Hoppa till huvudinnehåll

I Adelina Engmans Chelsea FC ingår spelare från nio olika landslag: “Konkurrensen är extremt hård”

Lagfoto med Adelina Engman i Chelsea FC:s startelva.
Chelseas startelva i lokalderbyt mot Arsenal i mitten av oktober. Adelina Engman i mitten i främre raden. Lagfoto med Adelina Engman i Chelsea FC:s startelva. Bild: imago/PRiME Media Images/ All Over Press Chelsea FC,Adelina Engman,kingsmeadow stadium

I början av sommaren värvades åländskan som första finländska damspelare till ett engelskt ligalag. Med tidigare erfarenhet från enbart finska och svenska ligan blev det ett kliv direkt in i hetluften i en av världens största fotbollsklubbar.

I våras inledde Adelina Engman, 24, sin fjärde säsong i Kopparbergs/Göteborg FC i den svenska damligan. Säsongen började bra för laget och Adelina kunde dessutom glädja sig över en färsk kandidatexamen i nationalekonomi.

Ett par månader senare förändrades hela hennes tillvaro.

– Det var två agenter som hörde av sig och sa att det var en engelsk klubb som var intresserad av mig. De trodde att jag skulle passa in i den engelska spelstilen. Då visste jag inte vilken klubb det var fråga om. Att det var Chelsea kom som en kul överraskning.

Även om Adelinas yngre bror alltid varit Chelsea-fan, hade hon själv inte ens tänkt sig möjligheten att spela där.

– Nej, absolut inte, det var nog en överraskning. Jag hade ingen aning om att de hade ögonen på mig.

Trots den lyckade säsongsstarten i Sverige, var det ett lätt beslut att tacka ja till Chelseas erbjudande.

– Jag vet ju att den engelska spelstilen är mycket fysisk. Det är mycket löpning och allt går snabbt. Det är väl det som alltid varit mina styrkor på plan, så jag tänkte att det här kunde vara nånting för mig.

Fotbollsspelaren i skottläge i match mellan Chelsea FC och Arsenal.
Adelina Engman hade några målchanser i matchen mot Arsenal, som dock slutade i en smått katastrofal hemmaförlust 0-5. Fotbollsspelaren i skottläge i match mellan Chelsea FC och Arsenal. Bild: Copyright Rex Features Ltd 2012/All Over Press Adelina Engman,fotbollsspelare,Chelsea FC

Kände ingen i laget

Då Adelina i juli för första gången trädde in i Chelseas enorma träningsanläggning i Cobham, hade hon bara träffat en av sina nya lagkamrater tidigare – på en kompis bröllop ett par veckor tidigare.

Det var svenska landslagsbacken Jonna Andersson, som hon också kom att bo hos i ett par veckor innan hon fick sin lägenhet i Leatherhead, ett par kilometer från träningsanläggningen.

Trots att hon inte kände någon i laget, kände hon sig ändå välkommen från första stund.

– Alla var jättevälkomnande och öppna och trevliga och pratade med mig, så det var lätt att komma in i laget. Fast lite svårt var det att förstå alla engelska dialekter i början.

– Det finns ingen hierarki i laget, alla visar stor respekt för varandra och kan ta åt sig av andras åsikter. Trots att det är väldigt hård konkurrens inom laget så är alla jättesnälla och pushar varandra.

Hård konkurrens om speltid

Efter sex säsonger i Åland United och drygt tre i Göteborg, är Adelina nu i en helt ny situation vad gäller kampen om speltid.

England, Skottland, Wales, Sverige, Norge, Schweiz, Sydkorea, Nya Zeeland och Finland. I Chelseas trupp ingår spelare från nio olika landslag, många med erfarenhet av såväl EM-, VM- som OS-matcher. Konkurrensen är därefter.

– Vi är 23 spelare i truppen och jag kan inte säga att nån spelare är sämre än de andra. Det är extremt hård konkurrens och det är en utmaning att ens komma med i truppen till matcherna. Men det pushar en också på träningarna, så det är nog en bra sak.

I de två senaste matcherna har Adelina fått nöja sig med ströminuter, men totalt har hon fått till och med mer speltid än hon väntat sig.

– Jag har ändå fått starta ganska många matcher, så jag är jätteglad över att jag fått så mycket förtroende. Jag är glad för varje minut jag får och sen hoppas jag förstås att när jag väl är på plan att jag lyckas hjälpa laget genom att göra så många mål och assist som möjligt.

– Tränaren sa också att det ofta tar ett halvår innan man kommer in i allt, så jag känner ingen stress.

Fotbollsspelaren Adelina Engman i matchdress.
Fotbollsspelaren Adelina Engman i matchdress. Bild: Copyright Rex Features Ltd 2012/All Over Press Adelina Engman,Chelsea FC,fotbollsspelare

Trivs bäst högst upp

Med sex nya spelare i truppen efter förra säsongen som slutade i både ligaguld och cupvinst, har lagledningen med chefstränaren Emma Hayes i spetsen i höst experimenterat med olika lagsammansättningar.

– I de första matcherna var jag innermittfältare, sen central forward och ytterforward, så det har varierat lite, men jag tror de har slutat med att placera mig som innermittfältare, vilket känns bra. Det är nog där högst uppe som jag känner mig bekvämast och där jag gör störst nytta. Det må sen vara på kanten eller i mitten.

I anfallet har Adelina också sin förebild i laget, engelska landslagsspelaren Fran Kirby. Kirby är en av de spelare som nominerats till damernas första Guldboll, som delas ut i december.

– Hon är en extremt duktig anfallare och vi har ganska likadan spelstil. Vi är båda snabba och gillar att utmana. Henne försöker jag lära mig saker av, olika rörelsemönster och avslutningstekniker och såna saker.

