Hoppa till huvudinnehåll

Hamilton säkrade VM-titeln i Mexiko trots svåra däckproblem – Verstappen dominerade, Räikkönen på podiet

Lewis Hamilton firar.
Lewis Hamilton firar sin VM-titel i Mexiko. Lewis Hamilton firar. Bild: Copyright Rex Features Ltd 2012/All Over Press Lewis Hamilton

Lewis Hamilton har försvarat sitt världsmästerskap i formel 1. I Mexiko räckte det med en fjärdeplats för britten för att säkra sin femte VM-titel. Max Verstappen knep segern före Ferrari-duon Sebastian Vettel och Kimi Räikkönen.

Sebastian Vettel kunde närmast hoppas på ett mirakel. Tysken var tvungen att vinna Mexikos grand prix samtidigt som Lewis Hamilton som bäst fick sluta åtta för att Ferrari-förarens VM-drömmar skulle hållas i liv.

Daniel Ricciardo startade från ruta ett och bredvid sig hade han stallkamraten Max Verstappen. Från ruta tre och fyra startade VM-rivalerna Lewis Hamilton och Sebastian Vettel.

Men australiensaren missade i starten. Verstappen flög förbi honom och också Hamilton, som gjorde en pangstart, tog sig genast förbi Ricciardo.

Däcken höll på att ställa till det

Mercedes åkte ändå på stora problem med däcken. Red Bull-förarna knep tätplaceringarna samtidigt som både Hamilton och Bottas hamnade bakom också Ferrari-förarna Vettel och Kimi Räikkönen under racets lopp.

Både Hamilton och Bottas åkte i tur och ordning farligt ut, men bilarna skadade sig inte.

Verstappen var ändå i en klass för sig och trots att Vettel lyckades närma sig Ricciardo såg VM-racet avgjort ut.

Men med tio varv kvar av loppet sade Ricciardos motor upp kontraktet. Verstappens bil hölls ändå ihop till slut – samtidigt som Hamilton stod för en stabil insats bakom tättrion – och världsmästerskapet var avgjort.

"Horribel tävling"

– Det känns konstigt. Ett stort tack till hela teamet. De jobbade grymt hårt hela säsongen. Dagens tävling var horribel. Starten var fantastisk men sen vet jag inte vad som hände, säger den färska världsmästaren i tv-interjvun.

Hamilton blev den tredje föraren genom tiderna att säkra ett femte världsmästerskap. Endast Michael Schumacher (sju) och Juan Manuel Fangio (fem) har vunnit lika många.

Konstruktörsmästerskapet är ändå inte ännu avgjort. Mercedes leder fortfarande, men ledningen krympte i och med Ferraris andra- och tredjeplats.

– Det var inte en lätt dag för oss. Grattis till Lewis, sa Vettel i tv-intervjun som han sedan avbröt för att personligen gå fram och gratta sin rival.

– Vi vill alltid ha mer, men man måste vara nöjd med dagens placering, säger stallkamraten Räikkönen i tv-intervjun.

Resultat, Mexikos grand prix:

1. Max Verstappen Red Bull
2. Sebastian Vettel Ferrari + 17,3
3. Kimi Räikkönen Ferrari + 49,9
4. Lewis Hamilton Mercedes + 78,7
5. Valtteri Bottas Mercedes
6. Nico Hülkenberg Renault
7. Charles Leclerc Sauber
8. Stoffel Vandoorne McLaren
9. Marcus Ericsson Sauber
10. Pierre Gasly Toro Rosso

Läs också

Nyligen publicerat - Sport