Hoppa till huvudinnehåll

Dagisbarn i Raseborg får inga porträtt i höst - en del personal upplever fotograferingen som stressig

Hampus och Hilma fotograferas i en studio av Kjell Svenskberg.
Hampus fotograferas inte på sitt daghem Skogsgläntan i Ekenäs eftersom dagvårdspersonal tycker det är en stressig situation för barn. Han fotograferades i stället tillsammans med lillasyster Hilma i Kjell Svenskbergs studio. Hampus och Hilma fotograferas i en studio av Kjell Svenskberg. Bild: Marica Hildén / Yle Ekenäs,Raseborg,Västnyland,hampus berggren hilma berggren

Det är inte personalen på daghemmen som ska se till att föräldrarna har fina porträtt på sina barn. Det säger en daghemsföreståndare som är glad att enskilda porträtt inte tas på daghemsbarnen i Raseborg den här hösten.

Fotograferingen av barnen inom småbarnspedagogiken upplevs som stressig, speciellt för de yngsta barnen, säger Charlotte Lindh, chef för småbarnspedagogik i Raseborg.

- Jag har fått sådana signaler från personalen under de senaste åren. Personalen har frågat sig om fotograferingen är en uppgift som hör till dem, eller är det något som vi alltid gjort och bara fortsätter med.

Staden upphandlar gruppfotograferingen

I fjol skulle daghems- och skolfotograferingarna upphandlas i Raseborg, men det blev inte så, säger Lindh.

- I stället skulle varje daghemsföreståndare upphandla fotograferingen, men både jag och föreståndarna tyckte att det var en uppgift som inte hör till deras arbete. Dessutom skulle det innebära att föreståndarna upphandlar något som staden inte betalar, utan det gör ju föräldrarna.

En stol står vid en grå bakgrundsvägg, färdig för fotografering.
Det är inte daghemspersonalen som ska se till att barnen sätter sig på stolen då de ska fotograferas, anser en del av personalen i Raseborg. En stol står vid en grå bakgrundsvägg, färdig för fotografering. Ekenäs,Raseborg,Västnyland,skolfotografering

Då beslöt dagvårdskansliet att staden upphandlar gruppfotograferingen, men inte de individuella bilderna, säger Lindh.

Det här fick vårdnadshavarna information om i ett brev i maj.

Brevet till vårdnadshavarna

Brevet är daterat den 28 maj och skickades med barnen hem från daghemmena i Raseborg. Det inleds med rubriken Information gällande daghemsfotografering.

Charlotte Lindh, chef för småbarnspedagogik, har undertecknat brevet:

Bästa vårdnadshavare

Från och med hösten 2018 har vi tagit beslut om att inom småbarnspedagogiken endast arrangera gruppfotografering på daghemmen. Fotograferingen kommer att upphandlas via dagvårdskansliet.

Beslutet grundar sig på att fotograferingsdagarna på daghemmen ofta upplevts vara rätt så stressfyllda, speciellt för de yngre barnen. Att fotograferas av en fotograf kan ofta vara tryggare tillsammans med den egna vårdnadshavaren.

Ifall vårdnadshavarna på ett daghem önskar individuella daghemsfotografier på barnen föreslås att fotograferingen arrangeras av vårdnadshavarna på daghemmet. Daghemmens lokaliteter kan användas för ändamålet under kvällstid då daghemmet är stängt. Arrangemang kring en eventuell fotografering under kvällstid koordineras av respektive daghemsföreståndare.

Enstaka daghem som redan bokat individuell fotografering för hösten 2018 kommer att hålla fast vid tidigare bokning.

I brevet skrev Charlotte Lindh att staden föreslår att vårdnadshavarna arrangerar fotografering på daghemmet om de vill ha individuella bilder av sina barn.

- Barnen kunde till exempel fotograferas i samband med att vårdnadshavarna hämtar dem på dagis.

Charlotte Lindh.
Charlotte Lindh, chef för småbarnspedagogiken i Raseborg. Charlotte Lindh. Bild: Marica Hildén / Yle Ekenäs,Raseborg,Västnyland,charlotte lindh

Ekenäsföretaget Fotofabriken vann upphandlingen om gruppfotografier i daghemmen i Raseborg. Enstaka daghem hade redan bokat individuell fotografering hösten 2018 och de fick hålla kvar sin bokning.

