mår bra av att se på gamla bilder.

Tyska soldater i Lovisa tillsammans med civila.
Tyska soldater i Lovisa 1918. Gamla apoteksgården, numera Alexandersgatan 6. Tyska soldater i Lovisa tillsammans med civila. Bild: Eddie Bruce fotografier,samlare,Lovisa,Tyska soldater i Lovisa
Ångvält på gammal bild.
Ångvält vid Trädgårdsgatan. "Väldigt gammal bild. En av de mera intressanta fynden under de senaste åren." Ångvält på gammal bild. Bild: Eddie Bruce fotografier,samlare,Lovisa,eddie bruce

- Jag fick nyligen ett bra råd – förstör aldrig några bilder, de blir kära bilder någon gång.

Den 7 november kommer Eddie Bruce att föreläsa på Lovisa stads museum om den betydande Lovisafotografen Aatos Åkerblom, verksam på 1960- och 70-talet.

- Aatos inspirerar mig. Han är den enda som ingående har fotograferat livet, affärer och människor som arbetar. Väldigt ovanligt att någon fotograferade sin omgivning på samma sätt som han gjorde.

Gammal bild på kyrkan i Lovisa.
Lovisa kyrka 1908. "Personerna på bilden är antagligen betalda statister. Samma personer syns också på andra postkort." Gammal bild på kyrkan i Lovisa. Bild: Eddie Bruce fotografier,samlare,Lovisa,lovisa kyrka