Fotbollsspelaren Fran Kirby spelar boll.
Fran Kirby, 25, har spelat 31 landskamper och gjort tio mål för England. Fotbollsspelaren Fran Kirby spelar boll. Bild: Copyright Rex Features Ltd 2012/All Over Press fotbollsspelare,Chelsea FC,Fran Kirby

Fotbollsspelare på heltid

Flytten till England har också medfört att Adelina Engman för första gången är fotbollsspelare på heltid, även om hon också är i gång med en IT-kurs på distans.

Därmed skiljer sig dagsprogrammet i Chelsea från det hon vant sig vid i sina tidigare lag.

– Jag vaknar vid åtta, åker in till träningsanläggningen lite före nio och äter frukost där. Vid tiotiden har vi ofta något möte. Efter det kör vi lite gymträning för att förbereda oss för träningen som börjar klockan elva.

– Vi tränar i en till en och en halv timme, därefter äter vi lunch. Ibland har vi ett annat möte på eftermiddagen eller så kör vi ännu någon gymträning, så det är nog fullt upp hela dagen på träningsanläggningen.

I Finland och Sverige tränar damerna oftast på eftermiddagen och sina måltider äter man hemma.

Fotbollsspelaren Adelina Engman nickar boll.
I ligacupmatchen mot Crystal Palace i september gjorde Adelina ett av sina hittills två mål i Chelsea. Fotbollsspelaren Adelina Engman nickar boll. Bild: Copyright Rex Features Ltd 2012/All Over Press Adelina Engman,fotbollsspelare,Chelsea FC

Tränar mest på stor plan

Adelina Engman har spelat ligafotboll ända sedan hon var tretton år gammal. Hon har gått genom alla juniorlandslag och gjorde debut i damlandslaget då hon var sjutton.

På träningarna är det främst en sak som är annorlunda i Chelsea.

– Vi spelar väldigt mycket elva mot elva, vilket vi inte gjort i tidigare klubbar, men det beror väl också på att vi är en större trupp och att det är lättare att spela så. Det har varit mer smålagsspel i mina tidigare lag.

– Det har ändå känts bra att träna så här, man kommer in i det taktiska på ett annat sätt och börjar känna sig trygg i sin roll. Det når man ju bara genom att spela på stor plan.

Hayes krävande tränare

Emma Hayes gör nu sin sjunde säsong som chefstränare för de blåvita. Innan hon kom till Chelsea jobbade hon i drygt två år som chefstränare för Chicago Red Stars i den amerikanska proffsligan och före det som assisterande tränare i Arsenal.

Under Emma Hayes tid vid rodret har Chelseas damer vunnit två ligaguld och två silver.

– Hon är väldigt krävande, hon säger rakt ut vad hon tycker och tänker. Man får bara lov att ta det. Men jag gillar ändå den filosofin att man vågar säga då nånting är dåligt och inte bara är snäll och säger “bra försök”.

– Men samtidigt är hon väldigt snäll och vill att alla ska trivas och må bra. Jag gillar nog hennes sätt att leda oss och hennes personlighet.

Fotbollstränaren Emma Hayes och Chelsea FC firar cupvinsten 2018
Emma Hayes firar cupvinsten med Chelsea våren 2018. Fotbollstränaren Emma Hayes och Chelsea FC firar cupvinsten 2018 Bild: Copyright Rex Features Ltd 2012/All Over Press Fotbollstränare,Chelsea FC,Emma Hayes

Mest svenska på fritiden

På fritiden umgås Adelina mest med sina jämngamla lagkompisar från Sverige och Norge, backarna Magdalena Eriksson, Jonna Andersson och Maria Thorsdottir.

I truppen finns också svenska målvakten Hedvig Lindahl samt norska mittfältaren Maren Mjelde. Men också andra spelare som talar flytande svenska. Nya i truppen i höst är även engelska Anita Asante och nyzeeländska Ali Riley, som bägge kom till Chelsea från FC Rosengård i Malmö.

Oväntad måltorka sätter press på mästarna

Söndagen den 28.10 spelar Chelsea FC sin sjunde ligamatch för säsongen. Då kommer ligafemman Liverpool på besök till Kingsmeadow, Chelseadamernas hemmaplan i Kingston i sydvästra London.

De regerande mästarna och cupvinnarna har i höst lidit av en aldrig tidigare skådad måltorka och ligger på en anspråkslös sjunde plats i tabellen.

Endast en match har slutat i seger, medan fyra slutat oavgjort 0-0 och en i en brakförlust mot topplaget Arsenal. Medan fjolårstrean Arsenal lyckats näta hela 27 gånger på fem matcher har Chelsea fått bollen i mål endast två gånger på sex matcher.

Därmed ökar pressen på Adelina Engman och hennes anfallskolleger Fran Kirby, Ramona Bachmann, Erin Cuthbert och Beth England att få till lyckade avslut. Chelsea behöver idel trepoängare nu för att inte lagen i ligatoppen ska rymma iväg.

Bara tre dagar efter Liverpoolmötet väntar sedan andra delmatchen i Champions Leagues åttondelsfinal. Efter en 1-0-seger på hemmaplan förra veckan, väntar ett tufft bortamöte mot italienska Fiorentina i Florens den 31.10.

– Jag har väl alltid sagt att det skulle vara kul att spela utomlands på riktigt, inte bara i Sverige. Nu njuter jag bara av att vara här och försöker utvecklas och bli så bra som möjligt. Sen har jag inte så mycket tankar om framtiden. Vi får se vad som händer.

Adelina Engmans kontrakt med Chelsea är treårigt och sträcker sig fram till 2021.

Sportmagasinet besökte Adelina Engman då Chelsea mötte Arsenal på hemmaplan i mitten av oktober. Se reportaget på Yle Arenan.