Det här beslutet gäller enbart småbarnspedagogiken, i skolorna får eleverna personliga fotografier.

Kaotiska timmar i en del daghem

I synnerhet personalen är oenig om det här är ett bra beslut eller inte.

Ann Nordström är administrativ daghemsföreståndare och ansvarig för Skogsgläntans daghem, Båssaboda daghem och Tunabo daghem.

Hon säger att det är ett bra beslut att enbart ha gruppfotografering i daghemmen i Raseborg.

- Det har tyvärr ofta varit kaotiska timmar då fotografen tar enskilda bilder av barnen. Det är speciellt jobbigt för små barn att sitta framför en främmande person.

Ann Nordström.
Daghemsföreståndare Ann Nordström gillar det nya beslutet att enbart ha gruppfotografering i daghemmen i Raseborg. Ann Nordström. Bild: Marica Hildén / Yle Ekenäs,Raseborg,Västnyland,ann nordström

Personalen kan också kännas främmande på hösten då dagis börjat. Då känns det kanske inte tryggt att sitta på en pall och le åt en okänd människa, säger Nordström.

Labyrinten: Vi är besvikna

Personalen på daghemmet Labyrinten i Karis är besviken över beslutet.

Janet Zweigberg.
Daghemsföreståndare Janet Zweigberg på Labyrinten i Karis ser fram emot fotograferingen på daghemmet. Janet Zweigberg. Bild: Marica Hildén / Yle Karis,Västnyland,Raseborg,janet zweigberg

Janet Zweigberg är administrativ daghemsföreståndare och ansvarig för Labyrintens daghem och Sandbo daghem i Karis.

Hon har jobbat som barnträdgårdslärare i många år och har alltid tyckt att daghemsfotograferingen är rolig.

- Labyrintens personal tycker inte heller att det är en jobbig dag, därför är vi lite besvikna över det här beslutet.

"Skojigt följa med barnens utveckling"

Tanja Sirviös tvillingsöner Alec och Luca går i Mäntykoto daghem i Ekenäs. De har två gånger upplevt daghemsfotografering med porträtt av sig själva, men i år blev det inget av det.

Det känns litet trist, säger deras mamma.

- Det är skojigt att följa med hur barnen utvecklas. Jag ser dem ju dagligen, men det är fint att ha foton att jämföra med.

Tanja Sirviö.
Tanja Sirviö. Tanja Sirviö. Bild: Marica Hildén / Yle Ekenäs,Raseborg,Västnyland,tanja sirviö

Det är också roligt att en professionell fotograf tagit bilderna som man dessutom får i pappersform. Det är sällan man gör pappersbilder av de egna digitala bilderna, konstaterar Sirviö.

Bilder skapar minnen

Jennifer Dahlbäck bor i Karis och har sitt yngsta barn Mildrid i Labyrinten. Vincent går i årskurs ett i Katarinaskolan.

Jennifer Dahlbäck.
Jennifer Dahlbäck. Jennifer Dahlbäck. Bild: Marica Hildén / Yle Karis,Västnyland,Raseborg,jennifer dahlbäck

Det känns litet tråkigt att Mildrid bara får ett gruppfoto från dagis, medan Vincent även får enskilda foton.

- Jag tänker på de minnen som bilderna skapar. Det är också viktigt att ha minnen från sin dagistid.

Dagvården gör en utvärdering

Charlotte Lindh, chef för småbarnspedagogiken, hoppas att daghemmen i Raseborg fortsätter med enbart gruppfoton.

- Visionen var att gruppfotografiet tas på dagtid och att föräldrar eller föräldraföreningar upphandlar de enskilda bilderna. Nu ska vi göra en utvärdering och jag hoppas personligen att vi fortsätter med enbart gruppfoton i daghemmen.

Vet du vad personalen önskar?

- Jag har förstått att majoriteten tycker att det är ett bra beslut, men det finns också de som är kritiska.

Nordström: Det här är inte vår uppgift

Daghemsföreståndare Ann Nordström tycker att det är orättvist att det är daghemspersonalen som ser till att familjerna får fina foton.

- Det är inte vår uppgift, utan det kan familjerna fixa själva. Barnen är trygga då de är tillsammans med sina föräldrar under fotograferingen.

Är personalen lika stressad som barnen?

- Det är en viss stressfaktor för personalen eftersom det är mycket att pussla med syskonfotografering och att hålla reda på papper och barn. Personalen hinner inte tänka på barnen eftersom man måste se till att allt blir rätt.

