Hoppa till huvudinnehåll

Judisk invandringshjälp målet för attentatet i Pittsburgh

Synagogan som utsattes för attack i Pittsburgh.
Synagogan som utsattes för attack i Pittsburgh. Bild: VINCENT PUGLIESE Pittsburgh,synagogor

Reaktionerna i USA är skarpa efter lördagens attentat mot den judiska församlingen i Pittsburgh. Det handlade inte bara om antisemitism. Gärningsmannen ville angripa församlingens hjälp till invandrare.

Det är den judiska organisationen ”Anti-Defamation League” som kallar attacken den dödligaste i USA:s historia. Organisationen har som mål att stoppa förtal av det judiska folket.

- Det är ofattbart att judar som firar sabbaten ska angripas, i dagens USA. Ändå är det inte alls ovanligt.

Invånare i området  nära den synagoga i Pittsburgh där skjutningen ägde rum
Invånare i området nära den synagoga i Pittsburgh där skjutningen ägde rum Bild: AFP / Lehtikuva Pittsburgh,USA,Synagoga,Ihjälskjutning

Organisationen redovisar ett ökande antal antisemitiska attacker och allt fler angrepp på nätet.

Hatisk motståndare till judar och invandrare

Den misstänkta gärningsmannen uppges vara 46 år gammal, hemma från Pittsburgh. Han är gripen och åtalad.

Han hade gjort sig känd för hatiska angrepp mot judarna på nätet, på Gab, som anses ge plats för uttalanden som inte tillåts på Twitter och Facebook. Men han var inte känd för polisen.

Enligt flera nyhetsbyråer kritiserade han i sina texter på internet judar i allmänhet och det arbete de judiska församlingarna utförde för invandrare.

Judisk flyktingerfarenhet omsatt i hjälp

Arbetet utförs i församlingarna av "Hebrew Immigrant Aid Society". Organisationen grundades i slutet av 1800-talet för att ta emot judiska flyktingar från pogromerna i Ryssland och Östeuropa.

Organisationen har senare kommit att fortsätta hjälparbetet för flyktingar oavsett religion. Arbetet sker i hundratals församlingar i USA, i samråd med den amerikanska regeringen.

Organisationens talesman Mark Hetfield är upprörd över dådet. Han säger till Washington Post att det måste bli ett slut på det utrymme som just nu finns för hatprat.

Stort intresse för vapen

Den misstänktes aktivitet på nätet visar hans stora intresse för vapen. Han kom in i synagogan med ett halvautomatiskt gevär och tre handvapen.

I 20 minuter sköt han omkring sig i det stora judiska församlingskomplexet i Pittsburgh.

Han var på väg bort när polisen anlände och besköt honom. Han drog sig då tillbaka in i synagogan och fortsatte skjuta mot polisen tills han själv träffades av flera skott.

FBI-personal utanför synagoga som utsattes för attack i Pittsburgh.
FBI-personal utanför synagoga som utsattes för attack i Pittsburgh. Bild: VINCENT PUGLIESE synagogor,Pittsburgh,massaker

Slutresultatet är för tillfället elva döda i Pittsburg, och sex skadade. Några av de skadade är poliser som ryckte in mot skytten.

Vapen i kyrkorna kunde stoppa angrepp?

President Donald Trump var på lördagen på resa i USA, på olika kampanjevenemang. Vid en presskonferens kastade han fram tanken om att angreppet kunde ha förhindrats.

- Om det hade funnits en beväpnad vakt i templet kunde han ha stoppat det här, sa presidenten till journalister.

Vanligtvis är dörrarna låsta och besökarna måste ringa på dörren för att bli insläppta.

Vid större högtider finns en beväpnad vakt. Men på lördagen stod dörrarna öppna, annars hade det ringt hela tiden, förklarade man på församlingen, enligt nyhetsbyråerna.

Nu höjs säkerheten i de judiska församlingarna. Tidvis förekommer många hot mot församlingarna, men på senaste tid har det varit lugnt.

Den här gången ingen Trumpanhängare

Det politiska våldet har upprepats flera gånger den gångna veckan i USA. Knappt hade man slutat prata om de politiska brevbomberna, riktade mot demokraterna, och så kom dådet i Pittsburgh.

Presidenten Trump är igen i strålkastaren för det som hans kritiker anser framkallar våldet, det hatiska pratet om motståndarna.

USA:s president Donald Trump fördömer synagogamassakern i Pittsburgh
President Trump i Illinois USA:s president Donald Trump fördömer synagogamassakern i Pittsburgh Bild: JUSTIN CASTERLINE Donald Trump,Pittsburgh,Synagoga

Men gärningsmannen i Pittsburgh var inte Trumpanhängare. Enligt nyhetsbyråerna framgick det i hans texter på webben att han ansåg att Trump hade för många judar omkring sig. Dessutom ansågs Trump svag i invandringsfrågor.

Trump i skarpt utfall: Utrota dem som vill utrota judarna

När Trump talade i Illinois på lördagskvällen fördömde han kraftigt den ondskefulla, antisemitiska attacken. Han betonade också att judarna har lidit mycket genom historien.

Men i dagens läge skulle man inte tro att det här kunde hända. De som vill utrota judarna måste själva utrotas, sa Trump.

- Det här angreppet mot de amerikanska judarna är ett angrepp mot oss alla, mot mänskligheten. Vi måste stå bakom våra judiska bröder och bekämpa ondskan, sa Trump.

"Trump: Aldrig mer"

- Vi kan inte tillåta att det här fortsätter. För sådana här brott måste vi återinföra dödsstraffet. De måste betala det slutliga priset.

- De kan inte göra det här mot vårt land, vi måste dra en gräns i sanden och säga aldrig igen, sa Donald Trump i sitt tal i Illinois.

Källor: AP, CNN, CBS, Washington Post

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes