Hoppa till huvudinnehåll

Nya läkare ska kunna tackla frågan om alternativ medicin: "Vi kommer ingen vart om vi tar avstånd från diskussionen"

Thorax ordförande Fredrik Ahlström sitter och läser.
Thorax ordförande Fredrik Ahlström sitter och läser. Bild: Natalie Dahlström ordförande,studerande,Thorax r.f

Det rör på sig kring så kallad alternativ medicin och alternativa vårdmetoder. Diskussionen kring bruket av exempelvis silvervatten, cannabisolja och aprikoskärnor i förebyggande och botande syfte går het och de vaccinationskritiska grupperna får gehör för sina tankar.

- Det som kallas alternativ medicin har alltid funnits, men det att det får så stor spridning numera beror på sociala medier, det finns helt enkelt fler plattformar där man kan få fram sin sak, säger läkarstuderande Fredrik Ahlström som är ordförande för Medicinarklubben Thorax rf.

Medicinarklubben Thorax är den svenskspråkiga ämnesföreningen för medicine-, odontologie- och veterinärmedicinestuderande.

Det som kallas alternativ medicin har alltid funnits, men numera finns det fler plattformar för att få fram sin sak― Thorax ordförande Fredrik Ahlström

Social- och hälsovårdsministeriet meddelade nyligen att man nu - efter flera års hopande och roende i frågan - ska inleda en lagberedning kring alternativ medicin och vård inför nästa regeringsperiod.

Blivande läkare: Vi funderar jättemycket på det här

Blivande läkare har reagerat på trenden att ifrågasätta skolmedicinen.

Medicine studerande vid Åbo universitet har grundat föreningen Vastalääke (Motgift) för att sprida vetenskapligt baserade fakta och gå till kamp mot vårdmetoder som bygger på övertygelse, rapporterar Yle Uutiset under rubriken "Emme halua paasata vaan keskustella" ("Vi vill inte mässa utan diskutera").

Silvervattnet får mörkare färg ju starkare det blir.
Diskussionen om silvervatten blossade upp i våras. Silvervattnet får mörkare färg ju starkare det blir. Bild: Yle/Dennis Storhannus. Nanosilver: a nanoproduct in medical application.,silvervatten

Föreningen vill försöka nå ut till människor genom dialog och med att dela med sig av forskningsresultat på ett begripligt sätt.

Enligt Ahlström diskuteras frågan mycket bland de studerandena också i Helsingfors och lärarna lyfter fram den nya utmaningen i sin undervisning.

Om vi väljer att ta avstånd från diskussionen kommer vi ingen vart― Thorax ordförande Fredrik Ahlström

Det har också gjorts uppdateringar i läroplanen på flera punkter vad gäller interaktionen med patienter.

- Om vi väljer att ta avstånd från diskussionen kommer vi ingen vart. Vi måste vara aktiva, vi måste lära oss att kommunicera relevant information som bygger på evidens, säger Ahlström.

Thorax ordförande Fredrik Ahlström vid medicinska fakulteten.
Fredrik Ahlström Thorax ordförande Fredrik Ahlström vid medicinska fakulteten. Bild: Natalie Dahlström Medicine studerande

På gång: Ny generation läkare som kan ge svar på tal

Incitamentet till föreningen i Åbo är en föreläsning som överläkaren Juhani Knuuti höll för medicine studerandena vid universitetet i våras.

Rubriken för hans föreläsning löd: Har skolmedicinen förlorat kampen mot alternativa vårdmetoder?

Knuuti talade ur läkarperspektiv om det tröttsamma i att all fakta så ofta ifrågasätts.

En grupp studerande blev så tagna av föreläsningen att de beslöt sig för att vidta konkreta åtgärder i form av en förening.

Den har som målsättning att utbilda en generation läkare som i offentligheten klarar av att bemöta påståenden om alternativ medicin och som kan slå forskningsbaserade resultat i bordet i stället.

Enligt webbsidan vill man kunna svara på frågor i stil med Kan homeopati bota cancer? och Förorsakar vacciner autism?

- Det är bra att patienter är aktiva, men vi måste markera att vi tar avstånd från kvacksalveri och komplementärmedicin. Det handlar också mycket om psykologi, säger Ahlström.

Kommunikationsproffs ska hjälpa blivande läkare

Medlemmar i föreningen utbildas som bäst av kommunikationsproffs så att de ska lära sig att göra medicinska publikationer begripliga i skrift och att de ska kunna diskutera om medicinska fenomen så att alla förstår.

Ahlström vid medicinska fakulteten i HU säger att diskussionen - även på sociala medier - borde bygga på dialog, sakargument, respekt och vetenskapligt dokumenterade bevis.

- Det är det som för oss vidare. Det finns nog också utrymme för läkare på att bli bättre på att kommunicera om forskning, säger Ahlström.

Krister har ätit sprängticka, graviola, aprikosfrön och cannabisolja för att bota sin cancer.
1 Krister har ätit sprängticka, graviola, aprikosfrön och cannabisolja för att bota sin cancer. Bild: YLE/Annvi Gardberg alternativ medicin,medicinsk cannabis,sprängticka

Tanken är att det ska grundas hälsocaféer till vilka vem som helst får komma för att diskutera och ställa frågor om alternativ medicin.
Det finns nog utrymme för läkare att bli bättre på att kommunicera om forskning― Thorax ordförande Fredrik Ahlström

Man vill på sikt också röra sig i skolor och andra offentliga utrymmen.

Merparten av föreningens finansiering kommer från Undervisnings- och kulturministeriet, men också Folkbildningssällskapet är med på ett hörn.

Den nya aktiviteten välkomnas inte av alla

Föreningen har uppmärksammats också i vaccinationskritiska Facebookgrupper.

Läkarstuderandena säger till Yle Uutiset att mottagandet inte varit särskilt varmt.

I kommentarerna har det spekulerats i vem som betalar för verksamheten och varför blivande läkare inte förstår hur det ligger till på riktigt.

Också hjärntvätt har nämnts, vittnar man inom föreningen.

Ahlström påpekar att ett av de argument, som förespråkare för alternativa vårdreformer ofta lägger fram, är viktigt.

Vi kunde bli bättre på att betrakta människan som en helhet― Thorax ordförande Fredrik Ahlström

Det gäller argumentet om att människan borde bemötas mer holistiskt. Det efterlyses även inom skolmedicinen mer tid för samtal med patienter och möjlighet att bättre kunna se på helheten.

- Det är ett värdefullt argument. Vi [inom skolmedicinen] kunde bli bättre på att betrakta människan som en helhet.

Se Spotlight-programmet Hopp till salu om alternativmedicin vid cancer