Stephanie Grönroos hjälper sonen Hampus med kläderna. Dottern Hilma i bilstol.
Mamma Stephanie Grönroos byter kläder på sina barn Hampus och Hilma innan de ska fotograferas i en studio, inte i daghemmet. Stephanie Grönroos hjälper sonen Hampus med kläderna. Dottern Hilma i bilstol. Bild: Marica Hildén / Yle Ekenäs,Raseborg,Västnyland,daghem fotografering

Ann Nordström ser inte daghemsfotograferingen som en kvalitetsdag. Barnen är oroliga även efter att de blivit fotograferade.

- Vi ser att de mindre barnen är oroliga och gråtiga. Det blir inte ett bra slut på dagen.

Uppspelta barn som speglar sig

På Labyrinten i Karis upplevs fotograferingen som en rolig dag bland personalen.

Daghemsföreståndare Janet Zweigberg berättar att efter gruppfotograferingen brukar fyra barn i taget vänta på att porträttet ska tas. Då de fotograferats får de gå till sina kamrater och fortsätta att leka.

- Vi brukar kamma deras hår och vi har en spegel med, det är viktigt för dem att få spegla sig.

Moster Sabine Grönroos hjälper systersonen Hampus med håret inför daghemsfotografering.
Hampus moster, Sabine Grönroos, ser till att frisyen blir rätt. Moster Sabine Grönroos hjälper systersonen Hampus med håret inför daghemsfotografering. Bild: Marica Hildén / Yle Ekenäs,Raseborg,Västnyland,daghemsfoto

Janet Zweigberg har inte upplevt att resten av dagen påverkas av fotograferingen.

- Jag tycker att dagen har fortsatt som vanligt. Barnen är kanske lite mera uppspelta, berättar hur de skrattade och att det var roligt.

Anser du att det här är en uppgift som inte hör till daghemspersonalen?

- Jag är inte av samma åsikt. Fotograferingen av ett barn tar högst fyra minuter och efter det leker de som förr.

Mamma: Jag förstår personalen

Alec och Luca har tyckt att det varit roligt att fotograferas på Mäntykoto daghem, men deras mamma Tanja Sirviö förstår att personalen upplever situationen som stressig.

- Det är svårt att koordinera och tidsschemat ska hålla. Det kräver också resurser av personalen om något barn är skyggt.

Mamma Stephanie Grönroos med sina barn Hampus och Hilma som ska fotograferas i en studio av Kjell Svenskberg.
Hampus och Hilma funderar länge tillsammans med fotografen Kjell Svenskberg och mamma Stephanie Grönroos om de ska sitta på pallen eller inte. Mamma Stephanie Grönroos med sina barn Hampus och Hilma som ska fotograferas i en studio av Kjell Svenskberg. Bild: Marica Hildén / Yle Ekenäs,Västnyland,Raseborg,Fotofabriken

Personalen på Mäntykoto har inte direkt sagt att de upplever fotograferingen som stressig, men de har låtit förstå att barnen är oroliga, säger Sirviö som är talterapeut och jobbar med barn.

- Med min yrkesbakgrund förstår jag vad det kan utsätta barnen för.

Mamma Stephanie Grönroos med sina barn Hampus och Hilma som ska fotograferas i en studio av Kjell Svenskberg.
Det går också bra att fotograferas tillsammans med mamma, beslöt Hampus och Hilma. Mamma Stephanie Grönroos med sina barn Hampus och Hilma som ska fotograferas i en studio av Kjell Svenskberg. Bild: Marica Hildén / Yle Ekenäs,Raseborg,Västnyland,daghem fotografering

Jennifer Dahlbäck har inte heller upplevt att hennes barn Mildrid och Vincent har varit stressade på grund av fotograferingen i Labyrinten i Karis.

- Jag har sett hur det går till eftersom jag var med under en fotografering med Mildrid. Jag upplevde det inte alls som stressigt.

Fotograf vill inte packa upp och packa ner

Tanken var att föräldrar eller föräldraföreningar skulle upphandla den individuella fotograferingen. Så gick det inte.

Charlotte Lindh berättar att inga föräldrar kontaktade henne om möjligheten att själva ordna individuell fotografering i våras. Nu på hösten har ett par föräldrar kontaktat henne.

Det kräver mera tid och pengar av föräldrarna då fotograferandet inte sker på dagis― Tanja Sirviö

Kjell Svenskberg från Fotofrabiken säger att hans företag inte har möjlighet att först fotografera en grupp med dagisbarn på morgonen, packa ihop sakerna och sedan komma tillbaka på eftermiddagen för att ta de individuella bilderna.

- Det är inte ekonomiskt lönsamt. Det hade fungerat om vi hade kunnat fotografera grupperna klockan 12 och de övriga bilderna klockan 16.

Det här ledde till att Fotofabriken beslöt att ordna studiofotografering i Ekenäs under några dagar i oktober och november i stället.

Det blir också ojämlikt om varje daghem får fria händer― Charlotte Lindh

Jennifer Dahlbäck tycker att det är ett bra initiativ att en företagare ordnar popup-fotografering, men det är inte ett alternativ för henne eftersom det sker i Ekenäs.

- Det är inte ändamålsenligt att köra från Karis till Ekenäs för en bild. Jag anlitar i stället en god vän som är fotograf.

Finns det en gyllene medelväg?

Tanja Sirviö efterlyser en gyllene medelväg eftersom det kan vara svårt för en del familjer att ta sig till en studio för att få barnen porträtterade.

- Det är också en kostnadsfråga. Det kräver mera tid och pengar av föräldrarna då fotograferandet inte sker på dagis, så jag hoppas att man kunde ordna så att barnen fotas individuellt i dagis då föräldrarna är där.

Utrustning för skolfotografering i Strömborgska skolan i Borgå.
Var är barnen tryggast då de fotograferas? På daghemmet eller i en studio? Utrustning för skolfotografering i Strömborgska skolan i Borgå. Bild: Yle/Katarina Lind skolfotografering,fotografering

Tanja Sirviö tror inte att det går att ordna så att alla föräldraföreningar i Raseborg lyckas samarbeta om en upphandling av individuella fotografier.

Däremot tror hon att det är möjligt att genomföra en upphandling på enskilda daghem.

Nu behövs nya sätt att fotografera

Daghemsföreståndare Ann Nordström önskar att företagen i framtiden hittar på nya sätt att fotografera barn under skolåldern.

- Vi fick reklam av ett företag som kunde ordna popup-fotografering i Ekenäs. Det finns många möjligheter och företagen borde nu förnya sig.

Vad tycker du om att föräldraföreningar skulle upphandla fotograferingen som sedan sköts i daghemmen?

- Det är en bra tanke att fotografera barnen innan de går hem. Huvudsaken är att barnen får göra det i lugn och ro och att det är föräldrarna som ser till att håret är kammat och kravatten i ordning.

Föräldrar och personal skriver brev till staden

Jennifer Dahlbäck tycker inte att det är ett bra beslut att ta enbart gruppfoton i daghemmen. Labyrintens föräldraförening planerar att skicka ett brev till Raseborgs stad om det här.

- Vi kommer att uppmana staden att varje daghem får bestämma hur de gör med porträttfotograferingen.

Två pallar framför strålkastare.
Dagvården i Raseborg ska utvärdera om det var en bra idé eller inte att enbart ha gruppfotografering i daghemmen. Två pallar framför strålkastare. Bild: Yle/Linus Lång skolfotografering,fotografering

Även personalen på Labyrinten i Karis kommer att skriva ett brev till Raseborgs stad eftersom man gärna vill ha individuell fotografering av barnen.

Zweigberg tycker att varje daghem borde få välja hur man ordnar fotograferingen.

- Om ett daghem tycker att det är den värsta dagen på året så kan de välja enbart gruppfoto, men om personalen tycker att det är bra med enskilda bilder, så skulle det vara en jättebra lösning att själv få välja hur man gör.

Fria händer = ojämlikhet?

Skulle det vara möjligt att varje daghem själv får bestämma hur de gör med fotograferingen, Charlotte Lindh?

- Det är en möjlighet, men jag ser helst att alla gör på samma sätt. Det är ofta tryggare och lugnare för ett litet barn att gå tillsammans med sina föräldrar till en fotograf.

Det blir också ojämlikt om varje daghem får fria händer, påpekar Lindh.

Charlotte Lindh hoppas att vårdnadshavare eller föräldraföreningar skulle hitta ett sätt att samarbeta kring de individuella fotografierna.

- Föreningarna eller varje enskilt daghem kunde då sköta upphandlingen.


Läs också